Известният фолкпевец Васко Лазаров почина внезапно завчера вечерта, а сигнала,

...
Известният фолкпевец Васко Лазаров почина внезапно завчера вечерта, а сигнала,
Коментари Харесай

Фургон в общински имот е бил убежище на внезапно издъхналия фолкпевец Васко Лазаров

Известният фолкпевец Васко Лазаров умря ненадейно завчера вечерта, а сигнала, че е умрял в колата си в с. Логодаж, е бил подаден на тел. 112.

Приятелят му Йордан Тунтев, някогашен начален преподавател в Девето учебно заведение в Благоевград, който след два инсулта се изнесъл за непрекъснато да живее в с. Логодаж, е може би последният, който го е видял жив, написа Struma.bg



Фургонът, който Васко сложил в нает от него общински парцел. Снимка: Struma.bg

" Тук стана ", сподели мъжът леке на пътя и описа:

" С Васко сме положителни другари повече от 30 година Минава през мен съвсем всеки ден. Вчера на обяд се отби, спря пред нас, караше един пластмасов бидон и сподели, че в събота ще пристигна да изпълни от мен вода да си полива дръвчетата. Пита дали за Коледа, както предни години, ще изпека прасенце да се съберем и да попее, и си потегли.

Влязох у дома да си работя, към 9 и нещо вечерта  излязох да заключа входната врата и против мен светнаха прожектори. Бяха двама служители на реда, питаха за Васко по кое време за последно съм го видял. Помислих, че нещо неприятно е станало, мина ми мисълта за злополука. Излязох от портата и видях буса му, паркиран пред къщата ми.

Питам какво се е случило с него, а те насочиха вниманието ми надолу. Лежеше на асфалта пред вратата, главата му беше тук (показва), а краката към вратата ми. Останах шокиран, той постоянно ми се обаждаше, като идва, денем беше минал и не сподели, че отново ще се качва. Това късно идване породи у мен подозрения да не му се е случило нещо, макар че по тялото нямаше следи от принуждение.



Приятелят на Васко Лазаров в с. Логодаж Йордан Тунтев е заинтригуван от странните условия към гибелта му. Снимка: Struma.bg

Знам, че работеше към транспортна компания на някакъв Йоско от Крупник, не сме говорили доста, само че беше загатнал, че са се разделили. На Задушница работодателят му се обадил да вози преводача, а Васко бил пил една ракийка, нали починаха и майка му, и татко му, и отказал. Той обаче настоял и Васко употребявал нецензурни изрази…

Нямаше проблеми с кръвното налягане и не се е оплаквал да има здравословни проблеми – на мен ми донасяше медикаменти като го помолех, с цел да не слизам в града. Като си постави горе фургона, доста му беше кеф, дръвчета посади тази пролет и всички се хванаха. Планираше 60-годишнината там да чества на 10 юни, само че не знам за какво сбирката не се състоя.  Искаше и лозички да му дам, само че му споделих, че още е рано за тях, не е опадала шумата.

Мечтаеше да пристигна да си живее в Логодаж в тоя фургон, споделяше, че му е доста умерено. След като му взеха етажа в къщата му в кв. „ Грамада “, живееше в общинско жилище в жк „ Струмско “. Децата не са идвали тук, доколкото знам, огромната – Вени, е в Белгия, а 17-годишния му наследник от втората брачна половинка не съм го виждал в никакъв случай.

Полицаите споделиха, че е получил инфаркт, само че по какъв начин е паднал с краката обратно?! А и не се е обадил, като е дошъл… Освен това ключовете от колата бяха в него, а постоянно като е идвал, а това са стотици, хиляди пъти, в никакъв случай не е вадил ключа от колата, толкоз е бил спокоен, че никой няма да я открадне. Той няма какво да прави нагоре на мястото в тъмното и в никакъв случай не е идвал по това време вечерта, в никакъв случай!



Колата на артиста през вчерашния ден през целия ден бе пред къщата на Тунтев, откакто служителите на реда са прибрали ключовете. Снимка: Struma.bg

Мой братовчед обаче ми описа, че нощес Васко бил с някакво момиче, тя се обадила на тел. 112, само че не можа да ми каже какво се е случило, нито по какъв начин е изглеждала. Много му беше копнеж на Васко тук да пристигна да си живее, на село, но… орис, никой не може да избяха от нея! Талантлив човек беше! Последно с Йорданка Варджийска пяха в Усойка. На „ Пирин фолк ” не пожела да взе участие, сподели, че 4 пъти го е печелил, дано и други да имат тоя късмет “, описа Йордан Тунтев.

Преди време Васко Лазаров наел общински парцел в края на с. Логодаж и поставил там фургон. Съседката в една от най- околните къщи под него баба Изографка през вчерашния ден изясни, че не го познава. „ Знам, че горе е поставил фургон, само че не съм го виждала “, откровена бе старата жена.

Васко Лазаров издъхна на 59 година Аутопсия ще покаже дали инфаркт или инсулт е повода за нелепата кончина на Васко, който всички назоваха Славея на Грамада, поради квартала, където израства. Смъртта пристигнала изненадващо и бързо – Васко не е боледувал и до последно беше деен в обществените мрежи. Един от последните му постове беше привет към всички негови сътрудници, които на 2 октомври празнуват интернационалния ден на усмивката.



Съседката баба Изографка си призна, че не го познава, само че е чувала за него. Снимка: Struma.bg

Точно усмивката беше запазената марка на Васил Лазаров, която, съчетана с позитивизма му, постоянно го правеше център на купона, където и да се появеше.

Името му ще остане вечно обвързвано с фестивала „ Пирин фолк “, в който през 1992 година завоюва първа и втора премия. През 2000 година дружно с Йорданка Варджийска и песента им „ Нищо не може да ни раздели “ печелят първа премия на журито. Авторските композиции, с които се показва там, са едни от шлагерите, тръгнали от сцената на Летния спектакъл в Сандански. Сред тях са: „ Ти, обичана, майка и жена “ и „ Дари, Дари “, чиито музика и текст са дело на Никола Ваклинов.

Васко Лазаров единствен бе поканен да показа България на „ Етно-фест “ – Скопие 2010 година дружно с македонската прима Сузана Спасовска, с която работи сполучливо към този момент повече от 15 години и с която се постановат като „ Балкански дует “.

Има издадени 8 независими албума и един дуетен със Спасовска. По-голяма част от песните му са по негова музика и текст.

През 2017 година той бе специфичен посетител на фестивала „ Пирин фолк “ по случай 25-ия му празник. На сцената показа авторската си ария „ Тугино пуста “.

Хиляди другари, познати и фенове на македонската ария реагираха на известието за неговата гибел. За него си спомни театралът от ЮЗУ Златко Павлов, който описа по какъв начин Васко се записал в неговия клас да учи кино и тв постановка, само че бързо се отказал поради пеенето. А песента е негов неизменим пасажер до края на дните му.

Първите си стъпки Васко прави в състава на Дома на националната войска под управлението на Александър Миразчийски. Той е изобретение на огромния цигулар и композитор Никола Ваклинов, с който са измежду основателите на авторската ария в България. Впоследствие Лазаров става нееднократен притежател на разнообразни оценки и награди на фолклорните фестивали в България. Освен в родината си, е изнасял концерти и в Гърция, Македония, Германия, Испания и Америка.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР