Желанието и способността да правите другите щастливи е качество, което

...
Желанието и способността да правите другите щастливи е качество, което
Коментари Харесай

Угаждате ли твърде много на другите?

Желанието и способността да вършиме другите щастливи е качество, което е добре човек да има. В своите най-екстремни разновидности обаче това качество се трансформира в сериозен проблем, споделя Сюзън Конрад, създател на „ Get There Now: Transform Yourself and the World Through Laughter, Listening, and the Power of Choice “.

„ Обичам да глезя на хората, само че желая това да се дължи на черти, които те имат. Желанието ми да извършвам техните стремежи не би трябвало да се базира на това, че нямам лична еднаквост, че съм изгубена или че съм в режим на оцеляване и просто желая да се впиша в някаква среда. Ако не знаете в каква посока желаете да се развие живота ви, то една от вероятните аргументи е, че влагате прекалено много време в това да се харесвате на останалите и цените прекомерно високо непознатото мнение “, споделя тя.

За да не попадате в сходни крайности, или пък да се отървете от този проблем, в случай че към този момент сте достигнали такова проблематично равнище, би трябвало да извършите следните няколко неща:

Осъзнайте, че сте прекрачили границата

За да спрете непрекъснато да угаждате на всички първо би трябвало да осъзнаете, че го вършиме. За да разберете дали прекалявате с угаждането би трябвало да се запитате дали постоянно жертвате личните си ползи в името на непознати цели. За страдание, този табиет може да бъде сложен за откриване и елиминиране, тъй като човек, достигнал най-проблемните му разновидности, постоянно самоотрича личните си потребности и просто не е в положение да ги показва.

Съветът на Конрад е в тези случаи да употребявате нещо, което тя назовава „ линията на избора “.

„ Под тази линия вие сте в зоната на реакцията, а над нея в зоната на избора. Когато сте в обстановка, в която сте изправени пред опцията да извършите някакво непознато предпочитание, би трябвало да се запитате: „ В зоната на избора ли съм, или просто го върша по табиет? Имам ли възприятието, че би трябвало да го направя, тъй като постоянно съм го правил, или тъй като в действителност желая да го изработка? “, споделя Конрад.

Преформулирайте обстановката

За да преминете към зоната на избора, може да имате потребност от смяна в метода си на мислене.

„ Вместо да пробвате да угодите на съответен човек, мислете за задачата и резултата от цялото упражнение. Ако сте човек, който следва избрани цели и изповядва съответни полезности, даже когато това не му печели благосклонностите на другите, то осъществяването на всяка задача ще ви кара да се чувствате добре и ще ви прави по-ценни за останалите “, твърди Конград.

Вземете за образец обстановка, в която ваш сътрудник търси помощта ви за даден план. Ако отделяте прекалено много внимание на непознатото мнение, ще кажете „ да “, тъй като желаете да служите на вашия сътрудник, даже това да значи да оставите на назад във времето вашите отговорности. Ако обаче за вас са значими избрани цели, то ще кажете „ да “ единствено в случай че резултатът от осъществяването на тази задача дава отговор на вашите полезности.

Какво да извършите, когато задачите и полезностите ви не подхождат с тези на хората, търсещи помощ

Една от заплахите на несъразмерното глезене е, че в опитите си да помагате на другите може да затвърдите техните недостатъци дотам, че те да се трансфорат в спънка в персоналното им развиване. „ Помислете за вашите учили или другите хора, които по някакъв метод са ви давали упътвания в живота. Именно хората, които преследват някаква по-висша цел (образование, кариерно развиване и тн.) са тези, които са ви помогнали да израснете като човек или експерт, а не хората, които са го правили, с цел да ви се харесат “, споделя Конрад.

Как обаче може да действате при положение, когато вашите цели и полезности не съответстват с тези на хората, които желаят помощ от вас? Конрад поучава да започнете диалога с думите „ Мога ли да предложа нещо, с което в действителност мога да съм потребен? “, като тя подчертава върху „ мога ли “. „ Ако това, което мога да предложа не им е от помощ, няма да натрапвам личното си мнение върху тях, тъй като това ще ги накара да заемат отбранителна позиция. Просто ще им кажа, че не мога да им оказа помощ по различен метод “, споделя тя.

Стефани Воза  за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР