КЕВР реши: Природният газ поскъпва с над 8 процента през

...
КЕВР реши: Природният газ поскъпва с над 8 процента през
Коментари Харесай

КЕВР реши: Природният газ поскъпва с над 8 процента през юни

КЕВР реши: Природният газ нараства с над 8 % през юни
Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за юни от 59,55 лева на мегаватчас (MWh), оповестиха от регулатора. Стойността е без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Регулаторът утвърди цената след осъществен разбор на импортираните от публичния снабдител настоящи данни, формиращи цената на природния газ за юни.
КЕВР утвърди цена на природния газ за май от 54,70 лв. за MWh,
без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Това значи, че синьото гориво през юни ще е с над 8 % по-скъпо по отношение на предишния месец.
Според регулатора, без значение от повишението на цената на природния газ с малко над 8 %, анализът демонстрира,
че „ Булгаргаз “ е обезпечил удобни условия за доставка, на фона на все по-високото нарастване на референтния показател TTF през май. На 31 май, последния работен ден на месеца, при затварянето на нидерландската борса показателят TTF е достигнал стойност 34,70 евро на мегаватчас, т.е. 67,87 лева Утвърдената за юни цена на „ Булгаргаз “ е с 8 лева по-ниска, показват от регулатора.
Нараства ролята на газовите доставки по контракта с Азербайджан,
които покриват близо 81 % от месечното ползване и като цена не са обвързани с показателя TTF, а с цената на петрола, допълват от КЕВР. Останалите 19 % за покриване на потреблението за юни са обезпечени по подписан контракт с газов търговец при преференциални условия, след извършена тръжна процедура, написа още в известието. По време навън съвещание на КЕВР по тематиката, което се организира на 30 май, ръководителят на Комисията Иван Иванов уточни, че нужните количества ще бъдат закупени от „ Боташ “.
Припомняме, че на 2 май от „ Булгаргаз “ оповестиха,
че стартират тръжна процедура за доставка на 1 000 000 MWh полутечен природен газ през юни. Доставката ще бъде осъществена на терминал за полутечен газ в Турция според подписаното съглашение с турската държавна компания „ Боташ “. В отчета на публичния снабдител до КЕВР написа, че това се прави заради смяна на датата на комерсиална употреба на терминала за полутечен природен газ в гръцкия град Александруполис.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР