Живеем в упорит (и общо взето успешен) пропаганден разказ, че

...
Живеем в упорит (и общо взето успешен) пропаганден разказ, че
Коментари Харесай

Един неверен разказ за „Колективният Запад“, който обеднява и пропада

Живеем в твърдоглав (и общо взето успешен) агитационен роман, че свободният свят ( “Глобалният Север ”, “Колективният Запад ”, “Либералните демокрации ” и т.н) непрекъснато обеднява и пропада обществено и стопански в границите на съзнателния ни живот. Част от този роман се дължи и на мощната, естествена и потребна самокритичност на свободните общества.

Но той е изцяло, изрично погрешен.

1) През 1980г., 4 от 5 най-богати страни са петролни монархии от Персийския залив. Днес – 1 от 15…

2) Броят европейски страни в първите 15 се усилва, броят свободни неевропейски общества – също. Съединени американски щати леко покачват позицията си, останалите западни страни я повишават внезапно, даже коренно. Това изцяло развенчава различен агитационен разказ – че Съединени американски щати експлоатират европейските си съдружници. Обратното (тезата на Тръмп) също е явно погрешно.

3) През 1980г. 6 от 15-те най-богати страни не са демокрации, през днешния ден е … 1 (една).

4) Богатството не е предопределено нито от естествени запаси, нито от военно-стратегическо въздействие, нито от колониално минало – вж. Ирландия, която през 1980 е след 50-то място (важен образец за нас).

5) През 42-годишния интервал сред двете графики, наклонността е устойчива, единственото изчезнало в двете графики е извънредно бързото нанагорнище и следващ постоянен спад на Япония, която от 30г. се намира в характерна застоялост.





6) Прочутият БРИКС не участва с НИТО ЕДНА страна в НИТО ЕДНА година от интервала.

7) Нито една социалистическа или постсоциалистическа страна не се появява и за момент.

8)Все отново си коства да се означи, че след влизането в Европейски Съюз всички членки от някогашния Съвет за икономическа взаимопомощ се изкачват стръмно в класацията и може би не е надалеч деня, в който ще забележим първата страна от ЦИЕ в първите 15, само че това изисква доста интелигентна и целенасочена държавна политика, сходна на Ирландия или Сингапур. Засега нямаме подобен образец.

9) Очевидна илюзия е и различен роман – че Германия и Франция експлоатират другите европейски стопански системи в собствен интерес. И двете европейски “суперсили ” имат единствено епизодично включване на последните места.

10) Очевидно е, че северноевропейският социално-икономически модел е извънредно резистентен и сполучлив, както и че страни, които съумяват да интегрират огромен брой мигранти на трудовия си пазар (Швеция, Норвегия, Нидерландия, Австрия, Съединени американски щати, Австралия, Канада, Сингапур..) са изключително сполучливи, макар естественото политическо напрежение.



За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР