Жените и мъжете - вечният антагонизъм, класика в изкуството -

...
Жените и мъжете - вечният антагонизъм, класика в изкуството -
Коментари Харесай

Десислава Минчева и Кирил Матеев се събраха отново

Жените и мъжете - безконечният конфронтация, класика в изкуството - обичани тематики, безкрайни и неостаряващи. Любопитно е, когато това е през погледа на някогашни фамилни сътрудници и сегашни другари, с две думи на един креативен тандем. Тя - Десислава Минчева - живописец, той - Кирил Матеев - ваятел. И двамата са преподаватели от академията. Той твърди, че по-добрият модел е дамата със своя финес и мекост, лирика на формите. Тя открива хубост и предизвикателство в мъжката физика, въпреки до момента да не е посвещавала галерия на мъжете. Точно преди 40 години за първи път имат обща експозиция, от този момент - чак в този момент. Събрах ги още веднъж дружно в камерно пространство с десетина трагични пастели на мъжки тела и портрети от Десислава и четири огромни керамични женски фигури от Кирил, както и няколко композиции в метал: " Трите грации ", " Танцът " по Матис, показва Гергана Борисова.

Кирил Матеев споделя: " Десислава е толкоз сериозен художник, че каквото и да кажа за нея, ще бъде малко. Още преди време, до момента в който Авето се е сблъскала с импресионистите, то аз съм гледал подлистника на сп. " Огоньок ". Тя е расла в семейство на огромни художници и е градила усет, а аз - на бачкатори. Да се чудиш по какъв начин интелектуалка като нея може да хареса подобен мъж. Явно е имала сетива да види дребното късче злато, което има в мен. Но в любовта е като в изкуството - когато има нещо премълчано, то е доста по-вълнуващо. Ако на някого подскажеш, че го обичаш, и то с жест или с деяние, е доста повече от всички обещания и думи... "

Сериозно и аналитично Десислава споделя за Кирил: " Разнообразието като жанр - по този начин бих определила креативния път на художника. Мястото на Матеев е в кутия с табелка " Невъзможно за идентификация ". Дори да звучи клиширано, той, макар рамката на персоналния си мироглед, е експериментатор. Работи дърво, камък, керамика и метал. Тези разнообразни материали предопределят и пластическите му търсения. За него изкуството е игра. Животът също. "

Изложбата може да се посети до 24 март в изложба " Арте ", ул. " Бузлуджа " 31.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР