Живите покриви са интересно явление в урбанизма, което има за

...
Живите покриви са интересно явление в урбанизма, което има за
Коментари Харесай

Две жени на горещ покрив

Живите покриви са забавно събитие в урбанизма, което има за цел да позволи два казуса в градовете. Първият е презастрояването и неналичието на качествени зелени площи, а вторият е градската горещина - така наречен топлинни острови, където температурата в презастроените с бетон и асфалт пространства се подвига мощно.

Този вид покриви стават все по-обичайно събитие за някои градове в Европа и по света. В България също ги има - първите започнаха да се появяват преди съвсем 15 години. Повечето от тях остават скрити от погледа на минувачите, тъй като са или мъчно различими от естествено озеленяване, изключително в случай че са над паркинги, или принадлежат на офис здания с стеснен достъп.

Сега първият подобен покрив ще се появи и в Димитровград - с помощта на " Капитал ", посолството на Англия и две дейни локални девойки. Един покрив, няколко хрумвания

Градът, изникнал с труда на комунистическото бригадирско придвижване през 40-те години на предишния век, не е типичното място, за което мислите, когато стане дума за градска горещина. Все отново там няма това стълпотворение от кули от стъкло и метал, които характеризират мегаполисите и основават петна от горещина в градския пейзаж.
Реклама
Силвия Савова и Йорданка Йорданова обаче считат, че има потребност от сходен остров в град, където доминират остарели панелни блокове, няма доста зеленина, а температурите през летния сезон надвишават 40 градуса.

Двете девойки имат концепция за видоизменение на един съответен покрив в центъра. Проектът " Покрив за образец " в първото издание на състезанието за новаторски градски хрумвания " Градолюбители " по няколко аргументи.

Освен че събира в себе си зелени трендове, той има и различен план - да напомни на жителите на града, че мястото, в което живеят, може да наподобява по-добре и красиво. Покривът ще е отворен за всички и ще катализира смяна в посока облагородяване на градовете и възстановяване качеството на живот. Не на последно място - самодейността е лесна за прекопирване и разпространяване. Ако нещо такова може да се случи в Димитровград, за какво да не може да се случи на всички места?

" С Йорданка доста обичаме да пътуваме. Виждали сме сходни покриви в градове като Мадрид и Банкок ", споделя за раждането на концепцията Силвия Савова пред " Капитал ". Момичетата черпят ентусиазъм точно от огромните европейски градове и международни мегаполиси, които възприемат и ползват сполучливо концепцията в битката с климатичните промени и замърсяването на въздуха.
Реклама
Смятат, че да се построи покривна градина е изцяло допустимо и в Димитровград. Силвия по специалност е еколог, а Йорданка - урбанист. Те са характерен образец за сегашното на доста български градове: Йорданка е в Лондон, само че й е забавно да работи за личния си град. Силвия пък е останала в града. Промяна на остарялата постройка

" В България съществуват сходни планове, само че не и същият. Победител в различен конкурс преди време беше блок от Северна България, който засади трева на покрива ", спомня си Савова.

Димитровградският план е по-различен. Площта от малко над 300 кв.м ще бъде озеленена с подобаваща за пчели растителност, ще бъдат конфигурирани слънчеви панели, къщички и хранилки за птици, както и кошчета за разделно събиране за боклуци. Идеята е това да се трансформира с изключение на в място за събития и срещи, по този начин и в зелено пространство за хора, които нямат достъп до парк или растителност наоколо.

Сградата е до едно от основните кръгови кръстовища в центъра на града, в непосредствена непосредственост до неделния димитровградски пазар. " Ако не сте били в никакъв случай тук, това е времето, в което в близост гъмжи от хора ", споделя Силвия. " Става въпрос за бизнес постройка, ситуирана до централната улица на Димитровград, която е пешеходна ", добавя тя.
Източник: Гугъл.bg/Maps Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Енергетика 3 Политика 1 Икономика 2 Телекоми 3 Енергетика 1 Телекоми 2 Коментари и разбори 3 Енергетика Реклама
Сградата е издигната преди към 12 години и обитава магазини за облекла, интернет снабдител, център за образования и други. В момента даже няма условия да се излезе на покрива. Момичетата още преди да аплайват, са говорили и получили цялостната поддръжка от наемателите, които са се заели освен да обезпечат достъп, а и да им оказват помощ с някакви организационни елементи. Наградата от " Градолюбители " ще им обезпечи нужното финансиране, с цел да задействат концепцията си. Проект с капацитет

Към момента осъществяването се движи по проект. Предстои да бъдат направени план и визуализация, проект за озеленяване и създаване и да бъдат подписани контракти с подизпълнители. " В момента планираме. Избираме материали, търсим компании и сътрудници, които да стартират да построяват покрива ", споделя още Савова.

Покривната градина най-вероятно ще бъде от така наречен екстензивни - озеленена най-вече със сукулентни растения, защото са евтини, лесни за развъждане и виреят даже при неподходящи условия.

Очакванията са планът да е приключен до края на идната година. Проблем може да се окажат слънчевите панели и административните процедури по придобиване на публичен статут на постройката.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Панелите в действителност не са част от плана на девойките. Те ще бъдат построени и финансирани по самодейност на един от наемателите на постройката, търговецът на писалищен материали " Елтех ", който възнамерява да създава ток за лични потребности. Слънчевата апаратура ще заема към 100 кв.м от покрива. По думите на Савова тя се вписва добре в концепцията за екопокрив, тъй като способства за енергийната успеваемост на постройката, а и посредством нея по-пълно ще бъде оползотворено покривното пространство.

" Инсталирането на слънчеви панели не е толкоз елементарно ", споделя тя. И разяснява, че процедурата за кандидатстване е тромава и мудна, а с цел да бъде включена инсталацията към електрическата мрежа, е належащо да се построи електрическа миницентрала. В хода на работата ще се обясни и от какви други разрешителни отвън придобиването на публичен статут има потребност покривът, с цел да бъде въведен в употреба. " Потърсихме какви други документи са нужни, само че за жалост информацията в интернет е нищожна ", споделя Савова.
| Силвия Савова даде обещание на награждаването, че планът ще бъде осъществен сполучливо следващата година Фотограф: Капитал
" Предстои да се свържем и с община Димитровград, само че към момента не можем да кажем под каква форма ще си сътрудничим ", споделя тя. Савова се надява планът да бъде подкрепят от общинското дружество, което да обезпечи култивиран мебели, както и на поддръжка от локалния бизнес.

За да бъде осъществен покривът за образец, са нужни над 15 хиляди лв. капитал, от които близо половината ще дойдат от премията. Савова се надява концепцията да притегли повече внимание и да помогне за събирането на останалата част от нужните средства, а когато бъде приключен - да съумее да промени метода, по който се употребява покривното пространство в Димитровград и страната. " С вярна поддръжка позитивните резултати от един зелен покрив могат да бъдат усетени и в бъдеще ", споделя тя.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Градове
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР