Жълтият кантарион /Hypericum perforatom/ е жълто-цъфтяща, многогодишна билка, характерна за

...
Жълтият кантарион /Hypericum perforatom/ е жълто-цъфтяща, многогодишна билка, характерна за
Коментари Харесай

Жълт Кантарион

Жълтият кантарион /Hypericum perforatom/ е жълто-цъфтяща, многогодишна билка, присъща за Европа, която е била въведена в доста зони по света с сдържан климат и пораства нормално като дива билка, заемаща цели ливади. Общоприетото му название, а точно кантарион на Сейнт Джон, идва от времето му на обичаен разцвет и прибиране в деня на Свети Джон, 24 юни.

Билката е цената извънредно доста в древността, само че бива несправедливо отхвърлена настрани с течение на вековете. В наши дни свойства на жълтия кантарион са неоспорими. Някои учени го назовават магическа билка, която по напълно натурален метод влива светлина и сила в човешкото тяло. Учените преоткриха жълтия кантарион в последните години и даже потвърдиха, че работи толкоз добре, колкото редица синтетични препарати, без обаче да има тяхното странично деяние.

Жълтият кантарион се отглежда с комерсиална цел в някои региони на Югоизточна Европа, само че все пак е наклеветен за отровна трева допълнително от двадесет страни като Южна Америка, Индия, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка.

В пасищата жълтият кантарион работи по едно и също време като токсични и нападателни бурени. Жълтият кантарион има комплициран витален цикъл, който включва зрял растителен цикъл и вегетативно и полово възпроизводство. Той вирее в региони със зимни или летни преобладаващи превалявания.

Първите сведения за потреблението на жълтия кантарион за лекарствени цели, датира още от антична Гърция. Тази билка също е употребена от локалните американци като вътрешно и външно противовъзпалително лекарство, като кръвоспиращо и антисептично средство.

Употребата на жълт кантарион като билков чай е също от дълго време известна. Цветовете и стъблата на жълтия кантарион също са били употребявани за произвеждане на червени и жълти бои.

Състав на жълтия кантарион

В жълтия кантарион се съдържат редица съставки, които влияят на мозъчната обмяна на веществата, заради което водят до дълготрайно възстановяване на настроението и цялостното душевно положение. Това са:

Хиперицин - най-важната съставна част на растението е точно хиперицина. Той работи позитивно върху мозъка, затова и душeвността. Хиперицинът въздейства върху мозъчната обмяна и има значима роля при преместването на мозъчните импулси. Изсушеният жълт кантарион съдържа до 1.5% хиперицин, а цветовете му - до 0.3%. Най-значимият резултат от хиперицина е способността му да ръководи мозъчните невротрансмитери.

 Жълт Кантарион

Хиперфорин - има бактерицидни свойства и работи дезинфекциращо, заради което си качество заздравява по-бързото раните. Тази съставна част обаче е доста нетрайна и под въздействието на топлината просто се разгражда. Това обуславя съществуването на хиперфорин единствено в пресния кантарион или в прясно получен маслен извлек.

Флавоноиди - жълтият кантарон съдържа редица специфични флавони. В листата му да вземем за пример се съдържат кверцитрин и квертецин - флавоноиди, които работят доста позитивно върху хормоните и разграждат хормона на щастието /серотонин/.

Дъбилни субстанции - имат доста медицински свойства, само че най-важното е, че покачват кръвоноснабдяването към сърцето и в същото време го укрепват.

Етерични масла - те се съдържат в огромните количества в целебното растение.

Избор и предпазване на жълт кантарион

Жълтият кантарион е билка, която може да се откри в изсъхнал тип във всяка една пътека. Все отново старите билкари споделят, че билките са най-лечебни когато сме си ги набрали самите ние. Той цъфти през цялото лято, само че е най-добре да се бере на 24 юни - Еньовден.

Жълтият кантарион се съхранява изсушен, подложен в изсъхнало и хладно помещение.

Употреба на жълт кантарион

Според типа на болестта, жълтият кантарион може да се приема вътрешно /чай, смес или прах/ или външно /под формата на маслен извлек/.

Чай - това е най-простата за потребление на потребните свойства на жълтия кантарион. За да си извършите чай е нужна единствено изсушената билка. Накиснете 6 ч.л. жълт кантарион в половин литър вряща вода. Оставете да престоят за към 5 минути, като съдът наложително би трябвало да е затрупан, с цел да се запазят етеричните масла.

Тинктура - съставлява алкохолен извлек от тъкмо избрани елементи на растението. В тинктурата благотворните сили на жълтия кантарион са оптимално непокътнати. Тинктурите са най-препоръчителни при болести на стомашно-чревния тракт.

Прах - стритият на прахуляк сушен жълт кантарион е с доста висока централизация на кверцетин, което го трансформира бързо и ефикасно средство при психологични недоволства. Прахът от тази билка е считан за доста мощно средство за профилактика против подлия рак.

Маслен извлек - намира най-вече външно приложение, доста е скъп при ревматизъм, подагра и отворени гнойни рани. Може да намерите извлека в аптеките.

Ползи от жълт кантарион

Жълтият кантарион през днешния ден е най-широко прочут със своето билково лекуване на меланхолия. В някои страни, като Германия, той постоянно се предписва за лека меланхолия. Лекарственото средство, създадено от жълт кантарион е нормално във тип на таблетки или капсули, а също и под формата на торбички чай или тинктури.

Екстрактите от жълт кантарион са по-ефективни от плацебо при пациенти с тежка меланхолия. Жълтият кантарион има резултатност, сходна на общоприетите антидепресанти. Също по този начин риска от поява на нежелани реакции или нездравословни странични резултати при приемане на тази билка е два пъти по-нисък, в сравнение с при по-новите антидепресанти SSRI и пет пъти по-нисък, в сравнение с при по-старите трициклични антидепресанти.

Жълтият кантарион се употребява също и като дестилат под формата на капки за ушни инфекции, болки в ухото или звук в ушите.

Химическата съставна част хиперфорин, съдържаща се в жълтия кантарион може да бъде потребна за лекуване на алкохолизъм, само че дозата, сигурността и ефикасността от това, към момента не са изследвани. Хиперфоринът също по този начин е открито, че има антибактериални свойства, свързани с негативните бактерии.

Жълтият кантарион нормално се понася добре, като профилът му с неподходящи резултати е подобен с този на плацебо.

Вреди от жълт кантарион

Жълтият кантарион ускорява резултата на едни и понижава резултата на други медикаменти, по тази причина преди да се съчетае с лекарства, се предлага консултация с доктор. При банкет на противозачатъчни таблетки дамата би трябвало да бъде изключително деликатна, тъй като кантарионът понижава техния резултат и може да настъпи нежелана бременност.

Макар и в доста редки случаи, жълтият кантарион може да аргументи фоточувствителност. Тя съставлява образна сензитивност към светлина и слънчеви изгаряния.

Хора с ниско кръвно налягане би трябвало да бъдат доста деликатни с приема на тази билка, тъй като може да бъде противопоказна за тях.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР