Жилищното кредитиране в България продължава да изглежда като оазис на

...
Жилищното кредитиране в България продължава да изглежда като оазис на
Коментари Харесай

Лихвите по жилищните заеми в България падат през февруари

Жилищното кредитиране в България продължава да наподобява като оазис на фона на повишаването на лихвите в Европа, само че и при бизнес заемите у нас. Очакванията са в даден миг политиката на високи лихви, приложена от ЕЦБ, да се просмуче и в страната и ипотечните заеми да стартират също да нарастват, само че към този момент наклонността е за спад.

Данните на Българската национална банка (БНБ) демонстрират, че през февруари междинният лихвен % по ипотечните заеми се намалява с 0.03 пункта до 2.54%. За съпоставяне, рекордното дъно, регистрирано от Българска народна банка, бе през месец септември 2022 година – 2.47%. Последва интервал на напълно леко повишаване – с десета от % – само че към този момент два месеца още веднъж се следи поевтиняване на заемите за жилище.



Успоредно с това данните на Българска народна банка не престават да демонстрират, който за най-краткия месец от годината доближи 22% – невъобразим ритъм от 2009 година, когато пазарът се срути.

Междувременно централната банка още веднъж предизвести за значителната кредитна интензивност в жилищния сегмент и остави антицикличния буфер на равнище от 2% до второто тримесечие на 2025 година

Българска народна банка обаче свива прогнозите си за възможен растеж на лихвите.

През идващите месеци се чака стягането на паричните условия в еврозоната да се придвижи с лаг (забавяне - бел. ред.) върху лихвените проценти в страната, въпреки и единствено отчасти поради изгледите за идно превръщане на световния лихвен цикъл “, показва централната банка.

Припомняме, че през последните месеци все по-често се разисква, на фона на забавената инфлация, по кое време огромните централни банки ще стартират да намаляват главните лихвени проценти, които доближиха многогодишни върхове през последната година.

Своеобразният оазис, както наподобява жилищното кредитиране в България, се дължи на голямата ликвидност, с която разполагат банките в България, на чиято база се пресмята значително цената на ипотечните заеми.

По-широката картина в Европа пък демонстрира, че лихвите по жилищните заеми в България са надалеч под междинните за еврозоната и само в Малта междинният лихвен % е по-нисък.

 графика на лихвите на жилищните заеми

В своето решение за антицикличния буфер Българска народна банка за следващ път акцентира, че високата кредитна интензивност „ основава предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в салдото на банковата система, което може да докара до повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки при неподходящи трендове в икономическата среда “.

Според централната банка „ засиленото им предложение (бел. р. – на жилищните кредити) от страна на кредитните институции в допълнение подтиква кредитното търсене “.

От Българска народна банка показват още, че „ в кратковременен проект вероятността за материализация на кредитния риск остава забележителна “, и допълват, че банките „ следва да поддържат кредитни стандарти (LTV, LTI, DSTI и др.) “.

Това са индикатори, свързани със съотношението на отпуснатия заем към стойност на обезпечението (LTV), със съотношението размер на заема към разполагаемия приход (LTI) и съотношението разноски по обслужване на общите отговорности към наличен приход при разпределяне (DSTI). В началото на годината в специфичен разбор. Тогава от обява на гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев стана ясно, че може да се пристъпи към „ налагането на изисквания към кредитополучателите, които банките да са задължени да ползват при отпущането на заеми за семействата “.

За сходни ограничения преди две седмици.

Статистиката на Българска народна банка демонстрира още, че значителен спад има и при лихвите по потребителските заеми – с 0.36 пункта до 8.31%.

Поскъпване се следи единствено при заемите за бизнеса. Статистиката на Българска народна банка в този момент демонстрира, че лихвите по заемите в левове порастват минимално, а тези в евро – малко по-съществено през февруари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР