Известният казахстански филмов режисьор и музикант Сакен Битаев е убит

...
Известният казахстански филмов режисьор и музикант Сакен Битаев е убит
Коментари Харесай

В Казахстан е убит известен рапър, бандити искали да му вземат колата

Известният казахстански кино режисьор и музикант Сакен Битаев е погубен от бандити по време на безредиците в Алмати. Това написа на страницата си във Facebook другар на умрелия Данияр Адилбеков.

По думите му убийството на рапъра е станало на 7 януари, когато той се опитал да се укрие от радикалите, които се пробвали да му лишават колата.

" Тълпата се приближи откъм гърба и стартира да отваря вратите. Момчетата дадоха газ, само че грабителите започнаха да стрелят по отдалечаващата се кола. Един патрон прониза белия дроб на Сакен ", написа Адилбеков.

Той означи, че родителите на Битаев към момента не могат да приберат тялото на сина си, защото в града няма задоволително служители на реда, които да документират гибелта. Всички сили за сигурност вземат участие в потушаването на погромите.

" Бащата на казахстанския хип-хоп. Няма нито един рапър в Казахстан, който да не познава звука на Salamalec - негово дете. Почивай в мир, братко мой! Сега си до легендите - 2pac и Biggie, остарелият Боб Марли. Всичко, както искаше ", добави другар на убития.


В същото време казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев освободи от служба заместник-секретаря на Съвета за сигурност на страната Асамат Абдимамунов , съобщи Ройтерс, като се базира на държавната телевизия.

По-рано Токаев, пробвайки се да потуши избухналите безредици в Казахстан, освободи някогашния президент Нурсултан Назарбаев от поста му отпред на този съвет и персонално пое управлението му.

Според президентската канцелария Абдимамунов е бил назначен за заместник-секретар от Назарбаев преди повече от шест години.

Токаев в последно време размени ръководители от сферата на разузнаването със свои поддръжници, което накара някои да предположат, че употребява рецесията, с цел да ускори властта си.

Назарбаев към момента е считан за най-влиятелната фигура в страната макар своето отдръпване от президентския пост през 2019 година

Дезинформация е, че някогашният президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев е избягал със аероплан в Бишкек, Каргизстан, от Република Северна Македония, оповестиха за МИА от Министерство на вътрешните работи, съобщи особено за Българска телеграфна агенция организация МИА.

Директорът на Агенцията за гражданско въздухоплаване Томислав Тунтев съобщи за МИА, че на 7 януари е имало полет от Скопие за летище Манас в Бишкек, като самолетът е дошъл от Истанбул и е отпътувал за Бишкек.

Руската организация РИА Новости популяризира новина на локални медии в Казахстан, че два частни самолета на семейство Назараеви са кацнали на летище Манас в столицата на Киргизстан - Бишкек, единият от които бил от Република Северна Македония.

Към момента при безредиците в Казахстан са арестувани над 4400 души, а 40 са убити, заяви държавната телевизия, представени от ДПА.

Броят на починалите явно включва и жертвите от силите за сигурност.

Президентът Токаев разгласи ден на народен печал за възпоменание на " множеството жертви на трагичните събития в някои елементи на страната ", предадоха държавни медии.

Арменски военни от състава на силите на ОДКС са трансферирани в Казахстан с съветски военно-транспортни самолети

Самолети на военно-транспортната авиация на министерството на защитата на Русия са приключили прехвърлянето на военнослужещи от въоръжените сили на Армения от състава на мироопазващите сили на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) в Казахстан, заяви през днешния ден съветското военно ведомство, представено от ТАСС.

В известието се прецизира, че подразделения от мироопазващия контингент на въоръжените сили на Армения са трансферирани с съветски военно-транспортни самолети Ил-76 от арменското летище Звартноц на казахстанското летище в Аламати.

ТАСС напомня, че според решение на Съвета за групова сигурност на ОДКС от 6 януари 2022 година, в Казахстан за стеснен интервал от време са изпратени групови мироопазващи сили на ОДКС. В тях влизат военни подразделения от Русия, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

Среща на върха на ОДКС

Външните министри на Организацията на тюркските страни ще проведат изключително онлайн съвещание на 11 януари т.г. по отношение на ситуацията в Казахстан.

Според турски дипломатически източници, проявата е била контрактувана в телефонен диалог сред турския външен министър Мевлют Чавушоглу и външния министър на Казахстан Мухтар Тлеуберди.

На съвещанието се планува първите дипломати на членуващите в организацията страни да обсъдят ситуацията в Казахстан на фона на ескалацията на напрежението в тази страна.

Турция е ротационен ръководител на Организацията на тюркските страни, която е приемник на Съвета за съдействие на тюркскоезичните страни. В организацията членуват Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизистан, Узбекистан.

Туркменистан е член-наблюдател на организацията, а унгарският министър председател Виктор Орбан поддържа нейните начинания.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган преди няколко дни беседва по телефона с водачите на страните членки на организацията.

А в обособен диалог с президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев Ердоган е изразил взаимност с Казахстан, оповестиха турски източници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР