Женева. Висшите дипломати на САЩ и Русия не постигнаха сериозен

...
Женева. Висшите дипломати на САЩ и Русия не постигнаха сериозен
Коментари Харесай

Reuters: САЩ и Русия се разбраха да продължат с дипломацията

Женева. Висшите дипломати на Съединени американски щати и Русия не реализираха сериозен пробив по време на договарянията за Украйна в петък, само че се съгласиха да продължат диалозите, с цел да се опитат да разрешат рецесията, която породи страхове от боен спор, предава Reuters .

След диалозите в Женева държавният секретар на Съединени американски щати Антoни Блинкен предизвести за " бърз и сериозен " отговор, в случай че Русия нахлуе в Украйна след скупчване на войски покрай нейната граница. Руският външен министър Сергей Лавров сподели, че Москва към момента чака писмен отговор на настояванията си за гаранции за сигурност.

Но и двамата подчертаха, че са отворени за по-нататъшен разговор, а Блинкен видя учредения да се надява, че взаимните опасения за сигурността могат да бъдат прегледани.

" Въз основа на диалозите, които организирахме - обширните диалози - през последната седмица и през днешния ден тук в Женева, мисля, че има учредения и средства за справяне с някои от взаимните терзания, които имаме по отношение на сигурността ", сподели Блинкен.

Той дефинира диалозите като " откровени и основни " и сподели, че Русия в този момент е изправена пред избор.

„ Тя може да избере пътя на дипломацията, който може да докара до мир и сигурност, или пътя, който ще докара единствено до спор, тежки последствия и интернационално наказание “, сподели Блинкен пред кореспонденти, добавяйки, че дипломацията би била за предпочитане.

„ Бяхме ясни – в случай че някакви съветски военни сили преминат през границата на Украйна, това е възобновена инвазия. Тя ще бъде посрещната с бърза, сериозна и обединена реакция от Съединените щати и нашите сътрудници и съдружници “.

Лавров сподели, че топката е в полето на Вашингтон.

Определяйки срещата като открита и потребна, той сподели, че Москва ще разбере дали договарянията са на верния път, откакто получи писмен отговор на обширните си претенции за сигурност от Съединените щати.

Исканията на Русия включват прекъсване на разширението на НАТО на изток и заричане, че на Украйна в никакъв случай няма да бъде разрешено да се причисли към западния боен съюз.

" Не мога да Ви кажа дали сме на прав път или на неверен път. Ще разберем това, когато получим американския отговор на хартия по всички точки в нашето предложение ", сподели Лавров.

Татяна Становая, началник на компанията за политически разбори R.Politik, разяснява пред Telegram: „ Това частично е капан, несъмнено, тъй като всеки сходен писмен отговор ще бъде употребен за дискредитиране на преговорната позиция на Съединени американски щати “.

Блинкен сподели, че чака да показа с Русия " нашите терзания и хрумвания по-подробно и в писмен тип идната седмица " и сподели, че той и Лавров " са се споразумели за по-нататъшни полемики по-късно ".

Русия и Съединените щати биха могли да проведат друга среща идващия месец, с цел да обсъдят настояванията на Москва за гаранции за сигурност, заяви съветската организация РИА Новости, цитирайки източник от съветската делегация.

Лавров сподели, че Русия има свои лични терзания, " не за измислени закани, а за действителни обстоятелства, които никой не крие - напомпване на Украйна с оръжие, изпращане на стотици западни военни инструктори ".

Запитан за опцията за среща на върха сред президента Владимир Путин и президента на Съединени американски щати Джо Байдън, Лавров беше внимателен.

„ Нека не се изпреварваме, президентът Путин постоянно е подготвен за контакти с президента Байдън, ясно е, че тези контакти би трябвало да бъдат съществено готови “, сподели той.

Блинкен сподели за нова евентуална среща сред Байдън и Путин: „ Ако ние заключим и руснаците заключат, че най-хубавият метод да разгадаем нещата е посредством спомагателен диалог сред тях, ние сигурно сме подготвени да го създадем “.

Двамата президенти се срещнаха в Женева през юни предходната година.

Надеждите на Вашингтон да построи обединен фронт на опозицията против Москва бяха усложнени от мненията на Байдън на конференция в сряда, на която той допусна, че съдружниците може да са разграничени по отношение на това по какъв начин да отговорят на „ незначителното навлизане “ на Русия в Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР