Жалбата на петокласничка от София до Държавната агенция за закрила

...
Жалбата на петокласничка от София до Държавната агенция за закрила
Коментари Харесай

Идеите за по-леки ученически чанти: от рециклирани тетрадки до без учебник в час

Жалбата на петокласничка от София до Държавната организация за протекция на детето поради тежката чанта, която е принудена да носи за учебно заведение, провокира полемики по медиите и роди разнообразни по характери хрумвания за това по какъв начин да се понижи тежестта, която учениците носят всеки ден. Според рекомендациите на здравното министерство тежестта на раниците не би трябвало да надвишават 10 до 15% от тежестта на детето. Няма обаче правилник, по който това да се следи и глоби.

От Министерството на образованието през вчерашния ден поканиха на среща петокласничката Теодора Божкова и майка й Лилия Нинова на диалог по казуса. По време на срещата е била претеглена раницата на детето и се открило, че тя тежи 2.9 кг. В чантата обаче били сложено единствено учебници и в тежестта не се включват наложителните пособия, тетрадки и принадлежностите за писане, за изобразяване и спорт. От ведомството през днешния ден обясниха, че когато се приказва за тежестта на чантите би трябвало да се регистрира " всичко в допълнение, което е поставено по избор на детето и родителите ".

Сезирана организация за протекция на детето разгласи, че работи по казуса още от лятото, само че досега няма решение. Работната група обаче се чака да завърши работа " в най-скоро време ", заяви Даниела Черийска от институцията пред Българска национална телевизия, и настоя децата също да дават оферти, а не да чакат подготвени решения.

Какви разновидности за решение на казуса с тежките училищен чанти формулира досега просветителното министерство:

Тетрадки от рециклирана хартия

Тъй като не могат да трансформират тежестта на учебниците и помагалата родителите да избират " тетрадки с по-нисък клас хартия " - това предложение е направила зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на срещата Теодора Божкова и майка й. По думите на майката обяснението било, че тези тетрадки са доста по-леки.

На тази концепция Лилия Нинова възразява, че избира детето й да написа на по-здрава и качествена хартия в стадия, когато образува почерка си.

 Идеите за по-леки училищен чанти: от рециклирани тетрадки до без учебник в час
© Николай Дойчинов

Учебниците да се разделят на части

Образователното ведомство разгласи, че прави разбор дали е допустимо учебниците над 64 страници да се разделят на две елементи, тъй че в един образователен период да се носи единствено една част. Част от децата, в това число самата Теодора Божкова в диалога ни през вчерашния ден, обаче споделят, че това би ги затруднило, тъй като няма да могат да погледнат неща, които са им нужни в даден миг, само че се намират в другата част на учебниците, разяснява по Българска национална телевизия през днешния ден шефът на на Дирекция " Учебници и учебна документи " в министерството Пенка Иванова.

" Офнюз " цитира министърът Красимир Вълчев, който декларирал в Стара Загора, че се разискват и други два разновидността: учебниците да се печатат на олекотена хартия за сметка на качеството и увеличение на броя на електронните учебници.

Шкафчета в учебно заведение

Като сполучлива процедура от просветителното министерство показват слагането на шкафчета в учебните заведения, с цел да могат учениците да оставят там учебници и пособия там, вместо да ги носят всеки ден. В отговор на въпрос Пенка Иванова от ведомството обаче удостовери, че това може да стане единствено в учебните заведения, които учат на едносменен режим.

Облекчението би било единствено за учениците, които вървят следобяд на занималня (най-често в началното училище), тъй като останалите имат потребност от тях за при ученето на уроци и писането на домашни.

Проверка на чантите

В изявлението си за Българска национална телевизия Иванова мощно предложи на родителите да ревизират какво има в ученическите раници преди децата да тръгнат на учебно заведение. " Защото в чантата постоянно има и спомагателни пособия, и доста тетрадки, и моливници, и минерална вода, и ябълка, и доста други неща, които се поставят по желанието на родители и деца ", разяснява тя.

Представителят на министерството акцентира, че чантите в действителност доближават от време на време 8 кг, само че " с всичко, което по избор на родителите и детето е поставено там ".

 Идеите за по-леки училищен чанти: от рециклирани тетрадки до без учебник в час
© Николай Дойчинов

И още една концепция, стартирана от учителя Емил Джасим в изявление за БНР.

Отпадане на учебниците в час

Безобразно тежките раници са проявяване на различен проблем - за стратегиите и метода на преподаване, счита Джасим. По думите му един от методите за решение е да се промени въобще методът на преподаване в учебно заведение, тъй че носенето на учебници да е ненужно.

Учебникът по същността си е пособие за самоподготовка, той би трябвало да служи на ученика, когато не е в часа, уточни той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР