Жена от Русе създава накити, като използва традиционни български символи.

...
Жена от Русе създава накити, като използва традиционни български символи.
Коментари Харесай

Жена от Русе разкрива очарованието на вечната българска шевица

Жена от Русе основава украшения, като употребява обичайни български знаци. Нейните бижута ни потапят в света на античните българи с техните наслади и несгоди. За Елисавета Йорданова, която се включва в акцията на Българска национална телевизия 2, „ Купувам българското “, описваме в този момент.

Русе

Всичко стартира, когато Елисавета Йорданова е на 12 години. Тогава, благодарение на своята баба, съумява да изплете първата си завивка. Сърцето ѝ остава в магичния свят на българската шевица, обитаем с горест, наслада, носталгия – като че ли с всичко от живота. И по този начин преди 6 години тя стартира да основава цветни и стилни бижута на една кука. Повечето техники са нейни разработки, а историите, които описват накитите ѝ, са безброй.
Елисавета Йорданова – дизайнер: Българката е бродирала не просто красиви претекстове върху облеклата – тя е влагала цялата си душа, разказвала е цели истории.
Таланта ѝ вижда Цветелина Цветанова от Образователния център „ Диалог “. И взема решение да сътвори курс „ Женски занаяти “ – с цел да може повече хора да се научат да описват приказки благодарение на българската бродерия.
Цветелина Цветанова – началник на Образователен център „ Диалог “: Смятам, че е от значително значение да съхраним това, което носим като занаяти и еднаквост.
Елисавета споделя, че чужденците са очаровани от бижутата, които основава, и те ги търсят по-често. А съгласно нея е значимо и българите да изберат родното.
Елисавета Йорданова – дизайнер: От една страна, е хубаво да се подтикват българските създатели и производители. Защото да направиш нещо и след това да го продадеш, това е огромна оценка за създателя и самопризнание.
И няма да спре да вплита душата си в своите украшения. И да споделя истории...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР