Известно е, че храненето късно вечер е вредно. Действително консумацията

...
Известно е, че храненето късно вечер е вредно. Действително консумацията
Коментари Харесай

Хапва ви се нещо късно вечерта? Ето какво може да си позволите

Известно е, че храненето късно вечер е нездравословно. Действително потреблението на храна в края на деня освен ще попречи на пълноценния сън, само че и ще ви докара някой и различен кг от горната страна. Има обаче някои артикули, които можете да си позволите с чиста съвест преди лягане – те освен че няма да попречват съня ви, само че и няма да навредят на фигурата ви.

Диетологът Ирина Мансурова в интервю за aif.ru обяснява какво може да се яде късно вечер и даже през нощта, от което освен че няма да напълнеем, само че и ще подтикваме метаболизма си.



Важно предписание – порцията за късното ядене не би трябвало да бъде по-голяма от юмрука ви.

Две са групите артикули, които са възможни вечер (но в дребни количества, още веднъж акцентира специалистът). Те включват източници на триптофан и храна, съдържаща растителен аналог на мелатонин - това е главният хормон на епифизната жлеза.



Първата група включва ядки, банани, сирене;

Втората – череши и вишни, овесени ядки, пуешко месо, чай от лайка и още веднъж банани.

Експертът отбелязва пред изданието, че главният хормон на епифизната жлеза е виновен за регулирането на циркадния темп, процесите на стареене, имунитета и рисковете от развиване на рак. Триптофанът също има добър резултат върху качеството на съня и поправя равнището на кортизол (хормон на стреса).

Знаейки това, комбинацията сред банан, малко ядки и чаша сок от череши да вземем за пример е чудесна концепция за облекчаване на глада в късните часове преди нощния сън, добавя Мансурова.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР