Жителите на населените със сърби общини в Северно Косово гласуват

...
Жителите на населените със сърби общини в Северно Косово гласуват
Коментари Харесай

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Жителите на обитаемоте със сърби общини в Северно Косово гласоподават на референдум дали да бъдат отстранени етническите албански кметове, определени в четири общини преди година.

Референдумът е считан за опит за събаряне на напрежението сред Прищина и Белград, което е съществена спънка пред пътя им към присъединението към Европейския съюз.

Право на глас имат към 46,500 души, само че най-голямата сръбска партия " Сръбска листа " прикани за протест от страна на сръбското население.

Партията, която координира позициите си с Белград и твърди, че показва позицията на всички сърби в Косово счита, че в изборните описи преднамерено е повишен броя на албанците.

В апела на " Сръбска листа " се включиха и шефове на учебни заведения и през седмицата Централната изборна комисия разгласи, че в 33 учебни заведения няма да може да се гласоподава, тъй като техните шефове са отказали да обезпечат достъп.

Албанските кметове бяха определени на локалните избори през април предходната година, които сърбите също бойкотираха по апела на " Сръбска листа " и изборната интензивност беше едвам няколко %.

Новите кметове на Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин поток встъпиха в служба през май, а оспорването на резултатите прерасна в конфликти сред косовските сърби и силите на НАТО - KFOR. Над 90 бойци от мироопазващите сили към 50 сръбски протестиращи бяха ранени.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от популацията в Косово, като сърбите са болшинство единствено в северния район, покрай границата със Сърбия.

През 2008 година Косово разгласи самостоятелност, която Сърбия, Русия, Китай и още пет страни членки на Европейски Съюз не признават и се опълчват на участието на страната в интернационалните организация.

Белград и Прищина вършат опити да възстановяват връзките си с посредничеството на Европейски Съюз, само че прогрес съвсем няма, а от време на време се появяват нови случаи на принуждение.

Сърбия желае да бъде основана асоциация на сръбските общини в северната част на Косово. Прищина упорства Белград първо да признае независимостта на Косово, преди да се проведат каквито и да било полемики.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР