Жан-Пиер Мюстие, който преди седмица напусна поста си на главен

...
Жан-Пиер Мюстие, който преди седмица напусна поста си на главен
Коментари Харесай

Бившият шеф на Уникредит навлиза в инвестиционния бизнес

Жан-Пиер Мюстие, който преди седмица напусна поста си на основен изпълнителен шеф на италианския банков водач "Уникредит ", и създателят на "Луи Вюитон Мое Енеси " - Бернар Арно - основават сдружение със особено предопределение за поглъщания (SPAC), което ще влага в европейски финансови компании. Така те се включват в взрива на тази капиталова ниша, оценена на 100 милиарда щ. $.

Името на новото сдружение ще е "Пегас Юръп " и ще бъде спонсорирано от холдинговата компания "Тикеху капитал " и "Финансиер Агаш ", следена от "Груп Арно ". Мюстие ще ръководи "Пегас Юръп " взаимно с някогашния изпълнителен шеф на "Бенк ъф Америка " - Диего Де Джорджи. Дружеството ще бъде записано в Амстердам, който се обрисува като европейската столица на този вид компании откакто притегли лъвския дял от доминираната в евро търговия на скъпи бумаги, трансферирана от Лондон след BREXIT.

"Джей Пи Моргън " ще е съветник на "Пегас Юръп ", настояват добре осведомени източници. Американският банков водач отхвърля формален коментар.

Дружествата SPACs набират средства като се записват на фондовата борса и по-късно употребяват парите за вложения в обещаващи компании от сферата на финансовите услуги, в това число ръководство на персонални положения на заможни човеци и компании в областта на финансовите технологии. Акционерите не знаят авансово кои тъкмо ще са капиталовите цели на тези сдружения със особено предопределение, заради което разчитат на опита на лицата, които ги ръководят и на техните спонсори.

Арно е един от най-богатите хора в света. Личното му положение е оценено на 114 милиарда щ. $, насъбрани в продължение на четири десетилетия на интензивни покупко-продажби по сливания и поглъщания, от които се роди най-голямата група за първокласни артикули, включваща марките "Луи Вюитон ", "Диор ", "Живанши ", "Вьов Клико " и "Дом Периньон ".

"Пегас Юръп " е измежду пионерите от предстоящата вълна от европейски SPACs, които до момента са значително американски феномен. По оценка на специалисти, Старият континент се нуждае от повече частни капитали в поддръжка на закъсали компании и SPACs могат да се окажат верния изчезнал инструмент сред обичайните първични обществени излъчвания и частното финансиране в акции. Досега милиардерът от сферата на телекомуникациите Ксавие Ниел е основал две SPACs: едното - ориентирано към телевизионни продукции, другото - профилирано в храни с органически генезис.

Мюстие, Де Джорджи, "Тикеху " и "Финансиер Агаш " ще купят най-малко 10% от първичната обществена емисия на "Пегас Юръп " и "ще вземат участие в доста съглашение за бъдещо придобиване на бумаги ", гласи формалното известие на основателите на сдружението.

Рационалното зърно зад "Пегас Юръп " е, че европейският бранш за финансови услуги, по-специално ръководството на активи, застраховането и финансовите технологии, са узрели за консолидация, тъй като свръхниските лихвени проценти, новите регулации и напредъкът на технологиите са разстроили моделите им за бизнес. И, както разяснява Мюстие, задачата на новото сдружение не е просто бърза договорка, а дълготрайна инвестиция и партньорство, учредено на експертизата на основателите.

С новата си самодейност Мюстие се включва във все по-дългия лист от някогашни банкови мениджъри, които посредством SPACs се пробват да вдъхнат нов живот на кариерите си след напускането на висшите си финансови позиции. Сред тях е някогашният основен изпълнителен шеф на "Креди Сюис " - Тиджан Тиам, който възнамерява борсова регистрация в Ню Йорк на сдружение, ориентирано към финансовия бранш, за 250 млн. $. Другите по-известни имена са на някогашния началник на "Ю Би Ес " - Серджо Ермоти, на бишия необут на "Комерцбанк " - Мартин Блесинг, и на инвестиицонния банкер на "Барклейз " - Макрам Ейзър. Създателите на SPACs са привлечени от евентуално обилно заплащане при сполучливо усвояване на набелязаната цел. Спонсорите на сдруженията нормално получават 20% от акциите й като номинална комисионна.

SPACs са привлекли рекордните 101 милиарда щ. $ от първични обществени продажби през предходната година, главната част от които в Съединени американски щати, сочат данни, събрани от организация "Блумбърг ". Европейски милиардери и банкери пък към този момент провеждат свои лични борсови излъчвания в района, като през тази година се чакат много нови покупко-продажби.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР