Извинявайте, но не може да не се съгласите, че няма

...
Извинявайте, но не може да не се съгласите, че няма
Коментари Харесай

10 удивителни предшественика на слоновете

Извинявайте, само че не може да не се съгласите, че няма друго животно на земята, което да отнася толкоз обиди и злостни шегички, както слона. Тези великански тревопасни животни са едни от най-големите жителите на земята, само че какво в действителност знаем за тях? Практически съвсем нищо.

Нека стартираме с обстоятелството, че множеството от нас считат, че предшествениците на слоновете са мамутите. Но това не е напълно по този начин. Мамутите, мастодонтите и слоновете произлизат от разнообразни фамилии. В подобен случай от кое място произлизат слоновете? Нека разберем!

1. Еритерий
60 млн. години обратно

 10 удивителни предшественика на слоновете

Древните предшественици на слонове не са с такива великански размери като днешните им събратя. Да, даже нямат първи проблясъци на хобот. Първият предходник на слоновете, който учените познават е от типа еритерий. Животното е напълно малко – с тегло до 5 кг. Специалистите съумели да го разпознават по обособени фрагменти от челюстта, само че те били задоволителни, с цел да може да се откри, че става въпрос за бозайник от разред Хоботни, предшественик на сегашните слонове.

2. Фосфатерий
57 млн. години обратно

 10 удивителни предшественика на слоновете

Фосфатерият – идващият от поредицата пра-пра-пра родители на сегашните сиви колоси. Този тип също се разграничава значително от днешните слонове, съдейки по обособените фрагменти от кости, които учените са съумели за изследват. По тях е избрана неговата височина – към 30 см и тегло към 17 кг. Палеонтолозите допускат, че животното е било всеядно.

3. Меритерий
35 млн. години обратно

 10 удивителни предшественика на слоновете

Полу-водни животни, които живеели край езера и водоеми. При меритериите към този момент се виждат първи проблясъци на хобот, както и дълбоки резци, от където на по-късен стадий ще се образуват слонските бивни. С тегло към 250 кг, меритериите от ден на ден се приближават по външен тип към днешните слонове.

4. Баритерий
28 млн. години обратно

 10 удивителни предшественика на слоновете

С височина от три метра, огромен череп, много развъртян торс, несъмнено, в случай че срещнете баритерий ще се изплашите много. Това е първият тип, който по размери прилича тези на актуалните азиатски слонове. На външен тип обаче по-скоро наподобява на тапир или хипопотам, в сравнение с слон.

5. Палеомастодонт
28 млн. години обратно

 10 удивителни предшественика на слоновете

Палеомастодонтите се отличават с присъщи за слона черти – конструкция на тялото, форма на черепа, съществуване на бивни, които към този момент не вземат участие в дъвкателния развой. Бивните на долната им челюст са във формата на шпатула и учените допускат, че ги употребявали, с цел да загребват храна от повърхността на земята.

6. Дейнотерий
17 млн. години обратно

 10 удивителни предшественика на слоновете

От научна позиция палеонтолозите не са на 100% уверени дали дейнотерият е директен предходник на слона или не. Възможно е да се окаже, че те са обособен постепенен раздел, който не е оживял, само че въпреки всичко е прочут на хората, защото типът изчезва преди 2 милиона години. Но, че дейнотерият е застрашителен звяр няма подозрение – извити надолу бивни, голям хобот, солиден череп и височина до 4.5 метра!

7. Платибелодон
15 млн. години обратно

Още един представител на разред Хоботни, който по пътя на еволюцията се „ снабдява “ с големи бивни, стърчащи напред и мощна челюст със зъби – лопати. Платибелодоните достигали дължина до 6 метра и височина до 2,8 м. Животните живеели на стада. Достигали внушителното тегло от 4.5 тона. Предполага се, че обитавали блатистите местности на Америка, Евразия и Африка.

8. Гомфотерий
3.6 млн. години обратно

Добавете към актуалния индийски слон остри бивни в долната челюст, изправете тези в горната част и ще получите гомфотерий. Гледката няма да е на най-дружелюбното животно, което сте срещали, нали? Този жанр животни във физическото си израстване са достигали размер от над 3 метра широчина. Бивните на бозайника, обаче не са били впечатляващи по размери. Дължината на черепа дружно с бивните достигала към 1,80 метра. Предшественикът на днешните слонове се е хранил с листа и нежни шубраци. Бозайникът, съгласно проучванията, е живял по-масово в Евразия, Северна Африка и Северна Америка.

9. Стегодон
2.6 млн. години обратно

С височината 4 метра, дължина 8 метра, плюс 3-метрови бивни, това животно от раздел Хоботни е измежду най-едрите прадеди на днешните слонове. Според данните, последните представители на типа обитавали индонезийския остров Флорес преди към 12 хиляди години. Те обаче били в много по-малки размери, което им спечелило прозвището слонове-пигмеи. Видът им е толкоз непосредствен до актуалните слонове, че някой от животните в националния парк Бардия в Непал, са запазили някои черти, типични за стегодоните.

10. Примелeфас

И по този начин най-после стигаме до най-близкия родственик на слона, в действителност неговият предходник – примелeфаса или от гръцки – „ първият слон “. Тревопасното достигало до дължина 4 метра и тегло 2 тона. Именно от него произлизат и другите раздели, сходни на слоновете – мамутите и мастодонтите. От актуалния слон примелефасът се разграничава, по четирите броя бивни, само че какво да се прави – роднините са си родственици.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР