Известно е, че млякото предпазва костите от фрактури, тъй като

...
Известно е, че млякото предпазва костите от фрактури, тъй като
Коментари Харесай

Опасна ли е прекалената консумация на мляко?

Известно е, че млякото защищава костите от фрактури, защото съдържа витамин D. Но учени от университета Упсала в Швеция предизвестяват, че несъразмерният банкет на мляко може да бъде рисков за здравето, защото някои типове захар в млякото усилват риска от инфектиране.

Проучването сподели, че пиенето на повече от три чаши мляко дневно не може да отбрани костите от фрактура и в това време усилва риска от ранна гибел. Експертите допускат, че някои типове захар, съдържащи се в млякото, могат да усилят риска от инфектиране и оксидативен стрес, които повреждат клетките на тялото.

По време на проучването на животни беше открито, че потреблението на огромно количество лактоза и галактоза, съдържащи се в млякото, е обвързвана с увреждане на клетките, нарушен имунитет и прибързано стареене.

За да проведат изследване върху хора, учените са изследвали 61433 дами и 45339 мъже, които са дали отговор на въпроси за потреблението на 96 храни, в това число мляко, кисело мляко и сирене.

Жените са били проследявани приблизително 20 години, през които са умряли 15541 от тях, а при 17252 е имало фрактура (в 4259 случая строшаване на бедрото). Резултатите демонстрират, че консумирането на огромни количества мляко не понижава риска от фрактура на костите, а дамите, които пият повече от три чаши мляко дневно (средно 680 мл на ден), имат два пъти по-висок риск от преждевременна гибел, в сравнение с дамите, които са пили една чаша мляко дневно (около 200 мл).

 Опасна ли е прекомерната консумация на мляко?

Мъжете са били проследявани приблизително 11 години, по време на които 10112 са умряли, а 5066 са с фрактура (при 1166 случая на фрактура на бедрената кост). Прекомерната консумация на мляко от мъжете също е обвързвана с нараснал риск от гибел, въпреки и доста по-ниска от тази на дамите.

Анализите на кръвта и урината демонстрират, че прекомерната консумация на мляко е обвързвана с биомаркери на оксидативен стрес и инфектиране. За разлика от това, потреблението на огромни количества нисколактозни млечни артикули, като сирене и кисело мляко, понижава смъртността и фрактурите, изключително при дамите.

Въпреки това, шведските учени означават, че тяхното изследване не открива причинно-следствена връзка, тъй че са нужни спомагателни проби, преди да се предложи да се ограничи приемът на мляко.

Въпреки резултатите, хората към момента би трябвало да се придържат към уравновесено хранене на петте основни групи храни, от които млякото и млечните артикули са значими, споделят специалисти.

Последните изследвания слагат под въпрос хипотетичните изгоди от кравето мляко. Противно на общоприетото разбиране, несъразмерната консумация на краве мляко може да навреди на здравето.

Кравето мляко и млечните артикули са измежду най-консумираните храни в света наред с яйцата, свинското месо, пилешкото, телешкото. Прясното мляко е един от най-употребяваните артикули всеки ден.

Само си помислете за утринното кафе, към което добавяте мляко. Или черния чай, който също приемате с мляко. Ами всички тези предписания за торти, пухкави палачинки и млечни кремове, в които се поставя мляко?

Защо несъразмерната консумация на мляко е нездравословна?

В наши дни се употребяват нови техники за изкуствено отглеждане на крави. Например се употребяват антибиотици, генетично се сортират породи, храненето на кравите е друго. Животните се третират с хормони на растежа. Тези промени стигнаха до там кравите да създават впечатляващите повече от 15 литра мляко дневно. Само за съпоставяне в предишното една крава дневно давала малко над 2 литра мляко.

Невероятно е да видите по какъв начин кравите са нараснали производството на мляко.

Въпреки че изкуствените развъдни техники са донесли доста стопански изгоди за млечната индустрия (само си представете какъв брой е повишено приготвянето на сирене), истината е, че тази смяна има последици за хората.

През годините са извършени няколко изследвания за въздействието на потреблението на краве мляко върху здравето, а изводите съответстват във връзка с неговия резултат върху организма.

Неотдавнашно изследване в Харвардския университет акцентира резултата на този артикул и заключи, че съществува връзка сред несъразмерната консумация на краве мляко и появяването на разнообразни болести.

Мигрена

Изследванията демонстрират, че пациентите с мигрена са имали доста понижаване на признаците, когато са спрели да пият краве мляко. При някои главоболието е намаляло още след първите две седмици, в които се отхвърлят от потреблението на мляко и сирена.

Запек

Лактозната нетърпимост е една от аргументите за запек, както при деца, по този начин и при възрастни. Ако спрете потреблението на мляко и увеличите потреблението на плодове, зеленчуци и фибри, този проблем ще бъде решен. В случай че не можете да се откажете от прясното мляко, можете да го замените с растително мляко. Има чудесни други възможности на млякото.

Видове рак

Наличието на хормони и други субстанции в кравето мляко покачва риска от поява на разнообразни типове рак като рак на стомаха, рак на гърдата, рак на яйчниците, рак на простатата, рак на белите дробове, рак на тестисите.

Катаракта

Изследванията демонстрират, че хората, които употребяват краве мляко и неговите производни, развиват катаракта по-често от тези, които ги заобикалят. Този проблем е обвързван със наличието на лактоза, които засягат повече женското население.

Хронична отмалялост

Проучване от предишния век на деца от Ню Йорк сочи, че за още една щета от прекомерната консумация на мляко - нараства с 44, 3% риска от страдане от хронична отмалялост.

Алергия към мляко

Алергиите към кравето мляко са класифицирани като предпазен механизъм на имунната система. Проучвания разкриват, че алергичните реакции могат да се появят незабавно или да се бъдат видяни след няколко часа или дни.

Много хора считат, че обезмасленото мляко е по-здравословно, само че съгласно учени от Харвард то също има своите вреди, те предлагат подобен вид млечна напитка да се заобикаля. Нека да преминем и към другите вреди на прекомерната консумация на прясното мляко.

Други 17 болести, свързани с вредите от прекомерна потреблението на краве мляко:

- ревматоиден артрит;

- остеоартрит;

- астма;

- аутизъм;

- гноен колит;

- синдром на раздразненото черво;

- диабет тип; I

- болежка в корема;

- болест на Крон;

- коронарна болест на сърцето;

- множествена склероза;

- анални фисури;

- нетърпимост към лактоза;

- лимфом;

- проблеми със съня;

- пептична язва.

Внимание публикацията за последствията от несъразмерната консумация на мляко е с осведомителен темперамент. Помнете, че всеки организъм е друг и за един млякото може да е потребно, а за различен нездравословно. Не си назначавайте диети и самолечение без консултация с доктор.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР