Житие на светите мъченици Онисифор и Порфирий Светите мъченици Онисифор и

...
Житие на светите мъченици Онисифор и Порфирий
Светите мъченици Онисифор и
Коментари Харесай

Св. Нектарий, еп. Егински. Св. мчци Онисифор и Порфирий. Преп. Матрона и Теоктиста

Житие на светите мъченици Онисифор и Порфирий

Светите мъченици Онисифор и Порфирий живели през царуването на римския император Диоклетиан (284-305 г.). По време на жестокото гонение, повдигнато от този греховен цар против християните, и те се сподобили да претърпят тежки мъчения поради Христа. Били ги безчовечен по цялото тяло и ги подхвърлили на разнообразни страшни изтезания. След това мъчителите положили Христовите страдалци върху дълги скари и разпалили огън. Накрая ги привързали към свирепи и диви коне. Влачени от конете по каменистата и неравна земя, светите мъченици били изцяло раздрани и в такива мъчения предали душите си на Бога. Вярващите взели скрито през нощта техните остатъци и с чест ги погребали в селото Панкеан. При техния гроб се направили доста чудеса и изцеления за популярност на Бога, Който е дивен в Своите светии и Когото популяризираме в Троица.

Житие на св. Нектарий Егински

wp7ee0aff5.jpgСвети Нектарий Егински е роден на 1 октомври 1846 в град, Силиврия, на брега на Мраморно море, ситуиран на 20 километра от Константинопол и 10 км от Епиват. При кръщението получава името Анастасий и е третото от седем деца в фамилията.

Детето - просветител

Когато научил 50-ти псалм, Анастасий имал навика да повтаря стиха: " Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се извърнат ", показвайки по този метод, че ще бъде преподавател на Църквата.

На седем години си направил дребна брошура, в която желал да написа словата Божии. Призванието му личало и от навика да се качва на столовете, с цел да проповядва словото Божие, като че ли се намирал на амвона. Дарен с доста мощна памет, помнел всичко, което чувал в църквата и го разказвал у дома.

Основното си обучение приключва в Силиврия. Колкото и да желал да учи, на 14 години се наложило да замине за Константинопол, с цел да търси работа. Започва работа като продавач. По този метод можел и да учи, и да подкрепя фамилията си. От любовта към книгата и от желанието да бъде потребен за християнството, събрал от Светото Писание, Светите Отци и антични философи пасажи, цялостни с мъдрост и потребни за сърцето. След време редактирал написаните на дребни части хартия слова и ги издал.

" Най-любимият измежду архиереите и пръв измежду духовниците "

На 20 години свети Нектарий отива за седем години на остров Хиос като преподавател. През 1873 става брат в Манастира " Неа Мони ", приемайки през 1877 година, когато е ръкоположен за дякон, името Нектарий. През 1881 приключва бакалавърска степен и през 1886 година печели стипендия за Богословския факултет в Атина. На 23 март 1886 е ръкоположен за духовник в катедралата " Свети Сава ", а през август е повдигнат в архимандрит. В същото време е патриаршески просветител и секретар. По-късно е изпратен в Кайро, където е назначен за патриаршески консултант.

През 1889 отец Нектарий става свещеник, като продължава да бъде патриаршески консултант и да служи в " Св. Николай " в Кайро. Там получава богат овчарски и административен опит.

Наклеветен от завистливи хора, свети Нектарий е заставен да се завърне в Гърция, оставяйки след себе си доста огорчени вярващи. В подписката, направена в негова поддръжка, участват 900 имена на вярващи, които споделят, че Свети Нектарий е " най-любимият измежду архиереите и пръв измежду духовниците ".

Сам почиства всички учебни заведения, в които е бил шеф

През 1890 година свети Нектарий е назначен за просветител в Митрополия Евия. Въпреки че е признат студено, той бързо съумява да завоюва доверието на вярващите и на църковните управляващи, които през 1893 година му поверяват ръководството на Богословската семинария Ризареон в Атина. Като шеф на семинарията, свети Нектарий трябвало да промени от основи концепцията на преподавателите по повод методиката на образование. Като един добър овчар, той учеше всички да рапортуват труда си и самодейностите в името на Спасителя Христос. Например един пердах сред възпитаници приключил не с наказване на виновниците, а с обещанието на светеца да пости три дни за тях. От тогава всички се стремяли да го ядосват, колкото се може по-малко. Силата на персоналния образец, добротата и светостта трансформирали сърцата на всички - възпитаници и преподаватели.

Има още едно нещо, което демонстрира какъв брой огромна е била любовта му към Бог и към хората. Свети Нектарий, без значение че е бил шеф, самичък чистел всички учебни заведения, където работел. Светецът правел това, с цел да не си загуби чистачът работата. От обич, с неговите 53 години и с всички отговорности, които имал, без да мисли за високата позиция, която заемал, той чистел всеки ден до връщането на чистача.

Чудотворец още приживе

Мощите на св. Нектарий в учредения от него девически манастир " Св. Троица ", който след гибелта му е наименуван в негова чест - място на поклонение на православни от целия свят. Пенсиониран от преподавателската процедура, през 1908 година свети Нектарий се отдръпва на остров Егина, където основава манастир с храм " Света Троица ". В градежа на манастира той взе участие един до друг със строителите.

Свети Нектарий бил талантлив със способността да прави чудеса още приживе, и излекувал безчет заболели и страдащи, изнемощяли и парализирани.

Умира след 12 години - на 8 ноември 1920 година.

Канонизиран е на 20 април 1961 година от Вселенската Патриаршия с ден за честване 9 ноември. Мощите на светеца се намират в Манастира " Света Троица " на остров Егина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР