Жените във властта са по-харесвани отколкото мъжете. Това става ясно

...
Жените във властта са по-харесвани отколкото мъжете. Това става ясно
Коментари Харесай

Жените бият мъжете с 3:2 по доверие

Жените във властта са по-харесвани в сравнение с мъжете. Това излиза наяве от изследване на публичните настройки в България за месец декември, направено от Центъра за разбори и маркетинг. Резултатите от допитването сред 821 пълнолетни жители в страната беше показано през вчерашния ден от шефа на Центъра Юлий Павлов. Повече от любопитно наподобява последната рейтинговата ранглиста топ 5 на политиците у нас. На челните места са президентът Румен Радев, омбудсманът Мая Манолова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министър председателят Бойко Борисов и вицепрезидентът Илиана Йотова. От Центъра за разбори и маркетинг означиха особено, че Манолова е натрупала доста позитиви през последните месеци и изненадващо хората сами са я предложили като отговор. „ Това действително е личността с второ по големина доверие. В топ 5 има 3 дами, като женската част е мощно изразена, изясни Юлий Павлов.

 0203_1_201923

Като цяло се вижда, че при политиците рейтингът е нараснал. Има леко усъвършенстване в доверието през последната половин година. Няма обаче понижение на недоверието. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, вицепремиерът Красимир Каракачанов, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов са в първата десятка на политиците, към които хората имат доверие. Последните места в скалата на доверие заемат надлежно Атанас Атанасов, Костадин Проданов, Димитър Делчев и Христо Иванов.

Ако изборите бяха през днешния ден, то ГЕРБ още веднъж щяха да са първа политическа мощ, безапелационни са от Центъра за разбори и маркетинг. На въпрос “За кого щяхте да гласувате, в случай че парламентарните избори бяха днес”, максимален % от запитаните дават отговор: ГЕРБ – 25,9%. На второ място се подрежда Българска социалистическа партия с 22,4%, следвана от Движение за права и свободи – 5,1%, Обединени патриоти – 4,4%. Под прага за влизане в националното заседание от 4 % остават Реформаторския блок – 3,1%, Да, България – 1,2 % и “Воля” – 0,8%. Така групировката на Веселин Марешки би останала дори без партийна дотация, тъй като не минава изискуемия предел от 1 %, над който се поставят средства на обединенията отвън Народното събрание. 16,6 % от интервюираните в изследването дават отговор, че няма да гласоподават. А 14,2 % с „ не съм решил за кого ще гласоподавам “. Отговорът „ не поддържам никого “ са показали 2,7 % от участвалите в изследването.

Най-висок рейтинг измежду институциите има президентството – 64 %. Армията е с доверие от 45,8 %, а полицията – с 38,4 %. На четвърта позиция с 33,7 % е държавното управление, а арламентът се употребява с утвърждението на 27,4 %.

Макар и отвън политическите институции, Българската православна черква е посочена с отговор за доверие от 52,2 % от интервюираните.

ПРОБЛЕМ
Корупцията във властта влезе в челна петица


Засиленото говорене по отношение на идното приемане на закона против корупцията е повишило вниманието на обществото към корупцията по високите етажи на властта. Това излиза наяве от разбора на Центъра за разбор и маркетинг. Изследването е самофинансирано от организацията. Анкетираните са питани да посочат до три казуса в страната.

Традиционно най-голям % – над 50 на 100 като проблем за българите са посочени ниските приходи, безработицата, опазването на здравето. Но на четвърта позиция за пръв път се обрисува тъкмо корупцията във властта. До в този момент всекидневната корупция е била посочена в по-високи проценти, до момента в който сега нейното равнище е на 20,3%. Проблемът с бежанците вълнуват под 10 % от интервюираните. Демографската рецесия е посочена като отговор за 17,8 души. Едва 12 % е събрала правосъдната система. За проблем в образованието приказват 15,8%.

ЗА ПРИМЕР
Кабинетът с 6 отличници


Шестима отличници се обрисуват измежду министрите в кабинета „ Борисов 3 “, излиза наяве от отговора на въпроса „ Кой от министрите ви направи най-силно позитивно усещане? “. Специално е маркирано, че въпросът е задаван към интервюираните в свободна форма. Най-одобряван е вицепремиерът Томислав Дончев. Веднага след него е министърът на европредседателството Лиляна Павлова.

Финансовият министър Владислав Горанов и спортния министър Красен Кралев също са измежду харесваните членове на държавното управление. В първите 6 позиции са и двамата силови министри – вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, както и МВР-министърът Валентин Радев. Списъкът с проценти утвърждение продължава надолу с външния министър Екатерина Захариева, земеделския министър Румен Порожанов и новия здравен министър Кирил Ананиев.

На въпрос от изследването „ Кой от министрите прави най-вече гафове? “, вицепремиерът Валери Симеонов е получил най-вече проценти – 19,1. Отговор „ всички “ са показали 6,9 %.
Правосъдният министър Цецка Цачева е 2,1 % в отговора за гафовете. А Красимир Вълчев, министърът на образованието – 1,1 %.

В изследването е наранено и идното председателство на България на Съвета на Европейски Съюз. На въпроса “Какво очаквате от Българското европредседателство?”, близо половината – 24, 4% не дават отговор. “Нищо” са дали отговор 23,4%. Положителните упования са свързани с отговори като по-добър имидж, вложения, еврофондове, ще се спре корупцията, ще се усилят работните места, приходите.

Юлий Павлов, Център за разбори и маркетинг
Вотът на съмнение няма късмет


– Господин Павлов, тъкмо след началото на европредседателството ни от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи внасят избор на съмнение към държавното управление – може ли да съумеят?
– Вотът на съмнение не е обвързван със обстановката в страната, а е обвързван със съотношенията на силите в Народното събрание и няма никакъв късмет да успее.

– Смятате ли, че опозицията съзнателно изчаква старта на председателството на Европейски Съюз, с цел да сложи дебата за корупцията в пленарна зала?
– Всяка съпротива от време на време би трябвало да внася вотове на съмнение. При засилената превзетост на този политически сезон, аз дори съм изумен, че толкоз късно се внася.

– Как гледате на периодическото артикулиране на тезата за предварителни избори?
– Чисто аритметично вотът на съмнение не може да мине – опозицията няма от кое място да ги събере 121 депутати. А вярата, че някои от ръководещите депутати ще реже клона, на който седи, е доста наивна.

– Засилва ли се вътрешнопартийната съпротива против водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова?
– Корнелия Kинова направи някои не безспорни промени в устава, наложи ги силово и естествено имаше отстранени хора с незадоволително съображение като Георги Гергов, да вземем за пример. Гергов продължава да се употребява с високо доверие в пловдивската организация на Българска социалистическа партия. Красимир Янков също има високо доверие във варненската организация..тя просто си сътвори прекомерно доста фронтове, само че това е нейния жанр на работа. Но както се вижда и от последното ни проучване, това не й се отразява отрицателно, дори рейтингът й бележи известно покачване.

– Коментирахте трендове към оформяне на двуполюсен партиен модел – до каква степен той би бил добър за България?
– Това е повече научен спор. Той още в този парламент е реалност – имаме първата и второта политическа мощ, които дружно имат конституционно болшинство. А в случай че изборите бяха в този момент, то щеше да е още по-голямо даже. Но до изборите има още вного време. Със сигурност няма да има по време на европредседателството, а и скоро след него. При неналичието на задоволителна съпротива е доста по-вероятно този парламент да си изкара до дъно мандата. Може да има държавни промени, само че Народното събрание евентуално ще си изкара до край мандата.

Нова промяна
„ Леге ” настава към „ Позитано ”


Нови имена от градската организация на БСП-София към този момент са с народен рейтинг и се разпознават в цялата страна като част от основните социалисти. Председателят на градската организация на БСП-София Калоян Паргов и зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Жельо Бойчев, който също е кадър на „ Леге “, към този момент са разпознаваеми персони и доверието към тях набъбна в народен мащаб. Това сочи още анализът на Центъра за разбори и маркетинг. Докато през месец март Паргов има 9,2 % доверие към 46.7 % съмнение, през декември месец доверието към него е 19,1 % към 44,7 % съмнение. Жельо Бойчев има 10,4 % доверие към 47,6 % съмнение през март 2017 година. През декември доверието към него е 21,5 % към 50,2 % съмнение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР