Известният австралийски йога учител Джeф Брукс пристигна от Бали за

...
Известният австралийски йога учител Джeф Брукс пристигна от Бали за
Коментари Харесай

Магнетичният Джeф Брукс олицетворява истинския йога учител



Известният австралийски йога преподавател Джeф Брукс дойде от Бали за наслада на всички, които желаеха да се допрян до неповторимия му и несравним жанр на преподаване.

Магнетичният Джeф Брукс въплъщава същинския йога преподавател, практикувал е и е преподавал разнообразни обичайни и модерни форми на йога . Неговата пристрастеност в преподаването и персоналната процедура се базират на системата на Хата Йога, Виняса Йога и Виджняна Бхайрава Тантра. Подходът на Джеф към практиките е построен върху философията на йога и дълбокото схващане, че придвижването на тялото контролира и придвижването на Прана (енергията). Позволява на тялото да се саморегулира и лекува. Практиките му оказват помощ да се приспособяваме във времена на промяна на сезоните и да построяваме мощ и великолепие. Той изследва особеностите на Хатха Йога, включващи дихателни техники, придвижвания и фокус на мозъка, с цел да рестартираме цялото си създание. С доста детайлности и препоръки към преподавателите, както и към запалените по йога Джеф съумя да насърчи и възпламени пристрастеност във всеки един към това изкуство. Класовете му бяха отдадени на обучители по йога и практикуващи, искащи да задълбочват познанията си и да стигнат съвършенство в практиките си.

" Аз съм съвсем на 50 години. Но за първи път йога стигна до мен с помощта на моите братя. Преди доста години, евентуално съм бил на 8 или 10-годишна възраст, когато те ми посочваха някои пози и това беше въвеждането ми в йога.

По думите му една от книгите, предложени от родителите му, е била за младия Буда.

" В едно от ученията открих за медитацията, а аз правех нещо сходно на медитацията и откакто прочетох повече в книгата за медитацииите, разбрах, че не е нещо извънредно. И след това се трансформира в пристрастеност и задълбочено търсене, с цел да схвана аргументите и за какво се вършат такива неща. И постоянно търсех да прочета, да схвана за философията и по-специално за източната философия. Тоест, още от младежките си години бях въведен в този тип философия, а като тинейджър търсех това обучение, макар че в тогавашните времена не беше по никакъв начин елементарно ". 

 Джeф Брукс и Славена Илиева Снимка: Славена Илиева

Според него, когато приказваме за медитация първо би трябвало да осъзнаем, че ние сме тези красиви същества, които се свързват с всичко, което е към нас.

" Но другите прекарвания и опитности ни откъсват. Много хора считат, че би трябвало да открият центъра, а той към този момент си е в нас, с нас. Когато практикуваме йога и медитираме, би трябвало да разберем, че това, което търсим, то е към този момент тук . Просто би трябвало да премахнем рестриктивните мерки, които ни отдалечават, вместо да се опитваме да търсим изчезналото. Руми споделя нещо доста красиво “Ние вървим от едно място на друго, с цел да открием прелестната диамантена огърлица, която в действителност е на врата ни “. Ние търсим нещо, което към този момент имаме и това е и медитацията. Ние само би трябвало да се свържем с това, което към този момент имаме ".

Той разяснява, че за един загубата на непосредствен може да е толкоз огромна контузия, що се касае за различен загубата на обичан.

" Наистина през последната година бяхме подложени на огромна контузия, отделянето от околните, отдалечаването ни. И в един миг аз желаех да посетя Европа и съответно България, с цел да оказа помощ и да споделя за това осъзнаване - в нас е истината и способността да се освободим от контузията. А когато приказваме и от позиция на йога, разбираме, че има падения и небеса и ние би трябвало да се научим да плуваме. В Австралия има израз - " да се научим да плуваме с вълните “. А когато приказваме за контузия, то трявба да намерим този миг, тук и в този момент и в това време да осъзнаем, че не е нужно да е тук и в този момент. За някой това си е един дълъг път, който би трябвало да се извърви, който е доста затвърден в нас. А красивото на йога и на което ни учи е, че в нас е и отговора на всичко, което ни тормози. Само би трябвало да си спомним по какъв начин да се свързваме ", добави в предаването " Нощен небосвод " Джеф Брукс.
Той предложи в никакъв случай да не одобряваме нещата за даденост.

" Всичко се трансформира и доста постоянно измененията се случват отвън вас, и те оказват резултат върху нас. А от време на време измененията настъпват, тъй като вие сте взели решение, с което сте ги провокирали. А това, на което ни научи Covid-19, е, че ние не направляваме нищо.  А аз самият не съумях да се върна в Австралия, заради разнообразни аргументи, само че основната беше, че австралийското държавно управление избра да ни изолира изцяло от целия свят, а това, което работя, не ми разреши да се върна и това също си беше огромно предизвикателство. Имам три огромни деца и цяла година не сме се виждали и ето това е част от моята персонална контузия. А в Бали сега има огромна стратегия за поощряване на хората да се имунизират и се надяват в околните месеци да отворят границата. Но въпреки всичко приказваме за остров с два милиона и половина поданици и 80% от популацията разчита на приходи от туризма . И разбирате какво огромно въздействие има протичащото се за локалната стопанска система. В Бали помагах и не преставам да поддържам с това, което спечелвам, до момента в който преподавам или като се храня в локални заведения за хранене. Наистина доста надълбоко е обиден островът и в дълготраен проект какъв ще е резултатът никой не може да знае.

Той показа, че част от неговата работа в Барън Бей, Австралия, туристически и ваканционен град, като Убуд в Бали, е да преподава.

" Там аз преподавах на разнообразни хора от целия свят и заради тази причина хора, които си имат йога студия, идваха в Барън Бей на йога курсове и споделяха: „ Наистина прелестно е това, което правиш ".

 Снимка: Славена Илиева

По думите му хората в България са извънредно гостоприемни:

" И толкоз доста ми харесва това, че от града доста бързо човек се озовава измежду природата. Успях да посетя Боянския водопад, църквата, извървях много километри пешком измежду природата. Наистина огромна хубост. А другояче, когато навестявам страни, боготворя да направя изследване. Открих, че Сердика е остарялото име на София, мощно римско въздействие е имало по тези земи, това са земите и на античните траки, обичам историческите обстоятелства. А нещо, което мощно ме впечтали, тъй като съм наоколо до " Оборище " - в парка децата играят измежду руини от разнообразни столетия и това е толкоз красиво. И да, постоянно се пробвам да усетя и да науча повече за мястото, където се намирам, а откакто прочетох за столицата, в този момент, когато виждам нещата, е прелестно ".

Шушумна значи енергиен канал. Много хора са осведомени с меридианите от китайската медицина. Нади във философията на йога е сходно нещо и това е разбирането за силата, която е в нас и която непрестанно се движи в тялото ни, а когато има застой на сила се прверъща в замърсен бунар, който стартира да ни разболява.

" В другите йога учения тези енергийни канали са към 83 хиляди. Но главните три енергийни канали са: Шушумна   -  и той е най-важният енергиен канал, който се намира в гръбначния дирек. Другите два са ида и пингала, които като змия обгръщат гръбначния дирек - нали си спомняте от аптеките шишенцето с двете змии, които се преплитат . И там, където те се допират, там се намират и чакрите, несъмнено сте чували за чакрите и тяхното значение. И всичко това е едно цяло. И желаеме тази сила, която тече по гръбначния дирек да споделя на тялото какво да прави. Когато обаче сме изморени дали раменете, дали при тазобедрените стави, силата по гръбначния дирек не действа, както би трябвало .  Суксама е друго нещо, което е доста значимо. Това е термин, който на санскрит означва признателност. Матуа Суксама в Бали означва привет, признателност и благодарност. Много се приказва за културните разлики и разбирания по света, доста йога учители употребяват на санскрит думата Намасте , когато завършват с практиката и в действителност това е привет. Аз персонално съм избрал думата Суксама, защото по този метод споделям признателност освен към хората, които са на курса. С тази дума насочвам признателност и към мъдростта, която стига до нас, с помощта на толкоз доста йоги и йогини от антични времена до ден сегашен ".

Участничка в курса разяснява, че не идва в България да направи пари:

" Това е нещо, което не виждаме всеки ден с хората към нас, толкоз оптимистични хора, идва тук, с цел да види практикуващите. Той не идва тук, с цел да направи пари, с цел да завоюва нещо. Няма условия никакви характерни. Идва, с цел да види йога общността, споделя знанията си свободно преди и след класовете и несъмнено, постоянно е наслаждение и ужасно потребно и скъпо да общуваш с хора на такова равнище с толкоз доста опит, обиколили света и практикували с всевъзможни преподаватели ".

Цялото иинтервю можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР