Живеем в странно време, в което несигурността е навсякъде. Затова

...
Живеем в странно време, в което несигурността е навсякъде. Затова
Коментари Харесай

Тренд: 69 % не са запознати с атаките и киберсигурността

„ Живеем в необичайно време, в което несигурността е на всички места. Затова сме принудени да приказваме за енергийна и хранителна сигурност, само че към този момент и за киберсигурност. Една огромна част от българите не познават институциите, които се борят с киберпрестъпленията, тъй че проучаването ще ни помогне ние да очертаем полето на накърнимост и да съберем на една маса, хората, които се грижат за нашата киберсигурност “. Това съобщи Кузман Илиев, ръководителят на Съюза за стопанска самодейност (ССИ), съобщи кореспондент на БГНЕС.


ССИ показа първото в България национално представително изследване на тематика Киберсигурност – „ Кибер здраве България 2023 година “, извършено от социологическа организация „ Тренд “ измежду 1001 респонденти, изпълнено в интервала 04 – 11 юли.

Красимир Симонски, заместител – ръководител на ССИ, съобщи поддръжка за това проучване, тъй като 90 % от пробивите в другите организации се дължат на човешки неточности. „ Нивото на киберсигурност, на самостоятелния консуматор, дефинира равнището на киберсигурност на избраната организация, поддържаме такова проучване, тъй като концепцията е по какъв начин да приспособяваме нашите стратегии, с цел да помогнем на съответните наранени “, сподели още той.

Евелина Славкова, съоснователят на „ Тренд “, сподели, че българското общество се нуждае от информация, тъй като дребна част от него е осведомен с киберсигурността. „ 46 % се усещат по –скоро сигурни, а 32 % не са сигурни, когато употребяват интернет. 69 % не са осведомени с киберсигурността и кибер - офанзивите. 53 % от респондентите показват, че биха отделили време, с цел да се осведомят повече по отношение на киберсигурността и 34 % биха се обърнали към виновните институции. От тези 34 % обаче, 69 % не знаят към коя институция би трябвало да се извърнат “, разясни още Славкова.

Командир Владимир Димитров, шеф отдел киберпрестъпност в ГДБОП посочи, че за ден се подават към 30 разнообразни сигнали за разнообразни киберпрестъпления. „ Една българска компания губи от 30 – 100 000 евро поради киберпрестъпността, ще се опитаме на нашия уебсайт да опишем другите типове закононарушения, с цел да може хората да се осведомят, ние ще продължим битката с този тип закононарушения “, сподели още началникът на отдела в ГДБОП.

Явор Колев, представител на застрахователната компания „ ЛЕВ ИНС “ и част от обществената акция „ Пази детето в интернет “, акцентира, че са обиколили всички регионални центрове, села и градове, за децата да бъдат осведомени по какъв начин да се пазят в интернет пространството. „ За година и половина успяхме да се срещнем с над 130 000 деца, да беседваме с тях, да им обърнем внимание и да им дадем насоки. Стана ясно от тези диалози и, че техните родители не се интересуват какво вършат те в интернет. Така взехме решение във втората част от акцията да реализираме такива срещи и с родителите “, сподели още Явор Колев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР