Жители на петричкото село Старчево затвориха за кратко днес пътя

...
Жители на петричкото село Старчево затвориха за кратко днес пътя
Коментари Харесай

В знак на протест: Жители на Старчево затвориха пътя между Петрич и Сандански

Жители на петричкото село Старчево затвориха за малко през днешния ден пътя сред Петрич и Сандански, в символ на митинг против решение на Общинския съвет (ОбС) за създаване на фотоволтаици наоколо до селото.

На мястото, където е планувано да се слагат фотоволтаиците, сега има гора. Живущите там са срещу гората да бъде изсечена и на нейно място да се построи фотоволтаична централа. 
 Българска телеграфна агенция
След решение на общоселско заседание, митингът е идната стъпка, с цел да изразят мнението си против решението на Общински съвет, сподели през днешния ден пред медиите кметът на селото Георги Кузманов.

Протестиращите са решили да се провеждат и да участват и на днешното съвещанието на Общински съвет, където ще изискат този проблем да влезе в дневния ред като изключителна точка. Кузманов сподели, че ще ги удовлетвори анулация на решението за създаване на фотоволтаичната централа. 

" Ако не за през днешния ден, на идващото съвещание да излязат с решение, да прегледат какви документи са попълнени, какво е давано. Това място е оптимално най-неудобното за селото, сподели Кузманов. В петък инициативният комитет ще има среща с кмета на общината ", добави той. 

Апостол Паскалев, който е гражданин на Старчево сподели, че гората е залесявана от хората там. " Ние сме я засадили, от 39 до 44 набор, работехме там до обяд ", сподели той. „ Аз съм родена тук, израснала съм тук и желая да се резервира. Нашето село е парадайс и желая да се резервира. То сега се разрушава и това е възмутимо “, сподели Оляна Тренчева. 
 Българска телеграфна агенция
Жителите на селото стачкуват против решението още от есента. Тогава Кузманов сподели, че не е бил известен за предлагането по надлежния ред и е схванал от уеб страницата на Общината в края на февруари предходната година. 

Първото решение за въпросния парцел Общинският съвет (ОбС) в Петрич е дал своя вот на 28 юни 2022 година. То е за предоставяне на единодушие за започване на процедура за смяна на предназначението и одобряването на парцела и преобразуването му от „ различен тип земеделска земя “ в „ земя за неземеделски потребности - за фотоволтаична електроцентрала “.

Втори път Общински съвет е дал своя вот основаване възмездно и срочно право на градеж за създаване на фотоволтаична електроцентрала. Предложението е признато на 28 август 2023 година. В решението е посочено, че компанията получава възмездно право на градеж в период от 35 години. 
 Българска телеграфна агенция
Имотът е с обща повърхност 294 670 квадратни метра, като компанията получава право на градеж единствено върху 165 709 квадратни метра, се показва в решението.  През ноември от Общинската администрация в Петрич дадоха отговор, че са подхванали дейности, свързани със запазването на горските площи.

Провели са срещи с Югозападното държавно дружество (ЮЗДП) да се приложи вид, в който на база експертна оценка да се сложи ограничаване в устройствения план, с което да се запазят площите, заети от окосмен дъб. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР