Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България и

...
Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България и
Коментари Харесай

Овощари искат допълнителна подкрепа заради завишените разходи за производство

Живка Гроздева, ръководител на Асоциацията на овощарите в България и агроном от Карнобат, уточни, че има европейски механизми, по които мечтаната помощ може да бъде получена.

Тя изясни, че аргументите за нарастването в разноските са доста. " Първите нараствания започнаха още в резултат на пандемията. След това имаше проблем с цените на енергоносителите - газа, електричеството. Миналата есен имаше нарастване на азотните торове. Оттам нататък – препаратите за растителна отбрана, които са неразделна част от производството, също усилиха цените си. Освен това, цената за труд и надниците, които плащаме, са с 30% повече, в сравнение с бяха предходната година. Това е по този начин поради огромния % от служащи, които отпътуваха за чужбина. Там получават 3,4 и 5 пъти по-големи надници. Няма нещо, чиято цена да не се е нараснала ", изясни Живка Гроздева. 

Относно цените на плодовете през тази година, Живка Гроздева съобщи, че се чака завишаване, само че не на всички типове.

" Увеличението при плодовете няма да следва растежа на инфлацията, тъй като плодовете са стока, чиято цена се дефинира от напълно разнообразни фактори – какво е общото количество, което ще се предлага на европейския пазар. Ако има количества, цените ще бъдат по-ниски, без значение от това, че има инфлация. Те могат да бъдат по-високи по отношение на 2020-2021 година, само че дали ще покрият тези цени нашите разноски? Аз считам, че това няма да се случи ", добави Гроздева. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР