Изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова Уважаеми г-н президент

...
Изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова Уважаеми г-н президент
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Участваме в кабинета като гарант за социална справедливост и за грижа за хората

Изявление на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова

Уважаеми господин президент на Република България,

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаеми г-жо вицепрезидент,

Уважаеми дами и господа министри,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Ваши Превъзходителства,

Представители на вероизповеданията в България,

Уважаеми представители на правосъдната власт,

Уважаеми български жители,

Водени от разбирането, че България сега е изправена най-малко пред 3 рецесии, от разбирането, че имате потребност от поддръжката на страната, от непоклатимост в България и от сигурност във вашите фамилии, Българска социалистическа партия се включи интензивно в договарянията за сформиране на постоянно държавно управление и устойчиво болшинство в Народното събрание, които да стартират същинската смяна на досегашния модел на ръководство. Ние разбираме присъединяване си в това държавно управление като продължение на непрекъснатите ни 5-годишни старания за смяна на модела на ръководство на ГЕРБ.

Г-н Митов,

След като 5 години ни прекарахте през огън и вода, и издържахме като съпротива, и не се предадохме, и не се продадохме, през днешния ден с нищо не можете да ни изненадате и да ни уплашите. Ние сме чували доста по-страшни думи за Българска социалистическа партия от това място през тези 5 години. Помните ли, че като ръководещи и държащи цялата власт в България, отсам един ден решихте, че би трябвало да ни изпратите в Сибир. Така че през днешния ден, с нови и по-слаби избрания, няма по какъв начин да засегнете българските социалисти.

Искам да поздравя господин Петков и господин Василев персонално за напъните, които поставиха в последните седмици. Познавате ме, не съм от хората, които насочат напразни похвали. Двамата поставиха старания, самообладание и разсъдък, с цел да съберат 4 партии с разнообразни стратегии, идеология и оферти.

Благодаря на другите съдружни сътрудници, че се вслушаха в нас освен тъй като имаме повече опит и политически парламентарен, а одобриха нуждите на деня, на идващите 100 дни, на идващите 4, а за какво не и повече години за България и за българския народ.

Ние одобряваме присъединяване си в този кабинет като поръчител за обществена правдивост в България, като поръчител за обществена политика, като поръчител за грижа за хората. Това, което ви споделям е реалност и е записано в съглашението на бъдещото ръководство.

Предизвикана от това, което чух в залата, ще кажа, че българските деца и младите фамилии са предпазени. Най-накрая след 5-годишни старания на „ Българска социалистическа партия за България " те ще бъдат обезпечени с безвъзмездни детски градини и ясли. Най-накрая децата до 14 години ще имат безвъзмездни медикаменти. Младите родители, които ще останат да си гледат децата у дома поради COVID-пандемията ще бъдат обезпечени с една заплата. За работещите и за служащите още веднъж след 5 години старания, които вие от ГЕРБ не одобрихте и не приехте, ще има рационално и аргументирано повишение на минималната работна заплата съгласно справедливи индикатори. Няма по какъв начин това да не се отрази и на другите заплати в България. Най-накрая след толкоз борби сме щастливи да кажем, че няма да има пенсионер под прага на беднотия. Всички ще мислим рационално за нов модел на преизчисляване на пенсиите в околните месеци.

Не може всичко да стане незабавно, само че значимото е, че имаме воля да го стартираме и да го създадем. Най-накрая доживяхме да бъде записано в съглашение, което имам вяра, че ще осъществим, тъй като виждам воля, че за българската просвета ще има 1% от Брутният вътрешен продукт, а за обучение 5%. Нашето огромно предпочитание да ядем чиста българска храна ще стане. Решихме страната да подтиква българските плодове и зеленчуци, мляко и месо, и да понижим вноса на външна продукция за сметка на българското земеделие.

Мога да продължа по този начин по цялата стратегия от 110 страници, само че бих желала да обобщя с едно изречение: Нашата цел - да имаме здрав и просветен български народ, който работи и изкарва високи заплати и пенсии, върви по чистата българска земя, яде чиста българска храна, диша чист въздух е напът да се сбъдне. Нашата цел - българинът да има достъп до опазване на здравето и да не му се постанова да заплаща безумни пари, които няма и да умира по пътищата, и по стълбите на лечебните заведения, е напът да се сбъдне. Нашата цел - децата не просто да натрупат количество, а да натрупат качество на обучение, и българското обучение да е обвързано с българската стопанска система го написа в този документ. Да, българските компании ще имат български служащи, а българските деца и студенти ще работят в тези компании и ще остават в България. Е, малко ли е това, с цел да се съгласи „ Българска социалистическа партия за България " да взе участие в подобен кабинет?!

Но ние не забравяме другата си огромна цел и борби от пет години - смяната на модела. В устрема си да осигурим друго бъдеще и на децата си, и на народа си нито за миг няма да забравим смяната на модела. И по тази причина вместо еднолична власт ще дадем всичко от себе да има институции в България, които вземат решенията. Които взаимно се почитат и почитат общия парламентарен принцип за разделяне на управляващите. Вместо задкулисие ще има бистрота. Вместо персонални връзки, шуробаджанащина и калинки ще има ред и правила идентични за всички. И който не съблюдава този ред и правила - ще има правдивост. А това значи всеки да носи отговорност, в случай че е пристъпил закона.

Уважаеми народни представители,

Обръщам се към тези от вас, които ще останете в залата, тези от нас, които ще влязат в нашата група нови депутати. За да стане всичко това, то би трябвало да стартира тук. Във вашите ръце е същинската смяна. Защото порочният модел на ръководство е заложен в законите от Политическа партия ГЕРБ години наред. Какво от това, че ние сме записали, че ще променим корупцията в пътищата, в случай че тук, в тази зала, не премахнете текста за „ ин хаус " поръчките. Как ще реализираме всеки българин да има достъп до опазване на здравето, в случай че вие тук не измененията Закона за лечебните заведения?! Или по какъв начин нашите пенсионери най-сетне ще видят преизчисляване на пенсиите, в случай че вие тук не измененията Кодекса за обществено обезпечаване?!

Ако ни изберете - ние си знаем мястото. Изпълнителната власт, Министерският съвет, който ще изберете, знаем, че би трябвало да дойдем да ви убеждаваме да приемете закони, ние да изпълняваме и да идваме да се отчитаме при вас. Разчитаме на разбирането ви, тъй като България е изправена пред изключителни компликации. Българският народ чака нашата поддръжка. Чакат ни зимните месеци и първите ни старания за превъзмогване на рецесиите. Но ни чака и вероятността - Планът за възобновяване и резистентност, оперативните стратегии, дълбоките промени във всички браншове на българския живот.

Ние, представителите на „ Българска социалистическа партия за България " в държавното управление, ще дадем всичко от себе си това, за което ви приказвах, да стане факт. Това, което сте чули от нас както съпротива на ГЕРБ, да стане действителност в ръководството на България.

На добър час!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР