Жителите на гоцеделчевските села Ново Лески и Мосомище блокираха движението

...
Жителите на гоцеделчевските села Ново Лески и Мосомище блокираха движението
Коментари Харесай

Жителите на Ново Лески и Мосомище спряха движението за Гърция заради каменна кариера

Жителите на гоцеделчевските села Ново Лески и Мосомище блокираха придвижването за Гърция в символ на митинг против кариера за рандеман на мрамор.

Недоволните пропускаха чакащите коли в избрани интервали, след което още веднъж прекосяваха пешеходната пътека в Ново Лески.

Недоволните оповестиха, че няма да спрат да стачкуват до момента в който концесията на кариерата не бъде отнета.
" Това е същинския оазис на целия Гоцеделчевски край и ние няма да позволим да го разрушат ", показа един от протестиращите Спас Алмишев.
 Жителите на Ново Лески и Мосомище стопираха придвижването за Гърция поради каменна кариера
© Ерол Емилов

На митинга пристигна и шефът на дирекция " Природни запаси, концесии и надзор " към Министерството на енергетиката Станислав Станков, който изясни, че оценката на капиталовото предложение е изтекла.
" Тя е с давностен период 5 години и в този момент би трябвало способният орган – Регионална инспекция за опазване на околната среда – Благоевград да вземе решение дали ще би трябвало да се направи нова такава ", изясни той и добави, че има сигнал за противозаконна каменна кариера в община Гоце Делчев.

Организаторът на митинга Десислава Йованович показа, че опасенията на хората са, че въздухът ще се замърси, а децата ще боледуват.

" На 20 метра от кариерата има ферма на пирински чай, а на 30 има лозови масиви. На 1200 метра е карстовия извор " Топлицата ", който е единствения безвъзмезден плаж в района и той може да изчезне ", изясни Йованович.

Подкрепата за митинга на локалните пораства, а те се заканват утринните митинги да продължат.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Региони (7340)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР