Жените в България са в неравнопоставено положение спрямо мъжете, особено

...
Жените в България са в неравнопоставено положение спрямо мъжете, особено
Коментари Харесай

Жените в България взимат с 16% по-ниски заплати от мъжете

Жените в България са в неравнопоставено състояние по отношение на мъжете, изключително във връзка с заплащането. Това заяви Диана Георгиева, представител на Българската платформа за интернационално развиване, пред " Фокус ".

Въпреки законодателството, което е сходно с това в развитите европейски страни и подсигурява тъждество сред половете, българките получават приблизително с 16% по-ниско възнаграждение спрямо мъжете на същите позиции. При пенсионерите тази разлика доближава 40%. Много по-малко са и дамите на управителни длъжности в Народно събрание да вземем за пример дамите – депутати са едвам 19%.

„ Въпреки че дамите заемат министерски постове, те са част от изпълнителната власт, а не на тази, която взима решенията и действително ръководи “, разясни Георгиева.

Според специалиста повода за неравнопоставеността на дамите в обществото са стандартите и традициите в Българското общество.

Този и други проблеми, свързани с качественото обучение, положителното здраве и справедливостта, бяха разисквани в Сливен на осведомителна среща, отдадена на присъединяване на гражданското общество в изработването и осъществяването на политиките за развиване на Организация на обединените нации, проведена от Българската платформа за интернационално развиване. В нея взеха присъединяване представителите на държавната и локалната власт, неправителствени организации и представители на Младежкото самоуправление.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР