Жените постоянно водят благородна война срещу всяка сковаваща и остаряла

...
Жените постоянно водят благородна война срещу всяка сковаваща и остаряла
Коментари Харесай

Елизабета Сирани - художничката, която се бори за правата на жените

Жените непрекъснато водят благородна война против всяка сковаваща и остаряла норма, която им се изпречи на пътя. Те самоуверено могат да бъдат наречени въодушевени художнички на една по-красива.

Пример за това е италианската барокова художничка Елизабета Сирани, от чието рождение са минали цели 384 години. Макар животът да не е изключително благоразположен към нея – художничката умира едвам на 27 години, тя ловко пази правата на дамите и не се опасява да изкаже мнението си по темите, които я вълнуват във време, в което мъжете имат думата.

Сирани открива школа по живопис, където образова огромен брой дами, в това число и по-малките си сестри. В своята работа постоянно избира тематики, които разглеждат женската позиция. Художничката е нарисувала над 200 творби в своята 13-годишна кариера. Картините й били толкоз съвършени и майсторски творения, че хората в Италия почнали да се съмняват дали в реалност толкоз прецизни картини могат да бъдат основани от жена. Затова и сметнали за най-разумно да имат вяра, че художничката  крие мъж, който рисува вместо нея. Това обаче ни минимум не смутило Сирани. Тя излязла с платното си, уверена в личните си сили и рисувала на площада пред всички. 

 
Posted by on 
Сирани добива известност с гения си да рисува величествени платна толкоз бързо, че фенове на изкуството от разнообразни краища се стичат в ателието, с цел да следят нейната работа. Портретите на Сирани, вплетените митологични сюжети и картините, на които е изобразена Богородица не оставят хората безразлични. Дарбата й да рисува й оказва помощ да устоя родителите си, тримата си братя и сестри. Сирани прекарва живота си в Болоня, град, прочут с прогресивното си отношение към правата на дамите - там се раждат извънредно сполучливи дами, посветили се на изкуството. 

В допълнение към творбите си, в края на живота си Сирани оставя значимо завещание посредством преподаването - своите познания. Сред ученичките й са двете й сестри, както и редица млади дами, които след това стават професионални художнички.  Елизабета Сирани надраства времето, в което е родена. Това напълно ясно личи и в творбите й.

„ Богородица и Младенеца “ от 1663 г.  изобразява Дева Мария не като отдалечен облик на небето, както най-често е представяна), а като  същинска, млада италианска майка, която гледа с удивление бебето си. Художничката съумява да реализира нещо в действителност значително -  жените от Болоня да се припознаят в облика на Божията майка и да го почувстват непосредствен посредством себе си.

В галерията можете да разгледате картините й, които и до през днешния ден са в положение да ни вдъхнат убеденост, че гласът на дамите постоянно ще бъде задоволително мощен, с цел да изрази това, в което имаме вяра.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР