Житие на св. преподобни Вукол, епископ Смирненски Преподобни Вукол бил ученик

...
Житие на св. преподобни Вукол, епископ Смирненски
Преподобни Вукол бил ученик
Коментари Харесай

Преп. Вукол, еп. Смирненски. Св. Фотий, патр. Константинополски. Преп. Варсануфий Велики. Св. Йоан Пророк. Св. мчци Доротея, Христина и Калиста

Житие на св. преподобни Вукол, свещеник Смирненски

Преподобни Вукол бил възпитаник на св. ап. Йоан Богослов, който го кръстил и посветил за свещеник на град СмирнаРечник. В Смирна тогава имало малко покръстени. Сред тоя езически мрак св. Вукол светел като блестящо величие. Той се отличавал със своите добродетели, изключително със своята доброта и благост.

Преди гибелта си св. Вукол посветил славния Поликарп, също възпитаник на св. ап. Йоан Богослов, за собствен правоприемник по епископство и безшумно се поминал.

Житие на свети равноапостол Фотий, патриарх Цариградски

Свети Фотий се родил в Цариград към 820 година от богат и благороден жанр. Баща му се казвал Сергий, а майка му - Ирина, чийто брат бил женен за сестрата на византийската императрица Теодора. Родителите на Фотий страдали изповеднически за своето намерено иконопочитание по времето, когато византийските императори били иконоборци.

Фотий получил най-хубавото обучение на своето време и бил най-ученият представител на тогавашна Византия. Той бил учител в популярната Магнурска школа в Цариград, където се учел славянският равноапостол Константин - Кирил Философ и малко по-късно - българският цар Симеон Велики. Фотий заемал високи служби в страната, на най-вече обичал да се занимава с науките.

Заради изключителните си дарования и високото си обучение той бил подложен през 858 година за цариградски патриарх. Патриарх Фотий насърчил Константин Философ да стане християнски мисионер на славяните. Той написал до българския цар Борис І обстойно обръщение върху християнската религия и живот.

Патриарх Фотий се борил срещу изопачаванията на християнството и постоянно влизал в различие с византийските императори. В взаимозависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и отново възстановяван на патриаршеския трон, до момента в който най-сетне умира в изгнание на 6 февруари 891 година.

Свети Фотий оставил богато книжовно завещание, с помощта на което узнаваме за съчинения на антични свети отци, които той имал на разположение, само че до нас не са стигнали. Приснопаметният йеромонах Неофит Рилски е превел от гръцки житие и работа в чест на св. патриарх Фотий. Тази книга е напечатана в Цариград през 1849 година.

Житие на св. мъченица Доротея

В третия век, когато християните били грубо преследвани, живяла в гр. Кесария Кападокийска млада християнка, на име Доротея (виж също Кападокия, бел.ред.). Тя била доста красива; мъдростта й удивлявала всички, които я познавали; само че изключително тя се отличавала с християнски добродетели и с ревнивост към закона Господен. Тя се отказала от житейските наслади и се посветила напълно на Бога, като се стараела да Му служи с положителни каузи и правоверен живот.

Саприкий, шеф на Кападокийската област, повикал на съд Доротея като християнка. Девойката се помолила на Бога, изпросила Неговата всесилна помощ и безбоязнено се явила пред шефа. Той почнал да я убеждава да принесе жертва на боговете, както бил заповядал царят. Девойката дала отговор, че небесният Цар е заповядал да се покланят единствено Нему и че тя ще извърши Неговия закон и няма да се по- кланя на идолите. Управителят я заплашил с жестоки мъчения, в случай че не се отхвърли от вярата си.

- Тия мъчения са краткотрайни - дала отговор Доротея, - а тъгите в пъкъла са вечни; ще се спася от безконечните страдания, в случай че не се уплаша от краткотрайните.

Управителят заповядал да слагат Доротея на мястото на мъченията, като се надявал, че тя ще се уплаши от тъгите и ще се съгласи да се отхвърли от вярата си, само че девойката му споделила: " Защо се бавиш и не заповядаш да ме мъчат? Дай ми по-скоро да видя Този, за Когото не се багра да пострадвам и да умра! "

- А кой е той? - запитал шефът.

- Христос, Син Божий - дала отговор девойката.- Къде е тоя Христос?

- Чрез всемогъществото на Своето Божество Той е на всички места - дала отговор Доротея, - а с човешката Си природа Той е на небесата, отдясно на Своя Отец. Повярвай на думите ми, Саприкие, и ще се избавиш от гибелта и ще влезеш в небесния парадайс!

Виждайки, че увещанията му са безполезни, Саприкий заповядал грубо да мъчат Доротея.

След това шефът измислил друго средство, с цел да склони Доротея да се отхвърли от вярата. В Кесария живеели две сестри - Христина и Калиста, които преди били християнки, само че се отрекли от вярата си заради боязън от мъчения. За своето отказване те получили от езичниците доста пари и живеели в благосъстояние и лукс, измежду суетни удоволствия. Саприкий се надявал, че техният образец ще подействува на Доротея. Той изпратил при тях девойката, като им заречен богати блага, ако я склонят да се отхвърли. Доротея прекарала у тях няколко дни и те старателно я уговаряли да последва образеца им. Те й представяли от една страна всички житейски наслади, а от друга - мъчителна гибел. " Не погубвай в страдания твоя живот - казвали й те, - избави се от преждевременна гибел, чуй нашия съвет! "

- По-добре вие чуйте моя съвет - дала отговор им Доротея, - покайте се за вашето отказване и се обърнете още веднъж към Христа. Господ е без извънредно мил и милостиво ще одобри тия, които откровено се обръщат към Него.

- Какво ще мислим ние към този момент за Христа? - споделили сестрите. - Като се отрекохме, ние изгубихме вярата си на Него и не можем да се върнем при Него.

- Вие тежко сте съгрешили, като сте се поклонили на идолите - дала отговор Доротея, -- само че още повече грешите, като се отчайвате и съмнявате в милосърдието на Господа. Той може и желае да изцери вашите рани. Затова Той се назовава Спасител, тъй като ни избавя и лекува нашите душевни заболявания. Обърнете се към Него от цялото си сърце и не се съмнявайте в Неговото състрадание!

Като чули тия думи, двете сестри с рев паднали при нозете на Доротея и я молили да им помогне със своите молебствия. Думите на Доротея пробудили в тях гласа на съвестта и изпълнили душите им с вяра. Те почнали да се молят. Доротея застанала на колене и също молела Бога да одобри тяхното смирение. " Боже милостиви! - казвала тя, - Ти не искаш гибелта на грешника, а да се покае той и да се поправи. Ти си споделил, че на небето ангелите се радват за един каеш се виновник (Лук 15:7-10). Покажи тогава Твоята благосклонност на тия заблудили се овци и, като добър Пастир, приеми ги още веднъж в Твоята ограда! " Сестрите се молели със сълзи и сърдечно обезсърчение и Господ чул молитвата и им дарувал мощ да потвърдят на дело своето разкайване.

След няколко дни Саприкий повикал Доротея и двете сестри. Като отвел Христина и Калиста настрани, попитал ги, дали са склонили Доротея да се отхвърли от християнската религия. Сестрите самоуверено му дали отговор: " Ние сами сме се заблуждавали, ние сами сме съгрешили, когато заради боязън от страдания се отрекохме от Христа. Но Господ ни даде смирение и ние Го молим да ни елементарни тежкия грях! "

Саприкий се разгневил, заповядал да вържат сестрите една за друга и ги предал на изгаряне. Те твърдо понесли мъчението и викали към Господа: " Господи Иисусе Христе, приеми нашето смирение и дай ни прощение! " Доротея с наслада гледала на техния героизъм, като им говорела за премията, която ги чака на небето. Тъй умрели сестрите и получили страдалчески венец. След гибелта на Христина и Калиста Саприкий заповядал грубо да мъчат Доротея. Подир страшните премеждия лицето на мъченицата сияело от неизказана наслада. " На какво се радваш? " - споделил й озлобеният Саприкий.

- През целия ми живот не е имало за мене по-радостен ден от днешния - дала отговор мъченицата. - Бог ми оказа помощ още веднъж да обърна към Него две души, които ти благодарение на дявола бе отвърнал от Господа. За тях в този момент е огромна наслада на небето. Радват се и тържествуват ангелите, апостолите, пророците и мъчениците. Защо се бавиш, Саприкий? Дай ми да се порадвам и аз на небето дружно с ония, с които плаках на земята!

Тогава Саприкий заповядал още да усилят мъченията на Доротея: обгаряли я с огън, били я по лицето. Най-после шефът изгубил вяра, че тя ще се отхвърли от вярата си и я осъдил на гибел. Когато светата мъченица чула смъртната присъда, радостно извикала: " Благодаря Ти, Господи, че ме призоваваш в Твоя парадайс и ме въвеждаш в Своя чертог! " Тя била отведена на гибел. Доротея преклонила глава под меча и чистата й душа отлетяла при Господа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР