Известният инвеститор и бивш съосновател на PIMCO Бил Грос изрази

...
Известният инвеститор и бивш съосновател на PIMCO Бил Грос изрази
Коментари Харесай

САЩ се насочва към рецесия според “Краля на облигациите”

Известният вложител и някогашен съосновател на PIMCO Бил Грос изрази угриженост по отношение на опцията стопанската система на Съединени американски щати да навлезе в криза.

Той посочи признаците за идно закъснение, базирайки се на прогнозите на Федералния запас в Атланта, който планува растеж на Брутният вътрешен продукт под 1.5% за настоящото тримесечие, макар мощния растеж от 4.9% през третото тримесечие.

Грос счита, че признаците за закъснение на Брутният вътрешен продукт ще станат явни през четвъртото тримесечие, изключително във връзка с заетостта и другите стопански индикатори през ноември и декември.

Гледната му точка се разграничава от тази на някои коментатори от Уолстрийт, които акцентират устойчивостта на стопанската система и омаловажават вероятността от криза през тази година.

Въпреки че инфлацията доста понижа от пика си от над 9% през лятото на 2022 година и пазарът на труда показва мощ през цялата 2023 година, някои провокации станаха по-ясно изразени. Доходността на облигациите неотдавна доближи 16-годишен връх, което породи опасения за трайно високи лихвени проценти.

Освен това районните банки срещнаха усложнения след банкрута на Silicon Valley Bank и внезапното повишение на доходността на държавните скъпи бумаги, което демонстрира евентуални стопански проблеми.

Освен това се следи повишаване на % на просрочените потребителски заеми, като рекорден брой кредитополучатели с невисок рисков рейтинг просрочват заплащанията по заеми за коли.

Тази наклонност демонстрира евентуални финансови усложнения за потребителите, което е значимо, като се има поради, че 70% от стопанската система на Съединени американски щати зависи от потребителските разноски. Освен това темпът на икономическия напредък наподобява се забавя с наближаването на края на годината, като през октомври бяха добавени единствено 150,000 работни места, което е по-малко от предстоящите 180,000.

Известни анализатори предизвестяват да не се отхвърля опцията за лека криза през идната година.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР