Жичкаджия, Апаша, Алкохолен бос, Цар на спирта, Алкохолен Барон… През

...
Жичкаджия, Апаша, Алкохолен бос, Цар на спирта, Алкохолен Барон… През
Коментари Харесай

Миню Стайков – Карнобатман

Жичкаджия, Апаша, Алкохолен необут, Цар на спирта, Алкохолен Барон… През годините по този начин са наричали в разнообразни изявления Миню Стайков, който отново е в светлината на прожекторите. Този път – на прокуратурата. В сряда шефът на “СИС Индустрийс ” бе арестуван дружно с още 9 души по съмнение за присъединяване в незаконната фабрика за цигари, разкрита още на 18 юли в Карнобат. А през вчерашния ден получи тежки обвинявания.

В Карнобат го знаят всички. Но не обичат доста да приказват за него, тъй като съвсем няма семейство, което да не се препитава в неговите компании – дестилерии, винарни, лозови масиви, мелничен комбинат…

Някои обаче си спомнят, че още преди 1989 година изкарвал нелоши пари, като заснемал на видео сватбени тържества. Това е още преди да стартира работа като електротехник. Миню Стайков е роден през ноември 1961 година в Карнобат и твърди, че детството му е минало по лозята, от които в този момент компанията му държи 26 000 декара. Завършил е селскостопански колеж, само че стартира работа като електротехник. Учи и мениджмънт, а в края на 1989 година записва първата си компания “Топаз ” по тогавашния Указ 56 за поощряване на дребното предприемачество. Тогавашното момче през днешния ден ръководи в действителност алкохолна империя, която е първа или втора на българския пазар съгласно разнообразни оценки.

Миню Стайков прохожда в търговията с вносен алкохол. Първите му доставки са за курортите по морето, а след това и за цялата страна. “СИС индустрийс ” е основана през 1992 година, като в нея тогава влиза като съучастник татко му Стайко, а сега се ръководи от брачната половинка му Рени Михайлова Стайкова. Самият той в този момент по данни от Търговския указател взе участие в ръководството на други 9 компании, измежду които не са “Винпром Карнобат ” и “Топаз мел ”, в които Стайков е единствено притежател на дялове.

През 1991 година Стайков се свързва с холандски предприемачи, чиято компания е с двестагодишна история в алкохолния бизнес. По лиценз пуска серията “Савой клуб ”. Тази марка тогава е благосъстоятелност на “УТО Недерланд ”, втора по мощност в своята страна. Така залива пазара с водка, джин, уиски, ром, бренди. Чрез същата компания у нас влиза бърбън – американско произвеждане, който се бутилира под марката “Савой клуб ”. Пак тогава на пазара излиза и друга серия на Стайков – “МаКой ”, заимствана от британската “У. Б. В. Мидланд дистилърс ”.

Постепенно фирмите на Стайков се постановат като едни от най-големите производители на корав алкохол и на виновност у нас. Според разнообразни данни държи към 30 % от този бизнес в България. Отваря първокласни офиси в столицата против японския хотел. Ходилите там описват, че всичко в кабинета му било тапицирано със скъпа кожа от щрауси, има добра сбирка от картини, някои от тях – шедьоври на изобразителното изкуство, обича да пътува по света, да пазари от елитни фешън къщи, да върви на лов.

През януари 2004 година гърмеж в асансьор в прилежащата постройка на ул. “Дж. Баучер ” в столицата убива притежателя на “Интерпетролеум груп ” Стоил Славов и още трима души. Тогава Миню Стайков споделя, че “За страдание, никой от нас – жители, предприемачи или министри, не е застрахован от похищенията на битовата, уличната или проведената престъпност ”. Но акцентира, че няма съображение да се счита, че гърмежът има отношение към него или към компанията му.

Името на “СИС Индустрийс ” неведнъж е замесвано в кавги към нелегално произвеждане на алкохол. Още по времето на кабинета “Костов ” компанията бе нарочена като участник в контрабанда на алкохол. Тогава беше извършена прословутата интервенция “Градус ”, само че след едно подаяние от Миню Стайков на фондацията на Елена Костова “Бъдеще за България ”, нещата утихнаха. Стайков твърди, че е дарил 15 000 лв., само че съгласно други източници ставало дума за над 40 000 лв., както и артикули в натура – брашно и захар.

През 2005 година пресцентърът на Министерство на вътрешните работи оповестява за акция в офиси и пространства, употребени от “М. С., по прякор Апаша ”. Оттогава прозвището му се лепва като бандерол. Но и след тази акция на Министерство на вътрешните работи няма последствия за притежателите на фирмите.

Гости на предприемача в Карнобат през годините са били много от политическите водачи на България. Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев са зарязвали дружно с него лозя за Трифон Зарезан. През 2004 година му гостува президентът Георги Първанов. Който година по-рано удостоява Стайков с юбилеен орден “100 години “Илинденско-Преображенско въстание ”, а предприемачът го подарява със скъпа ловна карабина.

Според данни за 2017 година “СИС индустийс ” е имала оборот от 36 млн. лева от вино и 44,5 млн. лева от корав алкохол. Голям е и годишният оборот от търговията с брашно на “Топаз мел ” – 76,7 млн. лева Мелничният комбинат на компанията е с съвременно съоръжение и е един от най-големите на Балканите.

Приятелства за милиони

Миню Стайков е непосредствен другар на зам.-шефа на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев – един от най-големите зърнопроизводители в Карнобатско. Неотдавна Бенчев бе упрекнат за укривателство на Димитър Желязков-Митьо Очите. През 2005 година Стайков и Бенчев оповестиха обществено проектите си да строят летище в Карнобат, защото щели да си купуват по един аероплан, само че това не се случи.
Синът на предприемача Стайков е разведен с Александра – щерката на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Има и щерка Яна.

За него

Да хванем едрите риби

Щетата, която е нанесла на държавния бюджет откритата край Карнобат незаконна фабрика за цигари, възлиза над 70 млн. лв.. Към момента е арестувано за 24 часа лицето Миню Стайков. “Мерки до момента не бяха подхванати, защото потребностите на следствието и на страната допускат да бъдат хванати “едрите риби ” – уредниците и ръководителите на това незаконно произвеждане ”.

Борислав Сарафов, началник на националното разследване,

Цветанов го е подслушвал

Ще оглася информация за нелегално подслушване, осъществявано под управлението на някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Ако тази информация се окаже вярна, ще се окаже, че е осъществена безскрупулна корист с власт…
Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Миньо Стайков, Красимир Гергов, Цветелина Бориславова са измежду подслушваните предприемачи. Това е невиждан скандал и тъпчене на Конституцията и законите.

Сергей Станишев

Посрещнахме международните водачи с неповторим усет от Карнобат

Уникалният усет на Карнобат, събрал най-хубавото от нашите лозя, стана същински дипломат на българския дух, обичаи и самородност по време на Срещата на върха в София. Любимата ракия на Брюксел, както е по-известна “Кехлибар ” измежду ценителите поради златния си орден от Concours Mondial de Bruxelles, даде мотив на Ангела Меркел, Еманюел Макрон, Себастиян Курц, Виктор Орбан, Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни, и на останалите водачи от 28-те страни членки на Европейски Съюз, да вдигнат историческа наздравица за европейското бъдеще на Западните Балкани. ”

Из рекламна обява за европредседателството
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР