Жалко ще е, ако България спре процеса на присъединяване на

...
Жалко ще е, ако България спре процеса на присъединяване на
Коментари Харесай

Джеймс Пардю: София и Скопие могат да направят голяма грешка

" Жалко ще е, в случай че България спре процеса на присъединение на Република Северна Македония към Европейския съюз ". Това коментира пред БНР американският посланик Джеймс Пардю, някогашен посланик на Съединени американски щати у нас, откакто София разгласи, че не приема преговорната рамка за Скопие.

" Знам, че е изкушаващо за България да се опита да се възползва от позицията си на член на Европейски Съюз, до момента в който Северна Македония се стреми да получи участие, само че не съм сигурен дали си коства да се основава злост сред държавните управления на двете страни и народите им ", уточни Пардю   

" Мисля, че има заплаха и двете страни да създадат огромна неточност. Преди всичко част от националния интерес на България е Северна Македония да е членка на НАТО и на Европейския съюз. България би трябвало да е в близки връзки на съдействие с тази своя съседка. Премиерът на Северна Македония е доста напредничав човек. Той имаше смелостта да се споразумее с Гърция по разногласието за името. Много съм впечатлен от него. Той прави доста добра работа за страната си. Много ще е тъпо България да спре процеса на европрисъединяване на Северна Македония поради историята и езика ", сподели дипломатът, като добави и много чудноват " мотив " по тематиката: " В края на краищата и ние приказваме британски, само че нямаме никакво предпочитание да се постановяваме на Англия . Всяка страна може да назова езика си както желае. Това си зависи от нея ".

" Учените спорят в продължение на епохи. Оставете ги да си правят работата в този момент. Има метод да я свършат - двете страни имат толкоз доста общо между тях. Много бих желал да видя връзки на съдействие сред Северна Македония и България. Приятел съм и на двете страни. Безпокои ме тази обсада. Тя не е в дълготраен български интерес ", уточни дипломатът.

 Всъщност позицията на София по тематиката е напълно ясна и навръх това държи - да се почитат историческите обстоятелства и мнението на учените. 

 

ЗА ИЗБОРИТЕ

  " Въпреки поляризацията сред съперниците и последователите на президента Доналд Тръмп демокрацията победи ", заключи набюденията си за трагичните президентски избори в Съединени американски щати дипломатът.

По мотив на декларацията на Тръмп преди 4 години, че е станал президент, с цел да постави завършек на " американската кланица ", Пардю изясни:  " Когато той говореше за " американска кланица ", всички помислихме, че това е визията му за времето преди него. Но излезе, че точно той беше " американската кланица ". Той нанесе повече вреди на американската народна власт от който и да било. Според мен тази " кланица " свършва с избирането на Джо Байдън за президент на Съединените щати за идващите 4 години. "

" Все още има бюлетини, които би трябвало да бъдат преброени, само че наподобява на практика несъмнено, че Байдън е определен за президент. Мисля, че огромният победител в тези избори е демокрацията. Защото Тръмп, с и автократските му пристрастености, беше отритнат. И беше предпочетен човек, който ще възвърне доверието в министерството на правораздаването, във ФБР и в другите демократични институции.

Немалката поддръжка за Тръмп се дължи значително на икономическия триумф през първите 2 години на мандата му. На тези избори хората демонстрираха, че не се опасяват толкоз от COVID-19, що се касае за работните си места. Затова той означи прочут триумф, с помощта и на положителното показване на борсовите показатели и на непрекъснатите си хвалби за стопанската система. Но беше надвит от пристойност и подготвеност - Джо Байдън има голям опит, знае по какъв начин се ръководи и съгласно мен ще свърши чудесна работа ", счита Джеймс Пардю. 

 

" Със сигурност Тръмп ще продължи да заплашва и да упреква, да оспорва изборите в съдилищата и да твори какви ли не още политически нелепици. Но в края на краищата резултатите ще бъдат доказани и той ще напусне Белия дом на 20 януари. Тръмп има капацитет да нанесе доста вреди до тогава, единствено поради злобния си темперамент. Но се надявам, че у него ще надделеят по-силни импулси,  ще постъпи вярно и просто ще се отдръпна. В дълготраен проект явно в Републиканската партия ще останат уверени, че тръмпизмът е трайна наклонност. И много огромна част от тях ще продължат да го поддържат, най-малко за известно време. Но не считам, че тръмпизмът ще остане мощ. Не ", разяснява Джеймс Пардю. 

А дали Джо Байдън би могъл да извърши обещанията си, ако демократите загубят част от позициите си в Камарата на представителите и при неприятелски сенат?  Ето какво счита дипломатът: 

" Демократите може и да изгубиха няколко места в долната камара, само че не изгубиха болшинството си там. Дали ще имат надзор и над Сената... най-вероятно ще бъде несъмнено посредством балотажи за две сенаторски места при започване на януари. Но дано предположим, че не съумеят. Това в действителност би лимитирало опциите пред Байдън да прокарва с лекост вътрешнополитическата си стратегия през Конгреса. Каквото и да реализира при такова състояние, ще е доста мъчно. Защото Мич Макконъл е доста корав водач на републиканците в Сената и няма да е елементарно Байдън да се контракти с него по основни въпроси като опазването на здравето, образованието и климатичните промени. Байдън ще има опция - също както Тръмп - да трансформира някои неща посредством укази и мисля, че ще му се наложи да прибягва доста пъти до това. Но това, върху което резултатите от изборите за Конгреса нямат въздействие, е външната политика. Президентът има голяма власт в тази област. Както и за националната сигурност. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР