Жертвите на рансъмуер и плащаните откупи се увеличиха през миналата

...
Коментари Харесай

Рекорди в рансъмуер атаките белязаха 2021 г.


Жертвите на рансъмуер и плащаните откупи се усилиха през предходната година
(снимка: CC0 Public Domain)

Сегментът на рансъмуер офанзивите е повишен доста през последната година, сочи отчет, направен от отдела за следствие на киберзаплахи Unit 42 на компанията за осведомителна сигурност Palo Alto Networks.

Рекорден брой компании са били наранени от офанзиви с рансъмуер, а броят на организациите, които са се съгласили да платят откуп за декриптиране на данните, също се е нараснал.

Нападателите слагат върхове, с помощта на новата процедура за издание на изтеклите данни в тъмната мрежа – даже някои от обществено наличните данни оказват спомагателен напън върху жертвите на изнудване, принуждавайки ги да заплащат.

Въз основа на миналогодишните случаи, анализаторите на Unit 42, че междинният откуп, пожелан от киберпрестъпниците, се е нараснал със 144% до 2,2 милиона $, до момента в който междинното фактически заплащане е повишено със 78% до 540 000 $. Търговията на дребно, опазването на здравето, както и индустриалният бранш са най-често атакувани.
още по темата
Най-активна през миналата година е била хакерската група Conti – на нея се падат приблизително повече от една пета от случаите, разследвани от Unit 42. Второто място заема групата Revil със 7,1% от случаите, а третата позиция си поделят Hello Kitty и Phobos, които попадат в 4,8% от случаите.

Същевременно групата Conti разгласява данни за 511 организации, потърпевши от течове на данни, което също е рекордно достижение. Освен това през предходната година се появиха 35 нови групи, които специализират в рансъмуера.

Част от приходите, получени от незаконни действия с рансъмуер, са употребявани от нападателите за създаване на нови, по-лесни принадлежности за хакерски атаки, а уязвимостите от нулев ден са експлоатирани все по-често.

Ролята на уеб страниците с течове на данни, които оказват спомагателен психически напън върху жертвите, внезапно набъбна в схемите за изнудване – на тях са оповестени данни за 2566 организации. 60% от жертвите са в Северна и Южна Америка, 31% в Европа, Близкия изток и Африка и още 9% в Азиатско-тихоокеанския район.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР