Изявление на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия

...
Изявление на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия
Коментари Харесай

Министър Нинова: Секретарят на президента уличи него и служебния му кабинет в търговия с оръжие за Украйна

Изявление на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова пред медиите

Последните месеци тематиката оръжия за Украйна беше използвана жестоко, манипулативно, с политически цели. Беше хвърлено върху държавното управление, върху Министерството на стопанската система и промишлеността, върху комисията за оръжия и върху мен персонално обвиняване, че едно приказваме пред обществото, а друго вършим на мрачно. Че твърдим, че нито един патрон не е изнесен за Украйна, а нощем прикрито, с медиатори, вървят тонове оръжие за милиарди левове. Знайни и незнайни герои – коментатори, анализатори, хора, които в никакъв случай през живота си не са чували какво е „ ендюзър “ или „ековас“ „сертификат, лъжеха и манипулираха публичното схващане. Мълчахме, с цел да не сервира на народа си кавги, когато той има потребност от самун и от поддръжка за цената на тока. Но всяка неистина и операция и всяко самообладание и издръжливост имат граници.

В едно свое изявление преди дни президентът Радев ме прикани, персонално, да обясня на левите хора в България по какъв начин по този начин те, миролюбивите, (левите партии са срещу война и за мир), доставят с оръжие Украйна. Ще го изтъквам: „ Да изясни на българите и на левите хора, които постоянно са били против войната, че българското оръжие подхранва този конфликт“. Ще удовлетворя този апел на президента и ще кажа на българските, леви, десни, центристи и на всички жители защо става дума.

Защото може да се премълчава, може да се носи удар, когато лъжата идва от страна на хора, които нямат визия защо приказват, само че не може да се мълчи, когато тази неистина се институционализира на най-високо равнище. Това беше направено преди два дни от основния секретар на президентството. Откакто той разгласява 4 реда от някакъв документ, тематиката не слиза от дневни ред на медиите и те трети ден се занимават съвсем единствено с това. Да напомня защо става дума. Г-н Димитър Стоянов разгласява следните 4 реда от някакъв документ: „ Контрол към Министерство на стопанската система (което към този момент не съществува) – последна дестинация на изделията се трансформира от Афганистан към Република Украйна. Във връзка с гореизложеното, апелирам на съвещание на Съвета на шефовете да бъде прегледано предлагането и взето решение за сключване на изменение. “ Той е със следния коментар от господин Стоянов: „ Някои са абонирани за лъжата, ма тя е и заразна тази болест с лъгането, откакто се предава от министър на шеф на кабинет. “ Визира мен, несъмнено. Г-н Стоянов приказва за неистина, през днешния ден аз ще ви показва истината, само че не с три реда от някакъв документ, а с цялостното досие на договорката Афганистан-Украйна, с цел да знаете вие (медиите), а посредством вас и българското общество за каква умишлена операция става дума и защо леке върху президентската институция.

Тези 4 реда са част от този документ, с който ние се снабдихме – цялостен, не просто отрезка. И ще го имате в ръцете си. От този документ излиза наяве следното. Това съставлява докладна бележка от изпълнителния шеф на ВМЗ Сопот (вече бивш) до Съвета на шефовете. От текста, с който ще се запознаете, е видно, че става въпрос за договорка и доставка, подписани през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със длъжностен министър председател Стефан Янев, ще видите и цитираните дати. Желанието на изпълнителния шеф на ВМЗ е да бъде изменена датата и доставката. Да се трансферира от 21 година за 29 април 2022 година и да се трансферира от Афганистан за Украйна. Докладна от изпълнителен шеф до Съвета на шефовете на служебния кабинет на президента Радев и министър председател Стефан Янев. Втори документ е: Съветът на шефовете утвърждава тази докладна и взима решение да се направи тази смяна. Този Съвет на шефовете подава документи в Междуведомствената комисия по оръжие за тази договорка за Украйна. Междувременно е заменен министърът и съм аз на този пост, а тези документи постъпват в Междуведомствената комисия. Комисията отхвърля да преглежда тази договорка и не издава позволение. Аз като принципал на държавните сдружения и ДКК сменяме изпълнителния шеф на ВМЗ Сопот. От четвъртия документ, който ще видите, ще ви стане ясно, че изпълнителният шеф, който е приел тази договорка е назначен от ГЕРБ през 2015 година и освободен в този момент от нас. Съветът на шефовете на ВМЗ Сопот е назначен от служебния министър в служебния кабинет на Радев – госпожа Везиева през ноември 2021 година на финала на служебния кабинет. Освободили сме ги ние. И в този момент – тъжните заключения за държавността, за институциите, за политическите кални борби и стремежът към истината. Аз съм сигурна, че през днешния ден някои от вас ще напишат гръмки заглавия – „Войната с президента продължава!“ Не! Уважаеми сътрудници, това не е война с президента това е борба за истината, за прекъсването на подправените вести, за естествена страна, в която тази истина не се изкривява и не се манипулира, с цел да унищожиш някой, който не ти е приветлив.

Президентът Радев ме прикани да приказвам, ето аз през днешния ден приказвам, макар че доста месеци притискам зъби. Мисля, че е време и аз да задам няколко въпроса:

Ние като управление, държавното управление, Министерството на стопанската система и промишлеността свършихме своята работа, тази договорка е спряна, тя в никакъв случай не е видяла бял ден, позволение не е имало и този ръб е уволнен. Сега запитвам господин Президента: Как ще почисти това леке, което беше лепнато върху президентската институция от основния му секретар Димитър Стоянов, тъй като това е направено съзнателно?

Г-н Стоянов има цялостния документ, щом е извадил от него три реда, той знае, че това е договорка на служебния кабинет на Румен Радев. Той знае, че този ръб е назначен от там и все пак вади отчасти нещо, манипулира обществото без грам мисъл, че истината рано или късно излиза. Той злепоставя, той уличава президента Радев и служебния му кабинет в търговия с оръжие за Украйна тези документи, които Ви показахме.

Ние взехме своите ограничения и заставаме искрено, чисто във всички камери ще погледна, пред българското общество, както сме споделили: „ Един патрон не е излязъл за Украйна. “ Могат да ви подмятат каквито си желаят имитации, могат да ви манипулират както решат – не им вярвайте! Ние сме си свършили работата и сме защитили националния интерес и държавния суверенитет. Обаче една от най-висшите институции – президентската да бъде употребена съзнателно, това е безусловно неприемливо. В правова страна и измежду народ, който претендира за господство на закона.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР