Жирона, ИспанияНовините около AMD валят през последните месеци и има

...
Жирона, ИспанияНовините около AMD валят през последните месеци и има
Коментари Харесай

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

Жирона, Испания

Новините към AMD валят през последните месеци и има добра причина за това - оповестяването на третото потомство Ryzen процесори на новия чипсет X570, дружно с Navi видеокартите и по-специално Radeon RX 5000 сериите, направи софтуерната реалност много по-интересна и накара висшите мениджъри в Intel да зачестят визитите в аптеката за успокоителни.

 MSI сподели новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0
На особено събитие в Жирона сътрудниците от MSI събраха медиите, с цел да покажат техните решения за дъна въз основата на новия чипсет X570. Както се очакваше, има решения в съвсем всички сегменти, а компанията се е заела и с други забавни действия, само че тях ще представим в изцяло обособен материал (очаквайте нови работни станции за основатели на наличие, подготвени геймърски десктоп решения, както и първия геймърски стол от MSI).

X570

Има няколко основни момента към новия чипсет на AMD, както и решенията от колегата MSI, върху които ще се спрем в резюме в този материал. Ще се опитаме да не изпадаме в механически елементи, въпреки презентациите на нашите другари в Жирона да бяха извънредно детайлни и изискващи най-малко две висши инженерни образования. Има обаче заключения и на практика изгоди за потребителите, които доста елементарно могат да бъдат изведени, даже без да сте приключили електротехника в Техническия.


PCI-Express 4.0

Безспорно една от най-важните характерности на новите дъна, които MSI демонстрираха, е поддръжката на новия стандарт PCI-e 4.0. На процедура този интерфейс удвоява скоростите и честотната лента на миналата версия 3.0, което дава няколко директни изгоди и още няколко евентуални. Най-често PCI-e слотовете се употребяват за графични ускорители - видеокарти, както и устройства за предпазване - SSD. PCI-e 4.0 обезпечава научен най-много на пропускливост при потребление на 16 автомагистрали от 64 GB/s. И до момента в който актуалните видеокарти не могат да оползотворят сходни честотни ленти (дори най-бързите и мощни графични ускорители се задоволяват изцяло с PCI-e 3.0), удвоената пропускливост прави чудеса, когато става дума за SSD.

 MSI сподели новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0
Поставянето на NVMe SSD в PCI-e 4.0 води до скорости на четене запис от над 5000/4400 MB/s. Ако конфигурирате два сходни диска в RAID (MSI имат даже включен екстендър към най-високия си клас дъно за тази цел), скоростите могат да скочат до над 9000/8000 MB/s. Няма потребност да споделяме какво значи това за практическата продуктивност на актуалните компютри, в които твърдите дискове са последният съставен елемент, който лимитира скоростта. По-важното е, че всичко това не е чисто теоретично - доста сътрудници към този момент имат на пазара PCI-e 4.0 твърдотелни дискове, които можете да си купите и да постигнете скоростите от слайда на презентацията - още през днешния ден.

 MSI сподели новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

Охлаждане

Разбира се, новият чипсет X570 има избрани особености и всички гореописани благинки идват на избрана цена (както и безусловно, само че за това - по-късно). Управлението на PCI-e 4.0 слотовете, VRM и подаването на зареждане към новите процесори и памет, изискват много мощ от самия чипсет и генерират много топлота - до 11 вата TDP. Това е два пъти повече от X470 и за пръв път от известно време насам върху дъното се появява интензивно изстудяване на чипсета.

 MSI сподели новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0
Това не е нещо изцяло ново - преди години имаше дъна с сходни решения, само че в този случай MSI са решили да се застраховат и да слагат върху всички оферти от X570 каталога си интензивно изстудяване на чипсета. Разбира се, компанията е употребила опита си в охлаждането на видеокарти, с цел да избере най-удачното решение като диаметър и форма на перката, както и умни режими на работа - с цел да бъде реализиран рационален компромис сред изстудяване, звук и продуктивност.

Управление на паметта

Що се отнася до паметта, AMD и сътрудниците им са се постарали да усъвършенстват в допълнение ръководството - първите итерации на Ryzen бяха извънредно чувствителни към DDR паметите, честотите им и даже производителя. Към този миг има над 1200 сертифицирани модули памет, които работят с новия X570 чипсет и тази численост продължава да пораства (при X470 тази цифра беше 842). Други присъщи за MSI особености - като топология Daisy Chain, която разрешава по-чист сигнал при настройка от два DIMM модула, в допълнение усъвършенстват продуктивността (според MSI множеството геймъри избират сходна скица от 2х модула).

 MSI сподели новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0
Самите пътечки до слотовете са усъвършенствани за ниски равнища на звук и по-чист сигнал, което се показва в много високи честоти на паметта - 4600+ MHz и голям капацитет за овърклок (над 5800 MHz беше върхът, показан от MSI като доказателство).

Още благинки в новите дъна

Освен гореописаните съществени преимущества и присъщи особености в дъната с X570 чипсет, има и още бонуси, които потребителите ще получат. Всички дъна от геймърските сегменти (за новото разделяне малко по-късно) имат WiFi6 поддръжка, както и 10Gb LAN. WiFi6 освен обезпечава скорости до 2,4GBps, само че по-важното за геймърите - има със 75% по-ниски равнища на латенция, спрямо миналата генерация.

 MSI сподели новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0
RGB осветлението на MSI - Mystic Light, също участва във всички оферти на компанията, а в геймърските дъна са добавени JRAINBOW хедъри за RGB външна страна, които позовляват гладко прекосяване сред разнообразни цветове (на процедура разрешават диодите да демонстрират разнообразни цветове едновременно). MSI са добавили и поддръжка на CORSAIR хедъри за RGB външна страна, което е добра вест за почитателите на марката. Допълнително има усъвършенствани съставни елементи в аудио частта, които би трябвало да обезпечат по-добро качество на звука в новите дъна.

Моделите

MSI са разделили моделите си в нови сегменти, като са основали две нови линии освен за дъната си, само че и за останалите артикули - Pro и Prestige. От спретнатата пирамидка на идващия слайд можете да видите по какъв начин тъкмо се припокриват обособените звена и в случай че нещата ви наподобяват много комплицирани, можете тотално да забравите за Prestige и Pro сериите и да се концентрирате върху най-горните два геймърски сегмента, в които ще участват X570 модели към този миг.

MPG - Performance Gaming

В тази категория има три оферти - MSI MPG X570 Gaming Plus, MSI MPG X570 Gaming Edge WiFi и MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi. Разликите сред трите дъна не са големи като продуктивност - първият модел е най-бюджетен и не предлага Mystic Light и WiFi, вторият модел прибавя една RGB зона и WiFi, а третият има две RGB зони.

 MSI сподели новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

MEG - Enthusiast Gaming

В този сегмент са най-високите оферти за гейминг - както MSI се показаха - " всичко е налично " в тези дъна. Всички PCI-e
слотове в тези дъна са 4.0 генерация, позициите за M.2 носители са с в допълнение изстудяване, а моделът Godlike има включени две PCI-e разширителни карти - едната за RAID настройка на М.2 дискове, другата 10G Super LAN. Ace дъното се лишава от тези спомагателни карти и има като цяло малко по-изчистен тип със златисти детайли, само че резервира всички характерности на Godlike на малко по допустима цена. И като споменахме цена...

 MSI сподели новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

Цените

MSI се постараха да обяснят какви тъкмо технологии е било належащо да употребяват, с цел да решат провокациите, наложени от X570 и PCI-e 4.0. На първо място в тези дъна печатните платки и пътечките са от сървърно равнище. Това значи повече и по-качествен материал и по-различен развой на направа. Това е и една от аргументите за оскъпяването на дъната. Активното изстудяване е различен съставен елемент, който прибавя към цената, както и VRM съставените елементи, охлаждането на M.2 слотовете и други съставни елементи по дъното.

Точните цени на дъната все са малко плаващи и зависят от вендорите по разнообразни страни, само че имаме приблизителна концепция за цените. Най-евтиното дъно - Gaming Plus, би трябвало да коства към 200 евро, до момента в който най-скъпото - Godlike, невероятните 780 евро! Очаквайте скоро и ревю на някое от тези дъна (до което можем да се доберем, тъй като наличностите все още са мощно ограничени).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР