Жените изпитват панически атаки три пъти по-често от мъжете. Обикновено

...
Жените изпитват панически атаки три пъти по-често от мъжете. Обикновено
Коментари Харесай

Жените изпитват панически атаки три пъти по-често от мъжете


Жените изпитват под паника офанзиви три пъти по-често от мъжете. Обикновено се случват на многолюдни места – молове, гари, летища.
Пристъпите на суматоха
стартират с натрапчивата мисъл, че нещо не ви е наред или че умирате. Сърцето бие обезверено, мръква ви пред очите, въздухът не доближава. Обхваща ви вълна от смут, виждате в близост
рискови лица на непознати…
Симптоми на под паника припадък изпитват непрекъснато към 2% от хората по света. Жените, заради своите биологични и душевен особености, са по-застрашени от прекарване на паническа офанзива –
три пъти по-често от мъжете.
Паниката може да ви връхлети на всички места и когато и да е, само че най-често това се случва на многолюдни места – в търговски центрове, на улицата,
в кафенета, на гарата или летището.
Може да стартира в затворено помещение – асансьор, рейс, аероплан, чакалня.
Задух и възприятието, че получавате инфаркт са едни от най-честите признаци.
Нарастваща тревога и неочакван изострен дискомфорт, преминаващ в боязън, който може да продължи няколко минути, е един от признаците на паническа офанзива. Може да изпитате сърцетуптене, трептене и уязвимост, изпотяване, сухота в устата, болежка или напън в гърдите, зной, гадене, тежест или парене в стомаха, замаяност, чувство за „ отвън тялото “, „ земята се люлее под краката ми “, „ всичко плава “. Страдащият изпитва мощен боязън от загуба на надзор, пристъп, полудяване или гибел.

Докато е в паническа офанзива, човек може да почувства, че това са „ последните минути от живота “. Той е малтретиран от натрапчиви и повтарящи се мисли: „ Полудявам “, „ Всички ме мислят за вманиачен “, „ Мисля, че загивам – получавам инфаркт “, „ Задушавам се “.

Паническото разстройство, което принадлежи към редица тревожни разстройства, единствено по себе си не е рисково за здравето и живота. Освен това паническите офанзиви не би трябвало да се считат за психологично заболяване или полуда. Те няма да доведат до гибел или заболяване, само че непрекъснатото повторение на признаците алармира за развиването на паническа невроза, която може да усложни живота.

Хората, страдащи от под паника офанзиви, постоянно избират да си стоят у дома, заобикалят огромни тълпи – търговски и развлекателни центрове, гари и летища. Те стопират да летят на самолети, да плават на кораби, да се возят в асансьор. На фона на паническата невроза могат да се развият разнообразни типове уплахи – клаустрофобия, агорафобия, боязън от инсекти и даже от лекари.

Хроничен, уморителен стрес вкъщи и на работното място е една от аргументите, заради които еднократните под паника офанзиви от време на време се трансформират в хронична паническа невроза.

Небалансираното, нередовно хранене, злоупотребата със стимуланти, алкохол или опиати, хроничната липса на сън и неналичието на физическа интензивност приготвят удобна почва за развиването на невроза. Потиснати усеща и страхове, проблеми, отсрочени „ за по-късно “, общото неодобрение от себе си предизвикат безпокойствие.

Жертвите на под паника офанзиви са склонни да гледат на казуса си като на срамна уязвимост или демонстрация на полуда, търсейки помощ едвам когато неврозата стане хронична. Можете да живеете с паническа невроза в продължение на доста години, като в това време тя унищожава нервната ви система и утежнява качеството на живот.

Добрата вест е, че паник офанзивите са лечими, въпреки че това може да продължи няколко години. Някои психотерапевти са уверени, че човек може да се оправи самичък с пристъпите на суматоха, като обърне внимание на сигналите – възходяща тревога, учестено дишане и пулс.

Релаксацията и контролът на дишането ще оказват помощ за попречване на офанзивата на ранен стадий. Вдишването би трябвало да е по-кратко от издишването. Не пренасищайте мозъка с О2 (бързото дишане може да аргументи хипервентилация). Спазвайте прецизно ритъма: вдишайте, броейки до 2, задръжте отново до 2, издишайте, като броите до 3, задръжте на 1, вдишайте до 2 и така нататък

Пристъпът на суматоха, посрещнат с подготвеност, даже нападателно и цинично, може и би трябвало да се отдръпна. След като се научите да контролирате дишането и мислите си, можете да отидете на „ евентуално рискови места “. Когато сте на пренаселено място, се вслушайте в себе си – дали тревогата нараства. Запишете мислите, които ви идват на разум. Когато почувствате приближаването на паническа офанзива, посрещнете я с подготвеност, като остарял и добре прочут зложелател. Само посредством превъзмогване на дискомфорта, безпокойството и страха човек може да се научи да се оправя с пристъпите на суматоха.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР