Живот без насилие и деинституционализация са акцентите в Националната програма

...
Живот без насилие и деинституционализация са акцентите в Националната програма
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Живот без принуждение и деинституционализация са акцентите в Националната стратегия за протекция на детето за 2018 година

Правителството одобри Националната стратегия за протекция на детето за 2018 година Тя включва ограничения за обезпечаване правото на децата на достъп до опазване на здравето, качествено обучение, ограничения за понижаване на детската беднотия и основаване на условия за обществено включване на децата.

Програмата съдържа 10 предпочитани области на намеса, които имат за дел да обезпечат благосъстоянието и гарантирането на правата на децата. Акцент е подложен на две от тях – гарантиране правото на децата на живот без принуждение и продължаването на процеса на деинституционализация. Предвиждат се ограничения за обезпечаване на условия за претовареност на безработни родители с дребни деца, развиване на обществените услуги за деца и възстановяване на качеството и успеваемостта им, разбор и оферти за промени в политиките за деца, настанени отвън фамилиите, закриване на профилирани институции за деца и даване на нови обществени услуги. По отношение предварителната защита против насилието са заложени осведомителни акции по разнообразни канали, работа за повишение на знанието на децата за правата им, образование на чиновници по проблемите на експанзията, използване на ограничения против деянията на тормоз в учебно заведение, против половата корист с деца, във връзка с деца, жертви на трафик и други Съществено място е отделено на ограниченията за предварителна защита и отбрана на децата в цифровата среда против похищения в интернет пространството. Заложени са и съответни действия за мониторинг и възстановяване на работата на системата за протекция на детето.

Правителството утвърди присъединението на България към основателите на плана „ Съюз за милион европейски геноми “

Министерският съвет утвърди присъединението на България към основателите на плана „ Съюз за милион европейски геноми “ (MEGA) посредством сключване на взаимна декларация „ Достъп до минимум един милион геноми в Европейския съюз “.

Инициативата цели основаването на интегрирана база данни от най-малко 1 милион геноми за клинични и научни цели. Подобна интегрирана цифрова инфраструктура би дала мощен подтик в областта на геномните научни проучвания и цифровото обществено опазване на здравето. Тя е опция за сериозен прогрес в персонализираната медицина, а след това – стопански напредък и възстановяване на демографското състояние на континента посредством ранна диагностика, по-добро лекуване и предварителна защита на болесттите, за грижи в основни области, в това число редки, инфекциозни и сложни заболявания.

Присъединяването към самодейността се случва чрез сключване на Съвместната декларация за развиване на съществуващи национални (и регионални) начинания за персонализирана медицина, за подсилване на съдействието сред страните членки (и регионите) на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, за осъществяване на изгодите от трансграничния достъп до и продан на геномни данни, с цел да се реализира напредък на персонализираната медицина. Аналогични планове към този момент са факт в редица страни – Съединени американски щати, Индия, Китай и други

Съюзът на инвалидите в България и Асоциацията на родителите на деца с повреден слух са приети за национално представителни организации за хората с увреждания

Правителството одобри решения за признание на сдруженията „ Съюз на инвалидите в България “ и „ Асоциация на родителите на деца с повреден слух “ за представителни организации на национално ниво в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за период от три години.

Целите и активността на сдруженията са свързани с възстановяване метода на живот и общественото включване на хората с увреждания в обществото. Съюзът и Асоциацията дават отговор и на критериите за участие в Националния съвет, който е съвещателен орган към държавното управление. Съветът показва мнения по нормативни и стратегически документи, с което способства за осъществяването на държавната политика за интеграция на хората с увреждания и за рационализиране на нормативната база.

Отпуснати са средствата за осъществяване на контракт в региона на сигурността на документите

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на вътрешните работи в размер на 2 997 000 лева Средствата са планувани в централния бюджет за застраховане на подписания от вътрешното ведомство контракт с предмет „ Разширение на системите за обществен частен ключ, построени за обслужване на процеса за издаване на документи за идентичност с електронен притежател, в това число създаване на единна точка за контакт и връзка с ICAO-PKD върху системата за граничен надзор “. Проектът е обвързван с осъществяване на уговорките на страната ни като член на Европейския съюз в региона на сигурността на документите.

Допълнителни разноски бяха утвърдени и по бюджета на Министерството на защитата. Средствата в размер на 14 млн. лева са планувани в централния бюджет за дефинитивно разплащане на Военномедицинска академия с „ Българска банка за развиване “ АД по цесия на вземанията на кредиторите на ВМА.

Над 155 хиляди лева са предоставени за стипендии на надарени възпитаници от учебните заведения по изкуства

Правителството утвърди спомагателни разноски от 151 200 лева по бюджета на Министерството на културата и прехвърляния към общини в размер на 3915 лева за стипендии на възпитаници, постигнали високи резултати в региона на изкуствата и културата.

Средствата са планувани в централния бюджет по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни и общински учебни заведения през 2018 година

Правителството се разпореди с държавни парцели

Правителството даде единодушието си в интерес на съдружие „ Национална асоциация на сляпо-глухите в България “ да бъде учредено безплатно право на прилагане на държавен парцел. Той се намира на ул. „ Преспа “ №6 в Пловдив. За период от 10 години в него ще бъдат предоставяни обществени услуги от Националния център за рехабилитация „ Хелън Келър “ към Асоциацията и ще бъде основан дом за възрастни сляпо-глухи хора без близки, които да се грижат за тях.

Сградите на Професионалната гимназия само че превоз „ Н. Й. Вапцаров” в Сливница стават общинска благосъстоятелност. Решението е стимулирано с преобразуването в общинско на образователното заведение, което до момента е било към Министерството на образованието и науката.

АПИ получава ръководството върху два етажа от административна постройка на бул. „ Цар Борис III “ №215 в град София. До 2016 година пространствата са били в ръководство на Националната компания „ Стратегически инфраструктурни планове “. С изменение в Закона за пътищата от април 2016 година активността на НКСИП е прекъсната и АПИ е приемник на всички активи, пасиви, права и отговорности на прекратеното държавно дружество.

На регионалния шеф на Габрово беше предоставено да подписа контракт за пазаруването на частен парцел, нужен за решение на казуса с отоплението на администрацията. Това са два обекта с обща повърхност от 24 кв. м в постройката на регионалната администрация, в които е ситуиран котелът на парната апаратура. До момента той е отоплявал единствено част от постройката. Имотът ще бъде закупен за 9600 лева, обезпечени по бюджета на регионалната администрация.

Правителството даде единодушието си „ Български пощи “ ЕАД да продаде посредством търг с скрито наддаване парцели с отпаднала нужда за сдружението, чиято поддръжка е обвързвана с неоправдани разноски. Това са елементи от солидни и полумасивни постройки в гр. Дунавци, община Видин, с. Кортен, община Нова Загора, с. Горно Александрово, община Сливен, и с. Бежаново, община Ловеч. Помещенията са с обща повърхност към 270 кв. м.

Одобрени са резултатите от съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди резултатите от извършени съвещания на Съвета на Европейския съюз.

Министрите на вътрешните работи заседаваха на 8 март в Брюксел. На срещата им главните полемики бяха свързани със съдействието сред задачите и интервенциите по линия на Общата политика за сигурност и защита и организациите на Европейски Съюз в региона на правораздаването и вътрешните работи. Обсъдено беше използването на директивата по отношение на резервационните данни на пасажерите, съдействието със Западните Балкани в региона на вътрешната сигурност и битката с тероризма, настоящото положение на миграцията и други

Неформалното съвещание на министрите на културата се организира на 28 февруари в София. На него бяха обменени отзиви по тематиките за одобряването на възприятието за принадлежност към Европейски Съюз посредством културата и взаимоотношението с други браншове, както и за пътищата за активизиране на капацитета и силата на младежите в опазването и развиването на европейските полезности. Министрите на държавите-членки се сплотиха към посланията за по-широк достъп до просвета, поощряване на междукултурния разговор, подвижността на създателите, нуждата от по-сериозно обществено финансиране и усилване на програмата „ Творческа Европа “.

Съветът „ Общи въпроси “ заседава в Брюксел на 20 март. С присъединяване на всички държави-членки беше реализирано единодушие за съвещания с Европейския парламент по плана за предложение за идващите избори за членове на Народното събрание и беше квалифицирано съвещанието на Европейския съвет на 22 март, фокусирано основно върху работните места, растежа и конкурентоспособността. Във формата по член 50 от Договор за Европейския съюз беше изработен обзор на настоящото положение на договарянията по излизане на Обединеното кралство от Съюза и бяха разисквани Насоки на Европейския съвет по тях.

Правителството утвърди позиции на България за съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството одобри позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 16 април в Люксембург.

На него се чака Председателството и Европейската комисия да показват информация за постигнатия прогрес по осъществяването на Заключенията на Съвета от юни 2016 година по отношение на загубите на храни и хранителни боклуци, а министрите ще имат опцията да обменят отзиви по тематиката. Предвижда се също Комисията да показа предлагането за инструкция по отношение на нелоялните търговски практики във веригата за доставки на храни, както и предлагането за правилник за основаване на дълголетен проект за рибните ресурси в западните води на Европейски Съюз.

Правителството утвърди и позицията на България за неофициалното съвещание на министрите на заетостта и обществената политика на 17 и 18 април в София, което ще се управлява от българския министър на труда и обществената политика.

Дебатите ще бъдат съсредоточени върху приложението на правилата в Европейския дирек за обществени права за повишение на уменията и знанията на работната мощ и обезпечаване на равни благоприятни условия за осъществяване на пазара на труда. По време на първата пленарна сесия министрите ще обменят опит и ще обсъдят ограничения за поощряване на образованието и ученето през целия живот. България ще показа своята политика във връзка с възстановяване достъпа до пазара на труда за всички групи в неравностойно състояние – младежи, хора в предпенсионна възраст, дълготрайно безработни. Ще бъдат разисквани и дейности за поощряване на обществения разговор при използването на правилата на Европейския дирек за обществени права и за обезпечаване на заслужено възнаграждение на труда. Министрите ще обсъдят и напредъка на страните членки при осъществяването на Гаранцията за младежта и консолидираното на трайно безработните на пазара на труда.

Заместник-министър ръководителят Томислав Дончев ще ръководи съвещанието на Съвета по общи въпроси, формат „ Кохезионна политика “, което ще се организира на 12 април в Люксембург. В рамките на Съвета държавите-членки ще имат опция да се обединят към общи решения по отворените въпроси за новата Кохезионна политика. Това е последният формален формат, в който държавите-членки ще имат опция да споделят своята визия за бъдещето на Кохезионната политика в идващия програмен интервал, преди Европейската комисия да е показала първото си предложение за Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз след 2020 година

Съвет „ Общи въпроси “ ще заседава на 17 април в Люксембург. Очаква се министрите да одобряват промените в Акта за избиране на членове на Европейския парламент, които следва да бъдат транспонирани в националните законодателства преди изборите през 2019 година Комисията ще показа пакета отчети по страни, участващи в процеса на разширение на Европейски Съюз и процеса за стабилизиране и асоцииране. Съветът ще продължи и полемиката по въпроса за върховенството на закона и Полша, като ще бъдат изслушани предложенията на страната за промени в законодателството и мнението на Комисията по тях.

Граждани на Европейски Съюз ще получават консулска протекция от българските задачи в трети страни

Гражданите на Европейския съюз, намиращи се в страни отвън Съюза, ще могат да се обръщат за протекция към българското посолство или консулство, в случай че в съответната страна няма посланичество на личната им страна. Те ще се употребяват със същите права, с каквито са и българските жители. Това планува признато разпореждане на Министерския съвет за даване на консулска протекция и присъединяване в ограниченията за съгласуваност и съдействие за улеснение на консулската протекция на непредставени жители на Европейския съюз в трети страни от задграничните представителства на България.

Случаите на консулска протекция включват арестуване или задържане, когато лицето е жертва на закононарушение, при тежка акцидент или тежко заболяване, гибел, помощ и репатриране при изключителна обстановка, потребност от краткотрайни документи за пътешестване и други

В случаите, когато на непредставените жители на Европейския съюз е оказана от страна на България консулска протекция, обвързвана с даване на финансова помощ, от тях ще се изисква да поемат обвързване да възстановят само тези разноски, които при същите условия би трябвало да бъдат поети от жителите на страната ни. Така направените разноски за консулска протекция от страната ни подлежат на възобновяване от държавата-членка, чийто жител е потърсил нашето дипломатическо или консулско посланичество.

По същия метод българските жители, които са получили консулска протекция от държава-членка, са длъжни да възстановят Министерството на външните работи на България равностойността на направените разноски за консулска протекция в качеството им на непредставени жители на Европейския съюз.

Регламентират се спомагателни пенсионни права за служащи от Европейски Съюз

Правителството утвърди промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с които се вкарват условията на евродирективата за минималните условия за повишение на подвижността на служащите сред държавите-членки на Европейски Съюз посредством възстановяване на придобиването и запазването на спомагателни пенсионни права.

Съгласно промените работодателите, които обезпечават служащите и чиновниците си в непринуден пенсионен или непринуден професионален пенсионен фонд, ще би трябвало да стартират да обезпечават по същия метод и новопостъпили служащи или чиновници до шест месеца, откакто са ги наели. Същите права ще имат и служащите и чиновниците, с които е подписан контракт за възлагане на ръководство и надзор.

В сходство с условията на директивата са планувани и промени, ориентирани към даване на обезпечените лица и техните наследници на нужната информация по отношение на придобиването на пенсионни права и третирането на техните средства.

Предложени са промени в Закона за отбрана от нездравословното влияние на химичните субстанции и смеси

Правителството предлага на Народното събрание да утвърди промени в Закона за отбрана от нездравословното влияние на химичните субстанции и смеси. С проектозакона се вкарва националната процедура за освобождение от отговорности по Регламент (ЕО) №1907/2006 по отношение на регистрацията, оценката, разрешаването и ограничението на химикали, когато това е належащо в полза на защитата.

Въвеждането на процедурата е планувано в регламента и е съобразено с Кодекса на Европейската организация по защита за изключенията по регламента, свързани с защитата.

Целта на процедурата е да се предотврати отрицателният резултат върху бранша защита от директното използване на регламента, като по едно и също време с това се вкарат механизми за отбрана на човешкото здраве и околната среда. Освобождаването от отговорности не визира правното деяние на наредбите, регламентиращи осведомителния лист за сигурност.

Законопроектът дефинира разрешението за освобождение от условия на регламента да се издава от Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките, както и да се сътвори и поддържа указател на издадените позволения. Редът, изискванията и периодите за издаване на разрешенията, условията за попречване или ограничение на нездравословното влияние върху човешкото здраве и околната среда, както и другата нужна информация ще бъдат регламентирани в разпоредба на Министерския съвет. Предвидена е и административно-наказателна отговорност за неспазване на отговорностите по издадено позволение.

Приета е Наредба за разглеждане на разногласия по Закона за марките и географските означения

Правителството одобри Наредба за разглеждане на разногласия по Закона за марките и географските означения. Документът урежда реда за разглеждане на тъжби и претенции, постъпили по реда на Закона. С нея ще бъде въведена правна наредба за складиране на тъжби или претенции, изискванията на които те следва да дават отговор, както и редът за тяхното разглеждане и за изговаряне.

С наредбата се основават условия за гласност и бистрота на процедурите по разглеждане на разногласия, за успеваемост и експедитивност на администрацията, както и разпоредбите за водене на преписка.

Приет е отчет за осъществяването на Плана за деяние с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейски Съюз

Министерският съвет одобри отчет за осъществяването към 31 март на Плана за деяние за 2018 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейския съюз.

Изпълнени са 55 ограничения от 93, чийто период е до края на март. По-високият % несъблюдение е обичаен за първото тримесечие на годината заради прехвърлянето на неизпълнените ограничения от Плана за 2017 година

На министрите беше предоставено да подхващат дейности съгласно своята подготвеност за превъзмогване на закъсненията за възстановяване на резултатите на България при въвеждането на директивите на Европейски Съюз и недопускане стартирането на процедури за нарушавания.

Открити са процедури за даване на концесии на четири морски плажа

Правителството започва процедури за даване на концесия на четири морски плажа - „ Св. Св. Константин и Елена – юг “, „ Ривиера “, „ Ахтопол север – източна зона “ и „ Китен - юг “. Предлага се срокът на първите две концесии да е 15 години, а на вторите две – 10.

С процедурите се цели обезопасяване на морските плажове и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията. Процедурата се организира по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие, като концесионерите ще бъдат избрани посредством конкурс, проведен от министъра на туризма и извършен от комисия, назначена от министър-председателя.

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение на плаж Св. Св. Константин и Елена – юг “ е 78 662 лв. без Данък добавена стойност, на плаж „ Ахтопол север – източна зона “ – 30 775 лв. без Данък добавена стойност, на плаж „ Ривиера “ – 257 959 лв. без Данък добавена стойност, и на плаж „ Китен-юг “ - 119 499 лв. без Данък добавена стойност. Размерите са избрани според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морски плажове. Критериите за образуване на комплексната оценка са съобразни с РМС 604/2016.

Отпускат се спомагателни средства за реклама на България като целогодишна туристическа дестинация

Правителството обезпечи спомагателни 1 680 000 млн. лева по бюджета на Министерството на туризма за осъществяване на Годишната стратегия за национална туристическа реклама.

Програмата планува стабилно развиване и промотиране на културно-историческия туризъм, комбиниран със характерните типове туризъм, за превъзмогване на сезонността. Това постанова потребление на настоящи маркетингови принадлежности и съдействие с водещи международни медии за постигане до целевите аудитории.

Предприетите голям брой маркетингови акции, осъществени в съдействие с интернационалните медии и туроператори, както и представянето на България на интернационалните пазари са измежду аргументите за извънредно положителните резултати през 2017 година. Официалната статистика сподели, че за интервала януари-декември 2017 година България е посетена от близо 8,9 млн. задгранични туристи. Това е нарастване от 7,6% по отношение на същия интервал на 2016 година, която до момента бе рекордна за туризма. Първоначалните резултати за 2018 година също са оптимистични – за първите два месеца на годината задграничните туристи са с 10,6% повече по отношение на същия интервал на 2017 година

Увеличеният брой туристи покачва доста и приходите от интернационален туризъм - по данни на Българска народна банка за интервала януари-декември 2017 година те възлизат на близо 6,9 милиарда лева Ръстът по отношение на същия интервал на 2016 година е 9,3 на 100. По-високият растеж на приходите спрямо растежа на броя задгранични туристи демонстрира устойчива наклонност за повишаване на интереса към висококатегорийните хотели, което пък е удостоверение, че страната притегля по-висок клас туристи.

През последните години Министерството на туризма е осъществило извънредно сполучливи акции с политематичните канали Euronews и CNN, като са достигнати над 40 милиона фенове, главно в Европа. Чрез тези медийни конгломерати рекламата на България доближава до публика с действителен капацитет да нарежда страната ни в сегмента на водещите туристически дестинации, като усили междинния разход за престой на екскурзиант.

Очаква се реализацията на тези и сходни акции да докара до позитивни финансови резултати в народен мащаб и затвърждаване на позитивния имидж на България като страна с разнородни туристически артикули и сериозен капацитет за вложения.

Правителството издига кандидатурата на Бойко Коцев за член на УС на Международната банка за икономическо съдействие

Правителството утвърди кандидатурата на Бойко Коцев за член на Управителния съвет (УС) на Международната банка за икономическо съдействие (МБИС) с мандат до пет години. В качеството си на член на УС на МБИС представителят на България ще взе участие в оперативната активност и ръководството на банката и ще отстоява финансово-икономическите ползи на страната ни.

Бойко Коцев е с богата дипломатическа биография и има необятна експертиза, престиж и професионално самопризнание в региона на интернационалните връзки.

Международната банка за икономическо съдействие е в развой на промяна за превръщането й в съвременна интернационална банка за развиване. Банката обръща изключително внимание на планове в браншове, които генерират напредък и са предпочитани за развиването на стопанските системи на страните членки – България, Виетнам, Полша, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. В тактиката й за България приоритет е кредитирането в областта на индустрията, селското стопанство, търговията, превоза и банковия бранш.

Генерал-лейтенант Андрей Боцев е препоръчан за почитане със звание военачалник

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет, с който да удостои началника на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев с висшето офицерско звание „ военачалник “.

За освобождение от длъжността заместник-началник на защитата и от военна работа е препоръчан генерал-лейтенант Пламен Атанасов заради навършване на пределна възраст за заеманото звание. За неговия пост е препоръчан генерал-майор Димитър Илиев, който ще бъде освободен като заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и създаден в генерал-лейтенант.

Бригаден военачалник Иван Ортоманов е препоръчан за освобождение като шеф на дирекция „ Операции и подготовка “ в МО, за назначение като заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и за почитане със звание генерал-майор. За шеф на дирекция „ Операции и подготовка “ и почитане със звание бригаден военачалник е препоръчан полк. Маргарит Михайлов, сега заместник-началник на щаба на Сухопътните войски.

Бригаден военачалник Иван Лалов е препоръчан за освобождение от длъжността пълководец на 3-а авиационна база, за назначение за заместник-командващ на Съвместното командване на силите и за почитане със звание генерал-майор. Да заеме овакантената служба пълководец на авиобазата, както и за почитане със звание бригаден военачалник е препоръчан сегашният заместник-командир въз основата полк. Димитър Петров.

За назначение за заместник-командир на Военноморски сили и почитане със звание флотилен адмирал е препоръчан капитан І сан Георги Пенев, сега шеф на щаба на Военноморски сили.

Заместник-директорът на Служба „ Военна информация “ полк. Пламен Ангелов е препоръчан за шеф на Службата и почитане със звание бригаден военачалник. Той ще поеме поста от бригаден военачалник Светослав Даскалов, който ще бъде освободен от военна работа заради навършване на пределна възраст за заеманото звание.

Полк. Васил Лазаров е препоръчан за длъжността консултант на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, както и за почитане със звание бригаден военачалник.

Директорът на дирекция „ Логистика “ в МО полк. Митко Григоров е препоръчан за почитане със звание бригаден военачалник.

Правителството предлага на Президента на Република България да направи смяна и в Указ 85/2012, с който са одобрени длъжностите във въоръжените сили и в НСО, изискващи висши офицерски звания. Предложението е висше офицерско звание генерал-майор (контраадмирал) да се изисква и за длъжността шеф на Щаба на защитата. Неговите функционалности са свързани с образуване активността на административните звена в Щаба на защитата като стратегически боен щаб на въоръжените сили.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР