Железницата има 103 милиона задълженияИзпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров

...
Железницата има 103 милиона задълженияИзпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров
Коментари Харесай

Защо се наложи държавата да помага на БДЖ

Железницата има 103 милиона отговорности

Изпълнителният шеф на БДЖ Владимир Владимиров гостува в „ Събуди се ”.  Какво се случва с сдружението? Стана ясно, че сметките на БДЖ „ Пътнически транспорти ” са запорирани от кредитори, което докара до заплаха от прекъсване на железницата, чиновниците да останат без заплати, а доставчиците да не си получат парите. В последна сметка страната се намеси с 20 милиона лв.. Появи се концепцията да бъдат контролирани автобусните транспорти, с цел да има пасажери и във влаковете.

„ Има 103 млн. обвързване по този облигационен заем, който е взет 2007-ма година. С него са погасени предишни отговорности, които към момента не са изплатени. Този заем е бил 250 милиона, в този момент е единствено 103. Това са последните отговорности на БДЖ към банкови институции. От 570 милиона, те са станали 103 милиона и ние би трябвало да ги погасим, с цел да продължи развиването на железницата ”, сподели изпълнителният шеф и добави, че когато отговорностите се погасят, ще може да се влага в нови мотрисни влакове.

„ Това не е от през днешния ден. Това е известно от 2010-та година. Започнаха промени тогава, компанията беше преструктурирана. Огромните отговорности бяха погасени. Още тогава беше ясно, че е належащо в края на промяната да има държавна интервенция. Европейска комисия е одобрила тези проекти, дала е нотификация, разрешила е на страната да се намеси. Това са последните 103 милиона лв. отговорности, които откакто страната ги реши, дълговата рецесия в БДЖ завършва. Оттам нататък би трябвало да се мисли единствено за развиване ”, акцентира Владимиров.

Той посочи, че всички заеми са взимани в интервала сред 2002-ра и 2009-та година.

„ Тогава вместо страната да влага, са взимани заеми. Заварваме 2009-та това състояние. От 2010-та започваме да погасяваме тези отговорности. Те са свръхголеми. Моето мнение е, че по това време БДЖ не е била в положение да ги покрива тези отговорности, както и че този механизъм е циничен ”, сподели изпълнителният шеф.  

Вижте повече по проблема във видеото.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР