Жените в Иран, младите хора, протестиращи на улицата, казват: Ние

...
Жените в Иран, младите хора, протестиращи на улицата, казват: Ние
Коментари Харесай

Късометражен филм за протестите в Иран по поръчка на Vogue

„ Жените в Иран, младежите, протестиращи на улицата, споделят: „ Ние даже не желаеме промяна. Искаме завършек на тази тирания. “

Така декларира родената в Иран, основана в Ню Йорк художничка в „ Жени, живот, независимост “, нов къс филм, поръчан от, на младата режисьорка  . Самата Резвани с повече от „ пъстър ” генезис, във вените и тече английска, малайзийска, китайска и иранска кръв, а макар младостта си към този момент направи мощна поръчка с кино лентата си „ Малкия Пхенян “ от 2018 година

Замислен на фона на бурните митинги в Иран, които започнаха през септември след гибелта на Махса Амини, късият документален филм въвлича трима водещи ирански създатели в трогателен диалог за потисничеството, смелостта и вярата. Освен фрагментите с Нешат, лентата включва мнения от основаната в Париж актриса и основаната в Лондон дизайнерка.

 
               

Кадрите са снимани в фон, наподобяващ старомодна иранска всекидневна, основан от изобретателния продуцент Саба Киа и дизайнера на продукцията Рана Фадави.

„ Бях унищожена, когато чух новината за гибелта на Махса Амини, и още по-наранена, когато видях по какъв начин държавното управление се отнася към протестиращите, доста от които бяха бити, убити и убити “, споделя пред Vogue.

Във кино лентата са включени рамкирани портрети на Сарина Есмаилзаде, Асра Панахи, Хадис Наджафи, Ханане Киа, Мину Маджиди, Махса Мугуи и Ника Шакарами – единствено няколко от стотиците, починали след началото на демонстрациите.

Филмът е самобитна отпратка към етническо разнообразие на Иран, а „ Жени, живот, независимост “, кюрдският девиз за самостоятелност, прегърнат от протестиращите в Иран и в чужбина, се появява на кюрдски, фарси, белуджи и азербайджански, „ с цел да покаже единна позиция в нашата взаимност “, изяснява.

Нейната вяра е филмът да накара феновете да се замислят върху многото десетилетия на принуждение и автокрация, които най-сетне доведоха Иран до ръба. Размириците там в този момент, отбелязва Резвани, „ са част от дълга и мъчителна история на иранците, борещи се за независимост, която се наблюдава обратно през доста поколения; революцията от 1979 година и водения от Обединеното кралство и Съединени американски щати прелом от 1953 година преди нея. Нуждаем се от хора по света, които да свидетелстват за това, което се случва на място, тъй че нарушаванията на човешките права, дирижирани от държавното управление, да не останат непроверени ”.

Рокси Резвани е английска режисьорка от ирански и малайзийско-китайски генезис, родена и отгледана в Брент в Лондон. Тя има сериозен опит в създаването и продуцирането на реформаторски истории за самостоятелни документални филми и телевизия. Най-често творбите и показват разкази за всекидневието  от разнообразни гледни точки, изключително когато става дума за тематиките „ семейство “, „ тъга “ и „ дом “.

Тя бе приета от The Dots за един от техните 200 креативен изобретатели за 2018 година и определена през 2017 година от Sheffield International Doc/Fest като „ предстоящ продуцент “. Работила е и по двата сезона на двукратно номинирания за премия Еми сериал за правата на ЛГБТ+, Gaycation, и  e притежател на премията на New York Newswomen’s Club за специфични телевизионни репортажи, States of Undress.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР