Известното преди години предприятие за производство на синтетични влакна и

...
Известното преди години предприятие за производство на синтетични влакна и
Коментари Харесай

Голяма соларна централа за 11 млн. лв. ще прави почти неработещото "Ямоблен"

Известното преди години дружество за произвеждане на синтетични нишки и копирна " Ямболен ", чиито основни индустриални мощности обаче не работят, ще влага в огромен слънчев парк -.

Това обаче не е следващия образец, в който. " Ямболен ", чийто мажоритарен притежател е " Химимпорт инвестмънт енд фертилайзър " (което няма връзка с групата " Химимпорт " ), няма по какъв начин да употребява цялата сила, която ще идва от 10-мегаватовата мощ. Което значи, че или ще продава на борсата или ще зарежда близки сдружения в Западната промишлена зона на Ямбол, които и в този момент употребяват услугите му.
Проектът
Става въпрос за в действителност огромно оборудване - предстоящото годишно произвеждане на ток е към 13 000 мВтч или сила, задоволителна да покрива потребности на над 3500 семейства. От поканата за привикване на общото заседание на акционерите на 18 февруари, когато би трябвало да бъде утвърдено капиталовото желание, излиза наяве, че планът ще коства 5.81 млн. евро без Данък добавена стойност, като финансирането може да бъде обезпечено от " Интернешънъл Асет Банк ". Изпълнител ще е " Пи Ви Консулт " ООД на Георги Ковачев и Димитър Ботев.

Посочва се, че към този момент са задействаните процедурите в община Ямбол за разрешаването на строителството на обекта, както и съгласувателни процедури пред КЕВР и Електроенергийния систематичен оператор, който би трябвало да причисли новата централа. Напълно е допустимо планът да бъде приключен и въведен в употреба още преди края на тази година.
Реклама Какви са задачите
Формално се споделя, че централата ще служи за лични потребности и за продажба на ток. Тя би трябвало да намали енергийните разходи, тъй че да се работи за обновяване на машинния парк за покачване на продуктивността и намаление на себестойността на продукцията.

Доколко това е реалистично обаче е рано да се каже. Много по-вероятно наподобява силата просто да се продава - дали през борсата или посредством пряк кабел до близки производства. При 13 000 мВтч на година и сегашните цени от приблизително 400 лева./мВтч това прави 5.2 млн. лева доходи на година. Инвестицията може да се възвърне за 2-3 години, а животът на панелите е 30 години. Вероятно част от панелите ще са ситуирани върху покриви, а други - на терен.

Освен това самото " Ямболен " е лицензиран търговец на ток. Според доклада му за 2020 година, пречиствателната станция на сдружението обслужва " Екопласт файбър ", " Континвест " и " Приматекс ", които са ситуирани в Западната промишлена зона.

Основните доходи на " Ямболен " идват точно от даването на такива услуги - отдаване на парцели чартърен както и правенето на химични разтвори за " Палфингер ". За 2020 година приходите са 856 хиляди лева, а облагата - 111 хиляди лева В компанията работят 33 души.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР