Жители на софийския квартал "Враждебна" изпратиха до "БАНКЕРЪ" писмо, в

...
Жители на софийския квартал "Враждебна" изпратиха до "БАНКЕРЪ" писмо, в
Коментари Харесай

Общината все не стига до проблемите на Враждебна

Жители на софийския квартал "Враждебна " изпратиха до "БАНКЕРЪ " писмо, в което излагат свои проблеми, които столичната община в продължение на години замита под килима. По принцип то е адресирано до кмета на столицата Йорданка Фандъкова, а в него жителите показват огорчението си от бездействието на общинарите, чиито заплати заплащат с налозите си. "Враждебна " е квартал на София от 1961 година, само че все още ние по никакъв метод не усещаме, че сме част от европейската столица на България ", пишат те в ревюто си.

Сред създателите на писмото са админите на фейсбук групата "Квартал Враждебна ", която събира недоволството на 1800 души от региона. Те ползват фотоси на разрушените улици, на отворените шахти, на неработещо улично осветяване и още неща, които се разминават с визиите за образа на европейската столица.

"Проблемите не са един или два и не са от през вчерашния ден. Обсъждани са неведнъж с районните кметове, само че те все ни препращат към Столична община, тъй като от нея идва финансирането. Затова подготвихме писмо до кмета (Й. Фандъкова) с витално значими въпроси за бъдещето на квартала, които не търпят отсрочване ", показа за "БАНКЕРЪ " Мартин Стоянов - един от админите на групата в обществената мрежа.

"За момента няма организация за предприемане на гражданско непокорство или митинги, само че това елементарно може да се случи, " добави още той до момента в който описваше настроенията на съкварталците си, които назряват поради незаинтересоваността на общинарите от положението на квартала.

В писмото жителите слагат девет въпроса, чиито отговори ще очертаят бъдещето на квартала и на жителите му. То все още по никакъв начин не им наподобява ярко...



Първият въпрос, на който общината би трябвало да отговори, е на какъв стадий е реализацията на плана за създаване на нова ВиК мрежа в квартал Враждебна?

През 2018 година бе оповестено, че територията на столицата, на която е построена канализация ще нарасне от 76% на 90%. Тогава пред общинските съветници беше показан план на Регионално прединвестиционно изследване (РПИП) за създаване на ВиК-мрежа. Наличието му е належащо изискване с цел да бъде финансирано построяването на ВиК-мрежа със средства по оперативна стратегия "Околна среда " 2014-2020.

През въпросния програмен интервал възможни за финансиране по оперативната стратегия са агломерации с население над 10 000 поданици. Консултантът, изготвил прединвестиционното изследване, е разпознал две такива агломерации – "София-град " и "Кремиковци ", като в изследването кв. "Враждебна " от р-н "Кремиковци " е включен в агломерация "София-град ".

Към момента планът за "облагородяване " на столичната канализация е до средата. И защото той е обвързван и с отчуждителни процедури, а те още не са почнали, опасенията на тукашните поданици са, че периодите към този момент са изпуснати и закъснението не може да бъде наваксано. Но в случай че договорът за осъществяване на плана не се подписа до 31.12.2020 година, парите от Евросъюза се изпаряват и ВиК мрежата за десетки хиляди поданици няма да я бъде - най-малко не и през идващото десетилетие.

В началото на септември жителите от квартала сформираха и петиция срещу наторяването на земеделските земи през летния сезон с модифициран боклук от пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) "Кубратово " и с оборски тор.

"Не се диша! ", "Недопустима воня, рискова за здравето ни! ", "Не се търпи! ", споделят стотиците, които са се подписали под нея.



От няколко години през топлите месеци на годината, там където живеят се стеле непоносима миризма на фекалии и оборски тор. Оказва се, че доста от земеделските производители от региона употребяват модифицираните утайки от отпадните води на София - артикул от активността на ПСОВ "Кубратово " и оборски тор. Затова жителите на квартала упорстват способените органи "да спрат и да урегулират това безумство, както и да завишат контрола върху съхранението на подобен тип боклук от земеделските производители. "

Преди две години Столична община предвиждаше да се реконструират и модернизират двете пречиствателни станции за питейни води "Бистрица " и 'Панчарево " и да се усили потенциалът на стопанството за отнасяне на утайките от ПСОВ "Кубратово ". И този план е с неразбираемо настояще, а предполагаше да се откри по-стриктен надзор върху използването на отпадни води и торове за аграрни цели.

Друг главен проблем на "Враждебна " е ориста на депото за строителни боклуци, стопанисвано от "Софинвест " ЕООД.

През 2015 година виновният за екологията по това време зам.-кмет на Столична община Мария Бяджийска съобщи, че депото е с привършен потенциал и е направен план за неговата рекултивация. Но след изказването й, че територията там може да се трансформира в атракцион с оф-роуд зона... се случи едно огромно нищо. През 2018 година общинското сдружение изясни, че депото ще бъде закрито едвам, когато се запълни потенциалът му, което допуска, че ще бъде в употреба най-малко още 15 години. Тогава пък от общината споделиха, че депото за строителни боклуци ще се трансформира в "паркова зона, в атрактивно място за отдих и спорт. " Но към този момент към момента се търси финансиране за такова желание.

От "Софинвест " ЕООД ни отхвърлиха да разясняват въпросите за описаното положение. Затова ще изчакаме следващото опрощение на Столична община.

Какви вложения планува градската администрация в инфраструктурата на кв. Враждебна?



Това е различен значителен въпрос, на който жителите търсят отговор. Очевидно е, че тежките камиони, които минават през квартала, с цел да отидат до разтоварището за строителни боклуци, в допълнение унищожават така и така нежните улици, много сходни на тип с лунната повърхнина.

Видът на квартала изцяло оправдава неговото име. Липсата на директна автобусна линия, свързваща кв. "Враждебна " с центъра или най-малко с новата линия на метрото, шумът, приближаващ от Северната скоростна дъга, която обикаля квартала, и куп други проблеми, които са отлагани във времето, идват до гуша на жителите. Ето за какво неслучайно те приключват писмото си до кмета с изрично умозаключение: "Вече не можем да живеем по този метод! "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР