Известният руски разследващ вестник Новая газета обяви, че офисите му

...
Известният руски разследващ вестник Новая газета обяви, че офисите му
Коментари Харесай

Руският независим вестник Новая газета обект на химическа атака

Известният съветски проверяващ вестник " Новая газета " разгласи, че офисите му в Москва са били обект на " химическа офанзива ".

" Сутринта беше осъществена химическа офанзива върху постройката, където се намира редакцията ни ", се споделя в изказване на основния редактор на самостоятелната медия Дмитрий Муратов, представено от " Франс прес ".

Той добави, че правоохранителните органи ревизират " веществото, разлято пред входа " и че резултатите са били толкоз мощни, че острата миризма се усеща по улицата.

Муратов не уточни категорично кой счита, че стои зад офанзивата, само че означи, че по-рано през днешния ден три неправителствени организации са оповестили завеждането на правосъдно дело против съветската наемническа паравоенна група " Вагнер " за изтезанията и убийството на арестуван в Сирия " въз основа на нашите публикации ".

Денис Коротков, кореспондент на " Новая газета ", беше писал публикации за " Вагнер ", тъмна група с връзки в Кремъл, която е употребена в спорове в Африка, Близкия изток и Украйна.

" Новая газета ", основан през 1993 година, претърпя многочислени офанзиви против своите офиси и публицисти през годините.

През 2006 година водещата журналистка Анна Политковская, която проверява президента Владимир Путин и тактиката на Кремъл в размирната съветска република Чечня, беше убита в антрето на жилищния си блок в Москва.

Съвсем неотдавна, през 2017 година, колумнистката на " Новая газета " Юлия Латинина избяга от Русия след поредност от набези, включващи запалване на колата й и напръскване на химикал през прозореца на къщата ѝ.

Муратов означи случая с Латинина в изказването си в понеделник, като сподели, че тези офанзиви са вследствие на публикации за съдружника на Путин Евгений Пригожин, който е обвързван с Вагнер.

При различен случай през 2018 година траурен венец и отсечена глава на коза бяха оставени пред офисите на проверяващия вестник с записка: " На основния редактор на Новая газета. Поздрави на теб и Коротков! "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР