Жени и момичета от бедняшкия квартал Кибера на кенийската столица

...
Жени и момичета от бедняшкия квартал Кибера на кенийската столица
Коментари Харесай

Кошмар: Насилници искат секс срещу вода

Жени и девойки от бедняшкия квартал Кибера на кенийската столица Найроби са принуждавани да вършат секс против вода. Проблемът обаче надалеч надвишава границите на това най-голямо гето на африканския континент.

Каролин Муньоки (името на дамата е заменено от редакцията) живее в бедняшкия квартал Кибера в столицата на Кения Найроби. Наскоро 16-годишната ѝ щерка е била полово насилена от няколко мъже, до момента в който търсела вода за пиянство, написа „ Дойче веле “.

Кибера е най-голямото бедняшко гето в Африка. В него, съгласно разнообразни източници, живеят сред 100 хиляди и 1 милион души. Там дефицитът на питейна вода е продължителен.

" Водата е най-големият ни проблем "

" Живея в бедняшките квартали от повече от 10 години, а водата е най-големият ни проблем, нямаме тръбопровод. Има толкоз доста търговци на вода, които също съставляват проблем ", споделя Муньоки пред Дъждовни води. 

И доста други родители изпращат децата си - млади девойки - да носят вода от търговците, които обаче се възползват от тях, споделя Муньоки. Извършителите са заплашили майката да не приказва за случката, другояче щели да пуснат видеозаписа с изнасилването.



" Повечето от нашите деца биват подмамвани да вършат секс за вода, след което причинителите вършат фотоси и видеоклипове на тези дейности. " Тя добавя, че жертвите постоянно са принуждавани да вършат секс, откакто са предупреждавани от насилниците, че в противоположен случай ще споделят видеоклиповете в обществените мрежи.

Муньоки споделя, че някои от тези полови похищения се случват покрай дома на тези деца. " Даже в публичните тоалетни. Тази форма на употреба е доста публикувана, а девойките не знаят в какво се забъркват ", показва дамата и майка.

Милиони в Кения нямат сигурен източник на вода

Според организацията Water.org, която работи за обезпечаване на вода и канализация по света, 15% от 53-милионното население на Кения разчитат на съмнителни водоизточници, в това число езера, плитки кладенци и реки. Около 41% от кенийците се нуждаят и от базисни санитарни условия. Тези провокации са изключително явни в селските региони и градските сиромашки квартали, където хората постоянно не могат да се свържат с водопроводна инфраструктура.

Конституцията на Кения в действителност подсигурява правото на достъп до безвредна вода и съответни санитарни стандарти на всички жители. В сиромашки квартали като Кибера обаче това е надалеч от действителността.

" Култура на мълчанието "

От гражданската организация Kewasnet ( " Гражданска мрежа за вода и канализация в Кения " ) изясняват, че дамите не се усещат в сигурност, когато носят вода надалеч от домовете си. Винсент Оума, който управлява стратегиите в Kewasnet, споделя за Дъждовни води, че броят на дамите, наранени от тези похищения, евентуално е по-голям, защото доста от жертвите не приказват за нещата, които са им се случили.



" Направихме изследвания и установихме, че половият тормоз се случва на най-малко 9% от девойките ", сподели Оума. " Като общественост мълчим за това поради срама и виновността, които поражда. Затова не приказваме по тематиката, не признаваме, че имаме подобен проблем ", добавя той.

Властите в Кения удостоверяват тревожната наклонност. Беатрис Инянгала от кенийското министерство на образованието споделя, че казусът е доста публикуван измежду бедните общности. " В селата, когато девойки отиват да събират вода от потоците, те срещат млади мъже, които ги изнудват да вършат секс ", изяснява тя. " Изследване откри също по този начин, че изнудването за секс съществува и в бедняшките квартали, където девойки от време на време губят достолепието си, с цел да получат вода, която е главно човешко право. "

Правителството удостовери уговорката си да постави завършек на изнудването за секс против вода, само че е изправено пред сложната задача да обезпечи по-безопасен достъп до чиста вода в бедните региони.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР