Жените между 30 и 50 години ще трябва всяка година

...
Жените между 30 и 50 години ще трябва всяка година
Коментари Харесай

Безплатен прегледи за жените между 30 и 50 години

Жените сред 30 и 50 години ще би трябвало всяка година наложително да изследват профилактично млечните си жлези. Това планува смяна в Наредбата за профилактични прегледи, пусната за публично разискване от здравното министерство. Безплатните ехографски прегледи на гърдите ще дадат опция на дамите да открият в точния момент промени.

Досега единственият безвъзмезден обзор, обезпечен от здравната каса, бе мануалното проучване на гърдите. То се осъществяваше от персоналния доктор дружно с общия профилактичен обзор. Ако джипито изобщо направи мануалното проучване, той нямаше право да даде направление за мамолог,който да направи ехография.

Здравната каса не заплащаше и прегледа на акушер-гинеколозите. Единственият метод бе персоналният доктор да препрати пациентката на акушер-гинеколог, а той да даде направление за мамолог или хирург, които пък да създадат гратис проучването.

Промяна в профилактичните прегледи има и за децата. При 7-, 10-, 13- и 16-годишните ще бъде включена кръвна картина и урина. Отделно в допълнение ще се изследват кръвна захар и холестерол на младежите на 16 години. Целта е да се открият в точния момент здравословни проблеми при учениците.Доскоро персоналните лекари назначаваха проучване на холестерола съгласно възрастта на пациентите, с оглед установяване на риска от сърдечносъдови болести.

Ако има съществуване на избрани рискови фактори, се назначаваше и проучване на кръвна захар.Кръвна картина, креатинин, урина, както и чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ пък ще се изследват на всеки пет години при всеки над 18 годишна възраст.

Това разрешава да се открият проблеми при черния дроб и отделителната система.Четири вместо две стават акушерските ехографии за бременните. Промените плануват и ехографско проучване за фетална морфология. До този миг бременните дами трябваше да заплащат проучването в всеки от трите триместъра на бременността. Бъдещите майки към този момент няма да заплащат и за проучване за хепатит.

За пациентите със болести на долния гастроинтестинален тракт, т.е. на тънкото или дебелото черво, дванадесетопръстника, ануса и други органи, се прибавя проучване за капротектин във фекалиите. То до момента също не се поемаше от здравната каса, въпреки че е предсказващ маркер за клинични рецидиви при пациенти със болести на червата. С оферти план се прибавя и опция за проучване на пациентите с диагноза синдром на Търнър. При боледуващите от това заболяване над 18 години в границите на диспансерното им наблюдаване при експерт се включва провеждането на остеодензитометрия, с оглед възстановяване на диагностиката на костните промени, породени от болестта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР