Стартира основният ремонт на 21,4 км от път III-992 Росен

...
Стартира основният ремонт на 21,4 км от път III-992 Росен
Коментари Харесай

Над 30 млн. лв. ще се инвестират в ремонта на над 21 км от пътя Росен – Ясна поляна в Област Бургас

Стартира главният ремонт на 21,4 км от път III-992 Росен – Ясна поляна . Инвестицията е за над 30 млн. лева и средствата са от републиканския бюджет.

Пътят Росен – Ясна поляна е дублиращо трасе на път ІІ-99 в сектора от Бургас до Приморско, като е с 5,5 км по-кратък . С ремонта на правата ще се понижи интензивността на придвижване по пътя Бургас – Приморско – Царево и ще се увеличи сигурността на пътешестване. Отсечката е издигната през 1932 година През 1974 година е реконструиран 2-километров сектор . През 1978 година са положени асфалтови пластове и оттогава повече от 45 години пътят не е главно ремонтиран.

Участъкът, който ще се ремонтира, стартира след пътния възел с второкласния път II-99 Бургас – Царево , минава през селата Росен и Веселие и приключва след село Ясна поляна. При осъществяването на плана ще се изградят два нови моста, които ще са на мястото на съществуващите.

Единият е над р. Росенска, а другият при 9-ти км сред Росен и Веселие . И двете уреди са с компрометирани устои и фундаменти и това постанова построяването на нови. Ще се ремонтират и 5 кръстовища. От тях две са с пътища за мина Росен, едно е при общинския път за с. Атия, а още две са с общинските пътища за с. Равна гора и с. Равадиново.

Ремонт на път. Снимка: АПИ

Срокът за осъществяване на строително-монтажните работи е 450 календарни дни . Първоначално строителните работи ще се извършват без прекъсване на трафика, като транспортните средства ще минават в платното, в което не се работи. На идващ стадий при осъществяване на реорганизация в избрани прави придвижването ще се пренасочва по обходни направления за обезпечаване сигурността на водачите. В секторите в обитаемоте места при нужда пътуващите ще се отбиват по прилежащи улици след координиране с локалната администрация .

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „ СТРАНДЖА 2022 “, с участници: „ ПСТ Груп “ ЕАД и „ ОРС – ИНФРАСТРУКТУРА “ ООД, определен след извършена открита процедура по Закон за обществените поръчки. Стойността на контракта е 30 023 818,55 лева с Данък добавена стойност. Строителният надзорът е предоставен на ДЗЗД „ Трансконсулт Група-БГ “, с участници: „ ТРАНСКОНСУЛТ-БГ “ ООД и „ ТРАНСКОНСУЛТ – ГРУПА “ ЕАД. Техният контракт е за 664 772,90 лева с Данък добавена стойност .

На старта на строителните действия участваха инж. Митко Порязов – шеф на Областно пътно ръководство Бургас, регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова, кметовете на общините Бургас, Созопол и Приморско, през чиято територия минава третокласният път – Димитър Николов, Тихомир Игнатиев, Иван Гайков, представители на строителя и на надзора.

Вместо фалоси и свастики: Художници рисуват красиви графити върху блоковете в Бургас

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР