Жители на община Павликени и природозащитни организации излизат следобед на

...
Жители на община Павликени и природозащитни организации излизат следобед на
Коментари Харесай

Протест в Павликени срещу изграждането на завод за каменна вата

Жители на община Павликени и природозащитни организации излизат следобяд на митинг пред Общината против капиталовото желание на предприемача Румен Гайтански да построява цех за произвеждане на каменна вата. Източникът на сила ще е от изгарянето на модифицирано гориво от битови боклуци.

Местните поданици са обезпокоени, че заводът с съоръжения за изгаряне на ден на 1160 тона модифицирано гориво от битови боклуци ще докара до екологична и здравна злополука, разясниха от инициативната група „ За Павликени “, уредник на митинга: 

„ Няма да се съблюдават екологичните правила, ще се гори боклук, това е най-застрашаващото района нещо, което може да се направи “, съобщи доктор Ивелин Иванов.  

„ Частен инсинератор с подобен потенциал е причина за корупция и екологична злополука с доста трайни последици “, уточни Мартин Маринов. 

„ Зоната на замърсяване е повече от 35-40 километра в диаметър. Говорим за голяма дупка в средата на Северна България “, разяснява Владислав Иванов. 

Инвестиционното желание е за 420 милиона евро за завода в базалтовите кариери в покрайнините на село Върбовка. Според Тодор Тодоров, представител на вложителя, планът е екологичен: 

„ Няма по какъв начин да настъпят пагубни последствия за живота на хората. Нямаме отпадни води, нямаме отпаден въздух “. 

Очаква се по време на митинга Общинският съвет в Павликени да одобри декларация в поддръжка на жителите.  

Проектът за завода към момента не е дефинитивно утвърден от управляващите.  

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР