Жегата с цената на тока е на път да взриви

...
Жегата с цената на тока е на път да взриви
Коментари Харесай

Скъпият ток ще "взриви" и цените на водата

Жегата с цената на тока е на път да взриви и ВиК бранша. За това предизвести държавният " Български ВиК холдинг ", в чиято конструкция са 22 компании, водоснабдяващи цялата страна.

Компаниите от водния бранш са в потрес от новите фактури за електрическа енергия, които получават  - сметките са двойни и тройни в съпоставяне със същите месеци на по-миналата и предходната година. И защото продават услугите си по контролирани цени, няма да имат задоволително доходи, с цел да си покриват внезапно скочилите разноски. 

Патовата обстановка значи, че от Нова година и цените на водата ще се усилят фрапантно.  ВиК операторите и без друго от дълго време изясняват, че с цел да вършат вложения в възобновяване и разширение на мрежата, Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да им позволи доста повишаване. Сега нервността с цените на еленергията в допълнение утежнява ситуацията, а клиентите явно би трябвало да се готвят за фрапантно покачване.   

" ВиК операторите, които са 51% или 100% държавна благосъстоятелност, не вършат изключение от бизнеса в страната, който се задъхва от галопиращите цени на електрическата енергия на енергийната борса ", се показва в позиция на ВиК холдинга, изпратена до медиите. В нея се акцентира, че под " шапката " на холдинга са 22 сдружения, които осигуряват питейна вода и ВиК услуги за над 4,3 млн. български жители в България.

" Заради жегата с цената на енергоносителите кризата в индустрията се задълбочава. ВиК сдруженията са енергоинтензивни, употребяват електрическа енергия за помпените станции за питейна вода, за компресорните помпени станции, за пречиствателните станции за питейна и отпадъчна вода и други Всичко това е належащо, с цел да може жителите да имат течаща вода в домовете си. Цифрите са красноречиви по какъв начин рекордно скъпият ток през последните месеци се отразява на сметките, които ВиК операторите би трябвало да платят на ЕРП-тата и другите снабдители на електрическа енергия ", изясняват от холдинга и цитират съответни данни, илюстриращи казуса.

Например ВиК - Бургас  през август 2019 година е употребило 5149 МВтч, за които е платило 657 000 лева (без ДДС), а за август 2021 година е получило фактура за 5013 МВтч за 1 342 686 лева без Данък добавена стойност. 

„ ВиК “ ЕООД – гр. Пловдив е консумирало през август 2019 година 5798 МВтч за 935 953 лева, а за предишния август сметката му при сходно ползване към този момент е близо 1.6 млн. лв..  Скокът на разноските за ток е сходен и при останалите дъщерни предприятия на холдинга. 

От ВиК холдинта акцентират, че фактурите за септември занапред ще идват и ще са още по-високи.

" Политика на българското държавно управление и на ВиК Холдинга е да обезпечат качествена водоснабдителна услуга за популацията, да обновят остарялата и амортизирана ВиК инфраструктура, да се изградят пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води с внедряването на новаторски енергоефективни технологии, да се понижат загубите по мрежата. Плановете и плановете изискват вложения, за част от тях е обезпечено финансиране. В невижданата обстановка с цената на енергоносителите управите на ВиК операторите би трябвало да довършат започнатите планове в период и в това време да обезпечат средства за покриване на непредвидените разноски за електрическа енергия, с цел да имат жителите непрекъснато течаща вода в домовете си в обстановка на пандемия.

Сложният проблем може да сложи част от ВиК операторите в обстановка да не могат да покриват идващите фактури за електрическа енергия, предизвестяват от холдинга майка.

Но по този начин и не излиза наяве какво предлага държавният мегахолдинг за разрешаване на сериозната обстановка.  В позицията единствено се показва, че " ВиК секторът се нуждае от навременни и съответни ограничения от страна на страната, с цел да продължи да обезпечава непрестанно и качествено водоподаване към популацията ". 

Звучи като затулен ултиматум към идващите ръководещи и КЕВР, че не трябва да спъват растежа на водните цени. 

Междувременно част от партиите към този момент приказват, че би трябвало да се наложи мораториум върху цените на ВиК услугите, тъй като сметките ще станат непостижими за огромна част от популацията - изключително в регионите, където водата би трябвало да се изпомпва. 

Засега изборите засенчват тематиката, само че след избора на ново Народно заседание цените във ВиК бранша ще са отпред в дневния ред на политиците и на водния регулатор. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР