Жители и артисти от германския град Кьолн организираха протест срещу

...
Жители и артисти от германския град Кьолн организираха протест срещу
Коментари Харесай

Кьолн протестира срещу концерт на Анна Нетребко

Жители и актьори от немския град Кьолн проведоха митинг против концерта на съветската оперна дива Анна Нетребко, който би трябвало да се състои в понеделник, заяви Kölner Stadt-Anzeiger. На " Курт Хакенберг Плац " певицата от Украйна Мариана Садовска изрази страдание, че се позволява на Нетребко да пее с Филхармонията на Кьолн и назова колежката си муза на съветския президент Владимир Путин. " Тя поддържа съветската война за заличаване и съветската инвазия в Донбас още от 2014 година Ръцете й са изцапани с кръв ", съобщи Садовска и изрази вяра хората, които са си купили прескъпи билети за концерта, да си показват страданията на почтените поданици на Украйна, жертви на съветската експанзия. Според Садовска фамозното сопрано се е дистанцирало единствено официално от военните дейности, което е доказателство за нейните двойни стандарти, и тя просто се опасява за репутацията си.

След като съветската войска нахлу в Донбас през 2014 година, Нетребко се снима с един от водачите на сепаратисти пред знамето на Русия. В изявление напролет тя разгласи, че фотографията е инцидентна и че е била " експлоатирана ". Миналата година певицата отпразнува 50-ия си рожден ден в Кремъл.

Украинският общоприет консул в Кьолн Ирина Шум разказа появяването на Нетребко пред Kölner Stadt-Anzeiger като неприятен знак за хилядите украинци, потърсили избавление в града, и огорчение за хората, които се ангажират да оказват помощ на бежанците. 

В същото време уредникът на концерта в Кьолн Фред Хандверкер съобщи, че Нетребко е изяснила задоволително изрично позицията си, а задачата на начинанието е да строи мостове, а не да ги унищожава.

Певицата има планувани прояви още в Хамбург и Виена през септември. Нетребко, която има и австрийски паспорт, би трябвало да пее в три представления на " Бохеми "  от Пучини във Виенската държавна опера. Те бяха включени в програмата в последния миг вместо спектакли на " Еврейката "  от Халеви поради заболяване на световноизвестното българско сопрано Соня Йончева.

Малко по-рано соловият концерт на Анна Нетребко в Щутгарт беше отхвърлен, като от локалното министерство на финансите оповестиха, че той няма да се състои, до момента в който на територията на Украйна се води война.

На 1 март стана известно, че Баварската държавна опера приключва работа с именитото сопрано и с диригента Валерий Гергиев, тъй като те не са се дистанцирали уверено от политиката на Кремъл във връзка с нашествието в прилежащата страна. По-късно артистката написа в обществените мрежи, че се афишира срещу военните дейности. Американската " Метрополитън опера " към момента отхвърля да оправдава съветската прима, само че италианските оперни театри я върнаха на своите подиуми още в края на предишния сезон. Нетребко пя в " Ла Скала "  в Милано, където през новия сезон ще има четири спектакъла на " Макбет ", както и на оперния фестивал на Арена ди Верона. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР