Жените на възраст между 25 и 35 години са най-активните

...
Жените на възраст между 25 и 35 години са най-активните
Коментари Харесай

Над 40% от потребителите на OLX харчат над 500 лв. месечно

Жените на възраст сред 25 и 35 години са най-активните консуматори на артикули, предлагани на платформата на OLX. Тази наклонност не е нова и се резервира от предишни интервали. Над 40% от потребителите на търговеца, най-вече дами в тази възраст, харчат приблизително на месец над 500 лева за покупки. Това демонстрират данните от изследването на компанията, което тя по традиция прави всяка година измежду клиентите си.

Данните демонстрират, че този бюджет се употребява за покупка на облекла, електроника, артикули за дома, измежду които домашен електроуреди и бебешки продукти.

В същото време над 40% от потребителите са похарчили по-малко пари за покупки през платформата през изтеклата година спрямо 2018.

През 2019 година компанията регистрира, че всеки ден е получавал по 12 хиляди нови разгласи, а за цялата година потребителите са се нараснали с 500 хиляди до общо близо 3 млн.

Възходът на втората приложимост

Глобално от ден на ден се ускорява наклонността да се използват артикули втора употреба. Има същински взрив при покупката на такива артикули, разяснява Камен Янкулов, изп. шеф на OLX в България. Той уточни, че от ден на ден младежите купуват с мисъл за околната среда. През идващите пет години се чака този бизнес да нарасне световно от 24 милиарда $ продажби за 2018 година до 51 милиарда $ до 2023 година, сочат данни на най-големия търговец на артикули втора употреба Thred Up.

Нейните данни сочат, че 26% от купувачите на първокласни артикули също купуват втора употреба. Това вършат и 25% от пазаруващите всекидневно във физически магазини и 22% от пазаруващите евтини артикули.

Търсят се жилище чартърен и остарял автомобил

От години към този момент не е извънредно през тази платформа да се оферират къщи и коли, само че за 2019 година най-вече са търсени разгласи за наем и при тях има растеж от 12%. Средната цена за наем на тристайно жилище в София е 1000 лева, сочат данните на платформата. В същото време покупко-продажбите с жилища спадат с 15% по отношение на година по-рано.

В същото време продължава наклонността да има предложения за продажби на къщи, цели хотели и също оборудвани и работещи предприятия.

И през 2019 година покупко-продажбите с коли означават растеж - от 20% като най-продавани остават тези с марката " Фолксваген ", въпреки най-голямо търсене да се регистрира при марката BMW, при която има растеж в търсенето от 65%. Средната цена, на която се купува 7-годишна кола, е за 4 хиляди лева, демонстрират данните. Все повече консуматори търсят да купят автомобил през платформата като 53% от всички консуматори са търсели точно такива разгласи.

Най-голямото предложение по традиция е на облекла с 13% растеж, игри и конзоли с 8% растеж и коли 2% растеж.

Все повече компании оферират посредством платформата

Все по-често платформата за разгласи се употребява от локални производители или търговци като главен канал за онлайн търговия. Все повече от тях влагат и в реклама. Ефективността на продажбите идва и от огромния растеж на евентуалните купувачи, приблизително към 200% за последните 4 години в разнообразни категории, споделят от OLX.

Компанията дава образец с компания за спортни артикули и обувки от София, коато стартира през октомври 2016 година със 100 разгласи. Година по-късно стартира и да популяризира. За три години усилва пет пъти оповестените разгласи, а инвестицията в реклама се покачва 4 пъти.

В София се предлага мода, във Варна - нощувки

Данните за предлаганите предложения демонстрират, че в София и Ямбол най-вече са тези за мода, във Велико Търново - за спортни артикули, в Благоевград - за почивки и екскурзии, което се изяснява с офертите за Банско. Във Варна най-вече предложения има за нощувки в хотели и къщи за посетители, а в Бургас - на самолетни билети.

Вътрешното изследване измежду потребителите за това какво търсят демонстрира известно разминаване с предложенията. Например, в София най-вече се търсят разгласи за принадлежности, в Благоевград - предложения за работа, а във Велико Търново - за мебели за дома и градината.

Затягане на разпоредбите

От компанията припомнят, че през тази година се чака да бъде призната нова европейска инструкция за електронна търговия, която ще ускори регулацията над онлайн пазара. В плана се планува по-засилен надзор върху незаконното наличие и затичането на авторските права.

В същото време се вменяват повече отговорности на онлайн платформите, което крие закани за ограничението и прекъсването им, в случай че се откри неправда, породена на краен консуматор, споделят от OLX.

Оценката им е, че с предстоящото ново законодателство ще се изисква повече за модериране на наличието и саморегулиране.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР