Живеем в геополитически свят, в който ще е все по-невъзможно

...
Живеем в геополитически свят, в който ще е все по-невъзможно
Коментари Харесай

Ще има ли война в Европа?

" Живеем в геополитически свят, в който ще е все по-невъзможно всяка страна поотделно да действа независимо. Особено с идните опасности - демографски, емиграционни, стопански и политически ". Това споделя юристът, публицист и учител Васил Георгиев в новия епизод на подкаста на Dir.bg " Trendy ".

В него, както и в новата книга на Георгиев, се разискват в настоящ в и исторически проект общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз - еволюция, взаимоотношения, благоприятни условия.

Основна теза на Васил Георгиев е, че " Европейски Съюз би трябвало да може да взима решения с болшинство, а не с единогласие. Защото другояче не ставаме по-силни, а по-слаби като страни ".



Според него напрежението през днешния ден в Европа, що се отнася до политиката на сигурност, се поражда от непредвидимостта в решенията и тактиката на Русия. " Русия не може да взе участие в равноправни обединения. Тя няма меката мощ и дискретния сексапил на западното общество, които притеглят задоволително други страни почитатели " - съгласно Георгиев.

Той напомня и постулата, че " Политиката е отричане на насилието ". По другия настоящ външно-политически въпрос с връзките ни със Северна Македония и може ли да продължи разширението на Европейски Съюз без да сме преодолели историческите разногласия, Васил Георгиев дава всемирен отговор:

" В Македония дребното е 50 грама, а огромното е 100 грама. Както и тук. Това значи, че два народа можеш да ги разделиш по всевъзможен метод, само че не можеш да ги накараш да пият по друг метод ".

А какви са Вашите позиции и хрумвания за бъдещето на Европа? Можете да ги споделите в .

 Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg



Последвайте ни в: - -
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР