Желираните салати са страхотна алтернатива на традиционните познати салата. Желираната

...
Желираните салати са страхотна алтернатива на традиционните познати салата. Желираната
Коментари Харесай

Идеи за празнични желирани салати

Желираните салати са страхотна опция на обичайните познати салата. Желираната текстура преобразява елементарната салата в красиво изтънчено ядене, което да придаде напълно друго лъчение на трапезата.

От името си се подразбира, че желираната салата има структурата на желе. Това се дължи на главната ѝ отличителна съставна част желатина. Текстурата на желе придава на красивата празнична салата по-структуриран тип, заради което финалната й визия е по-красива, изискана и подобаваща за всяка празнична софра.

Домашните желирани салати са най-хубавото решение за подготовката на всеки празник. Те са подобаващи за декорация и в същото време оферират съвършения старт на всяко хранене.

Ето и някои хрумвания за празнични желирани салати

Желирана съветска салата

 Идеи за празнични желирани салати

За тази домашна зимна салата са ви нужни 250 г майонеза; картофи – 5 бр.; ½ дребна кофичка заквасена сметана; 3-4 бр. кисели краставички; ½ консерва с грах; 1 бр. морков; 150 г шунка; сол; черен пипер; 1 пакетче желатин; ½ глава лук.

Първата стъпка е да сварите картофите дружно с моркова. След това ги нарязвате на кубчета дружно с шунката и краставичките. Смесвате ги с граха, майонезата, заквасената сметана и смления лук. На водна баня разтопявате авансово разтворения в хладка вода желатин. Прибавяте го към сместа с продуктите и овкусявате с черен пипер и сол. Готовата съветска желирана салата се изсипва във форма, облята със студена вода. Поставя се няколко часа в хладилника, с цел да се снабди с желирана текстура.

Желирана салата с пилешко месо

За нея са ви нужни: 1 пилешко филе; 3 кисели краставички; 5 яйца; 2 картофа; 200 г майонеза; 2 стръка свеж лук; 1 дафинов лист; 1 скилидка чесън.

За желето ти трябват: 30 г желатин; черен пипер; сол; бульон.

Сварявате картофите и ги нарязвате на кубчета. Сварявате и яйцата. В подсолена вода сварявате пилешкото филе, дружно с дафиновия лист, чесъна и черен пипер на усета.

 Желирана салата с пиле Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni

Изваждате и нарязвате готовото месо, като прецеждате бульона. След това желатинът се облива с 200 мл от бульона и се разбърква. Оставя се за 30 минути, с цел да набъбне, като по-късно се загрява на котлона до разтваряне.

Налива се още 600 мл от бульона, като течността се разбърква и разпределя в необятен съд. Слоят би трябвало да бъде с височина към 1 см. Слага се в ледник, до момента в който придобие желирана конструкция.

Върху купа се слага транспарантно фолио. На него се слагат картофите, поръсват се с раздробен лук и по-късно се намазват с майонеза. Отгоре се слагат киселите краставички, пилешкото филе и отново майонеза. Крайният пласт е от нарязаните яйца и още веднъж майонеза. Завивате купата с фолио и поставяте в ледник за няколко часа.

Готовото желе се нарязва на квадрати, които се изваждат от формата. Готовата празнична салата може да извадите, като обърнете наобратно купата и премахнете фолиото. Отгоре намазвате с майонеза и поставяте квадратчетата от желираната салата.

Вижте още коя е алтернативата на желатина, както и всички наши оферти за съветска салата, без която няма по какъв начин да минат Коледа и Нова година.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР